Јелена Гускова: Сви уступци које је Београд учинио Приштини били на штету српским националним интересима

Српска војска не може да пређе границу, без обзира на то какву команду добије. Вучић неће започети војни конфликт са војском Косова или са натовцима, каже инострани члан САНУ

Јелена Гускова (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

Српска војска неће прећи административну границу Косова и Метохије, јер председник Србије Александар Вучић не жели да се конфронтира са НАТО-ом и војском тзв. Косова, оценила је за „Расија сиводња“ Јелена Гускова, члан Руске академије наука (РАН) и главни сарадник сектора РАН-а за питања савремене историје земаља Централне и Југоисточне Европе.

„Ова војска не може да пређе границу, без обзира на то какву команду добије. Зато што, уколико српска војска пређе границу, она ће се сукобити са контингентом НАТО-а и Албанцима. Александар Вучић неће започети војни конфликт са војском Косова или са натовцима“.

Јелена Гускова: Под утицајем мишљења већине Срба Вучић није спреман да прихвати француско-немачке услове

Ипак, из Руске академије наука поручују да је могуће да ће се у јужну аутономну покрајину упутити српски добровољци „како би подржали своју браћу“.

Гускова је истакла да сматра да би за смиривање ситуације и повратак дијалогу било потребно да представници албанске власти напусте север КиМ, док би Срби требало да престану са протестима.

Јелена Гускова: Албанци крше сва права Срба

„Сва нада усмерена је на преговоре. За ово је потребно да представници албанских власти напусте север Косова, а Срби да се врате кућама. Ово је једина опција која се тренутно разматра“, поручују из РАН-а, и напомињу да су сви уступци које је Србија раније учинила „били на штету српским националним интересима“.

*

Ситуација на КиМ недавно је додатно ескалирала након што је било најављено да ће нелегално изабрани албански градоначелници ући у зграде четири општине на северу покрајине. У Звечану је дошло до сукоба КФОР-а и Срба који су мирно протествовали испред зграде општине. Више од 50 Срба је повређено и неколико десетина припадника КФОР-а.

Председник Србије Александар Вучић затражио је од Кине да утиче на међународну заједницу и потпомогне смиривању ситуације. О истој теми Вучић је причао и са амбасадором РФ у Београду Александром Боцан-Харченком. Ситуацију је коментарисала и Москва, још једном нагласивши безусловну подршку српској страни и упозоривши да се назире још једна експлозија у центру Европе.

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКА ЕКСПЛОЗИЈА У ЦЕНТРУ ЕВРОПЕ: Лавров се огласио поводом кризе на Косову и Метохији

Ипак, осуда је стигла и преко океана. Амерички амбасадор на КиМ Џефри Ховенијер јуче је објавио да Влада тзв. Косова није координирала са Сједињеним Државама насилне акције на северу покрајине, због чега је обуставила учешће тзв. Косова у војној вежби „Бранилац Европе“. Приштину је осудио и председник Француске Емануел Макрон, а назире се да би ЕУ могла да суспендује слободан визни режим за тзв. Косово.

На све ово, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је да то „није фер“.

Курти: Људи су гласали за мене, а не за Ховенијера

У међувремену, додатни контингент НАТО-а од 700 војника већ је кренуо на Косово и Метохију, а протести испред општине у Звечану се настављају.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан/Искра, 1. 6. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

16 replies

 1. Применити “шиптарски метод”. Паралелне институције на северу које би одговарале само држави Србији. Исто тако направити и у енклавама јужно од Ибра. Свуда где су Срби. И у Метохији наравно. “Избушити суверенитет” тзв. државе Косово свуда. Радити све исто што су они, док су нам отимали свету земљу. Ни америчка неће горети до зоре. Западни свет и западне вредности полако губе битку са најновијим “новим светским поретком”.

  22
 2. @ Жељко
  “Ни америчка неће горети до зоре.”

  Сасвим сам сагласан са овом тврдњом. Свака освајачка империја имала је свој крај, па ће неизбежно доћи и Америци тј. САД. Али, авај, питање је – када? Када ће нам та зора сванути? Бојим се да нам ноћ и даље траје, а да се заврши ка’ ће – не зна се (Ђекна још није умрла…).

