Јапан: Научници најављују бебе узгојене у вештачкој материци за пет година

Професор Кацухико Хајаши, научник са Универзитета Кјушу изјавио да верује како се отварају врата за децу која се рађају од генетског материјала двојице очева

Професор Кацухико Хајаши с Универзитета Кјушу у Јапану (Фото: Универзитет Кјушу)

Узгајање људских беба „од нуле“ у лабораторији могло би бити могуће за само пет година захваљујући новим открићима јапанских научника, преноси Дејли мејл.

Како се истиче, истраживачи у Јапану су на корак од тога да у лабораторији створе људска јајашца и сперму, који би се потом развили у вештачкој материци.

Професор Кацухико Хајаши, научник са Универзитета Кјушу, већ је успешно извео тај процес на мишевима, а сада верује да би исте резултате у следећих пет година могао да понови и са људима.

Ипак, у вези са тиме постоје бројна етичка питања.

Једна од највећих недоумица тиче се могућности да би у будућности жене било којих година могле да имају децу. Осим тога, родитељи би помоћу алата за уређивање гена могли да „дизајнирају“ своје „савршене“ потомке, који би онда имали одређене, жељене особине.

Драган Крстић: Преузимање прерогатива трансцендентног света и слом моралности

Др Хајаши и његов тим недавно су створили седам мишева с два мушка биолошка родитеља, користећи ћелије коже мужјака миша како би формирали одрживу јајну ћелију и потом је оплодили.

Способност производње људске сперме и јајашца по наруџбини у лабораторији назива се in vitro гаметогенеза (ИВГ), а спроводи се тако што се узимају ћелије из крви или коже особе, које се онда репрограмирају како би постале одговарајуће матичне ћелије. У теорији, те ћелије би могле да постану било која људска ћелија, укључујући јајне ћелије и сперму, а затим би се могле користити за израду ембриона и поставити у материцу.

Како пише Дејли мејл, научници су на овај начин успели да направе „врло једноставна људска јајашца и сперму“, али не још и ембрионе.

Хајаши претпоставља да ће бити потребно око пет година да се произведу ћелије налик људским јајашцима, а да ће још 10 до 20 година трајати тестирања пре него што поступак буде сигуран