  А догађаји су свакодневни. Развијају се. У неповољном правцу по нас. И сами сте исправно приметили да “Западни свет ПОЛАКО губи битку”, заправо много спорије него што бих ја волео. Али, не знам да ли баш губи битку са “новим светским поретком”, јер тај поредак још није успостављен! Тек ће се видети који ће бити епилог свега.

  Непријатеља никако не треба потцењивати, требало би сачувати будност и мудрост. Поготово када се ради о непријатељу који је још увек прилично моћан. Како у наоружању, тако и политички. Пример: гласање у Генералној скупштини ОУН. Чињеница да за америчке резолуције и даље гласа већина држава света показује њихов жилави политички утицај који (још) не попушта. Очигледно је да многе инсталиране марионете на власти широм света никако не могу да се отму из њиховог принудног и отровног загрљаја. Затим, ту је јасно видљив и њихов утицај на Међународни суд правде! Имали смо прилику да се у то уверимо када је судско тужилаштво издало саопштење о томе да потражује ни мање, ни више, него председника Русије – Путина!! Јесте трагикомично и гротескно, али је званично, а свет нема други Међународни суд који је, уједно, инструмент Уједињених нација.

  Академик Јелена Гускова је проверени пријатељ Срба и српске државности. Међутим, њене оцене о томе да су “сви уступци које је Србија раније учинила били на штету српским националним интересима“ не узимају у обзир незавидан геостратешки, војни и политички положај у коме се Србија већ дуже време налази. Уосталом, и она је сама више пута јавно критиковала бившу руску власт у лику пијаног Јељцина и корумпираног Козирева. А то су била одлучујућа времена у којима смо ми Срби на неки начин задржавали западњачки удар на Русију. Трпећи ударце по сопственом телу, а то не остаје без последица! Такорећи, вежбали су се на нама за предстојеће планове који су им много важнији. Нисмо ми криви што су се Руси тј. њихова власт предуго уљуљкивали у својим фантазијама и заблудама у вези са Америком и Западом. Додуше, отрежњење није ни њима пријало, али уследило је тек у скорије време.

  Нажалост, сада су забављени својим јадима. Јер, рат бесни у њиховом дворишту, а не види му се крај. Као Србин, радије бих видео победничку Русију (која “избија на Дунав у наше суседство”, како неки оптимисти прогнозирају), него своју земљу окружену НАТО државама и једном њиховом војном базом унутар сопственог српског организма. Јелена Гускова морала би знати да је у таквим условима тешко самостално сачувати своје националне интересе.

  10
 3. У овом случају треба отворено рећи, да се западно-европски и амерички буржоаско-банкарски најамник и самопроглашени маршал Јосип Броз тзв. „Тито“, као Хрват и римокатолик осветио Србима за убиство Франца Фердинанда. Уз помоћ западно-европских и америчких империјалиста-тријалиста и изгубљених „Срба и Српкиња“ са Уставом 1974 разбио је Југославију и припремио за грађански рат, а Србију свео на границе од пре 1913 године.

  Полазећи од чињенице да је на Другој седници Централног комитета Савеза Комуниста Србије , која је одржана 5. децембра 1968 године, на којој је расправљано о друштвено-политичким збивањима на Косову и Метохији, дао је Вели Дева.

  У дискусији су учествовали: Орхан Незати, Зоран Матковић, Славенко Ђокић, Латинка Перовић, Али Шукрија, Мирко Чанадановић, Симеон Затезало, Славко Врселинов, Предраг Ајтић, Мирко Поповић и Марко Никезић.

  Говорећи о друштвено-политичким збивањима на Косову и Метохији у току 1968 године, Латинка Перовић, између осталог, каже:

  „Пре свега, морамо бити реални у оцени да су последњи догађаји представљали ударац остварењу политике националне равноправности: Они су могли нанети штету широко отвореном приоцесу пуне афирмације и остварења равноправности албанске народности у нашој земљи…

  Пре свега у Савезу комуниста СРбије ослободили смо се илузије да је политичком победом револуције дефинитивно скинуто са дневног реда национално питање, да су једном заувек регулисани односи између народа и народности…

  Сада се у Србији поново јавља теза о томе да су људи који су упозоравали на на појаве национализма на Косову и Метохији били у праву. Није велика мудрост у томе да уочимо да је национализам присутан и агресиван не само на Косову и Метохији, него и у Србији, и у другим нашим нацијама, и у другим ребубликама…“(Види: Друга седница Централног комитета СК Србије – О Ситуацији и друштвено-политичкој акцији Савета комуниста на Косову и Метохији,, Београд, децембра 1968, стр,13-14).

  Такође, у овом контексту цитирали бисмо књигу “Pawns in the game” где између осталог, стоји:

  „Тито је био на страни западних финансијера, који су му давали новац, који му је био потребан да се учврсти на свом садашњем положају у централној Европи. Черчилов син је рескирао више пута свој живот током Другог светског рата спуштајући се падобраном на Титове територије да би се са њим саветовао у име западних сила…“ – „Tito has always been suservient to the western Financiers who supplied him with all the money he required to establish himself in his present position in central Europe. Churchill’s son risked his life on more than one occasion during World War Two by parachuting into Tito’s territories to confer with him on behalf of the western powers…“(Види: William Gay Carr, Pawns in the game, Willowdale, Ontario. Canada, 1958. C. 174).

  13
  2
 4. Postovanje za g.Bukovic. Pored svega zla sto Broz ucini, negde procita da u Srbiji ima nekoliko stotina ulica sa njegovim imenom.

  12
  2
 5. Цењена историчарко, прво је било овако:
  Сви уступци које је Русија 1999. учинила Приштини били су на штету српских националних интереса.
  Издали сте нас кад нам је било најтеже!
  Подржали сте Ахтисарија и побегли с Косова кад се нешто још могло спасти!
  Велика Русија је тада српске интересе продала за ПЕТ милијарди долара!
  Немојте то заборавити и држати нам слово о снази и храбрости!
  Овај народ мора да преживи некако!
  Доста нам је умирања!
  Све нас је мање!
  Ако не можете помоћи, немојте нам ни одмагати!

  14
  6
 6. Ми своју дијагнозу одавно знамо: окупирани смо и окружени непријатељима. За то нам нису потребни руски академици. Руски академици би могли да говоре о руској улози у нашем стању (ако је има) као и то шта би Русија требало да учини да нам помогне ако уопште има намеру. Можда онда неко „тамо где треба“ то коначно чује између два „дизања мостова“ са Азијом, Африком и Антарктиком… Међу то „шта би требало“ сигурно не спадају чудне изјаве амбасадора који мање више опет брани аутократски режим који издаје и нас и њих.

  5
  5
 7. Нисам приметио да су коментарисане поруке које су нам послали Владимир Толстој саветник председника Русије и заменик председника одбора за међународне односе руске Думе Алексеја Чепа из децембра прошле године. Владимир Т. чукунунук писца Лава нам поручује да припадамо руском свету и да имамо посебно место у њему а Алексеј Ч. би да организује референдум о уласку Србије у РФ. Наравно , братушка Алексеј није се бавио непријатним детаљима последицама уласка Србије у РФ, као што је обавезно увођење руског језика, укидање Патријаршије, губитак државности, одрицање од власништва које Србија поседује итд. Поред њих двојице било је још 15-ак изјава губернатора, академика и других из врха руске власти са истим или сличним наративом. Једини закључак који се може донети јесте да ми РФ требамо као људски ресурс да попунимо њихов огроман демографски пад . Посебно је интерсанто да чак ни Јужна Осетија која потпуно зависи од руске војне и економске помоћи не жели да се придружи РФ. Њихов председник Алан Гаглојев је т изричито одбио референдум на позив руског премијера.

  13
  4
 8. @Милојко

  “Једини закључак који се може донети јесте да ми РФ требамо као људски ресурс да попунимо њихов огроман демографски пад.”

  Огроман демографски пад? Број становника РФ расте константно од 2008, а сада (146,1 милион) је достигао ниво из 1988. Ако се настави овим темпом, за мање од десет година би могао да достигне и престигне апсолутни историјски максимум од 148,4 милиона, из 1993. Ми сви да се преселимо у Русију не би пола Москве напунили.

  https://www.worldometers.info/world-population/russia-population/#:~:text=Population%20of%20Russia%20%282020%20and%20historical%29%20%20,%20%2038.8%20%2014%20more%20rows%20

  6
  11
 9. @Марк Еугеникос Пописи становништва у Русији нису тачни, бројка коју сте навели је из 2016. , укључени су у домицилно становништво и руски живаљ који се иселио ван граница РФ. Број муслимана у РФ је сада око 29 милиона. По агенцији за статистику у 2022.год. у држављанство је примљено 667.225 особа , односно 99% њих је из држава Средње Азије. Иста бројка нових држављана је била и за 2021. и 2020. годину. Просечна старост руског становништва је око 42 године а због исељавања младог становништва са децом, смрт узрокована претераном конзумацијом алкохола је годишње око 1 милион, те је животни век руског мушкарца у РФ испод 60 година. Руско становништво је ове 2023.године пало испод 100 милиона. Муслиманско становништво са приливом нових држављана и великом стопом новорођених у Татарстану и на Кавказу има стабилан раст од 1,5 милион годишње а просечна старост је око 27 година. Са наставком овог тренда
  у следећих 25-30 година стварање исламског калифата на тлу РФ је сасвим извесно а онда ће коначно и Чечени да покажу шта мисле о русијанима. Интерсантна је и изјава Анатолија Торкунова ректора државног института за међународне односе који је гостујући на првом каналу државне телевизије на питање новинара шта после Украјине , одговорио је следеће : “Следи припајање и русификација Балтичких држава,Пољске и Балкана”. Пољска као озбиљна држава је одмах реаговала и затворила руску школу при амбасади РФ у Варшави. Изјаве Тостоја и Чепа су много опширније и одражавају нарастајућу србофобију и међу политичарима и становништвом РФ, што се може прочитати у коментарима на форумума руских патриотских страница када се појави вест о Србији.

  12
  4
 10. Да се није у “Милојка” реинкарнир’о некадашњи коментатор (са хиљаду псеудонима) који је антируску пропаганду зналачки умотавао у (не увек)-квази-хајдегерско паметовање о свему и свачему!?

  4
  12
 11. @Против анти-руске пропоганде Русофилима аутошовинистима је је као и њиховим близанцима натофилима , свака критика њихових империја је анти пропаганда . Мени није прихватљиво да подржим сулуду идеју одбора руске думе да се Србија и српски народ самоукине или да прихватим ставове србофоба Толстоја да смо ми Срби уствари руси , само тога још нисмо свесни.

  12
  6
 12. Било је логично очекивати де ће се овако нешто као ‘паметни’ Милојко појавити у овом тренутку да прозбори нешто о ‘русофилима аутошовинстима’ док је он тобоже бранилац српства изједначавајући русофиле са пронатовцима. Тешко је сакрити русофобију копирањем уобичајених русофобских флоскула са светских антируских сајтова о већем наталитету муслимана у односу на хришћане у Русији (обично уз ово иде повећање нарко зависника, алкохолизма и број абортуса).

  Ту се већ види провидност одбране Српске Патријаршије која би наводно нестала у руском мору као и уз пут одбране балтичких кнежевина од руске окупације. Мада за тренутак изгледа као софистицирана у односу на уобичајене америчке пропагандне поруке против малигног руског утицаја намењене пре свега Америма (за које ми одмах видимо да су креиране за идиоте) и које наши русофоби и не покушавају да отребе од имбецилних елемената већ их само пропусте кроз Гугл транслате па ‘форвардују’ домаћој публици и сајтовима, та русофобија (која је у крајњем случају србофобија) се баш као ни кашаљ ни (ментално) сиромаштво не може сакрити.

  9
  12
 13. Примера руске србофобије има на претек али аутошовинисти својим империјалним господарима ништа не замерају, чак шта више проналазе бизарна оправдања за њихове поступке. Један од примера је случај руског лопова, иначе свештеника који је 1846. из Хиландара украо 166.страницу Мирослављевог јеванђеља. Године 2017. покренут је поступак за враћање украденог . Руси су се сложили али заузврат траже да им украдено дамо у замену за све слике и цртеже сликара Рериха, које легално у власништву поседује Народни музеј. На ту уцену надлежни пристану , али онда се русијани предомисле па у новом предлогу понуде да ће нам у тој трговини послати копију, јер украдена страница сада носи назив “Петербуршки лист” и од огромног је значаја за руску културну баштину. Аутошовинисти то правдају лаконски , “шта ће то нама”, “руси ће то боље чувати” или екстремни предлог “поклонимо им цело Јеванђеље”. Међутим предочавати аргументе и чињенице аутошовинистима је потпуно губљење времена , јер они на крају потегну узречицу свог друга Хозјајина ” тим горе по чињенице”.

  14
  6
 14. Да, по стилу судећи (а “стил је човек сам”) “Милојко” мора да је “Komentar koji ceka…”.

  Вешт пропагандиста до мере да је и неке од овде, да кажемо, “виђенијих” коментатора заводио за Голеш планину обесконаченим прежвакавањима псеудоаргумената преузетих из философских читанки.

  Како год, на моменте, били занимљиви неки детаљи његових писанија, испод се крила змија антируске мржње и пропаганде. Тиме и антисрпске.

  Ево сада је чак и наводно “украдена” страница Јеванђеља њему разлог да по Русима пљује, а Србе русофиле резили називајући их аутошовинистима!

  Његови су отровни прилози које је најбоље игнорисати — тако да “komentar koji ceka…” проведе своје време управо чекајући, и не дочекавши одговора, увене као напуштена млада. Важније, неће успети да украде време СтСт коментаторима…

  Заиста, “Милојко”, мани се ћорава посла, довољно си писмен човек, нађи си неко поштено ухлебљење. Јер, ма како ти изгледао чист и транспарентан прилив на девизни рачун, крвав је то новац који *ија дистрибуира преко локалних НВО аутошовиниста за које се трудиш.

  6
  12
 15. @Милојко

  Гађате се тим квази-статистичким подацима о Русији без икаквих извора па је онда једини смисао одговора да се осталим читаоцима, који можда мање познају ту материју, покаже колико су Ваши наводи бесмислени.

  Извор података које наводим о Русији је блогер/аутор Анатоли Карлин, који се пре 3-4 године вратио у Русију након више од деценије проведене у Енглеској и Америци. Он увек врло прецизно наводи изворе за све оно о чему пише, а доле повезани чланак је дугачак (преко 9000 речи) преглед стања у Русији. Са Карлином сам се дописивао помало, чак смо и планирали да се сретнемо приликом мог несуђеног путовања у Русију 2020-21. које је омела корона. Ако опет будете качили бесмислене податке, натераћете ме да котактирам Карлина да ми пошаље линкове до свих релевантних руских статистичких извора, којих има море.

  Карлин је иначе по сопственом признању трансхуманиста, али то га не спречава да о свему што пише, пише објективно на основу доступних извора. Можете да се не слажете са његовом филозофијом, али не можете да се не слажете са чињеницама које износи ако немате боље.

  Најосновније: етничких Руса у Русији има 81%, што му дође око 117-118 милиона. Свих Словена има 85%, око 123 милиона. Русија је више руска него што је Израел јеврејски (75%). Оне огромне гужве које се виде испред московских џамија петком су стога што у Москви постоје само четири (4) џамије, у граду од 15 милиона становника (две Србије). Сви здравствени показатељи (просечан животни век, стопа смртности, број деце, алкохолизам, итд.) се константно побољшавају у претходних 20 година. Итд исл, кога занима може детаљно да чита прикачени чланак и Карлинова остала писанија.

  https://akarlin.com/russias-nationalist-turn/
  https://www.unz.com/akarlin/russias-nationalist-turn/

  3
  10

Оставите коментар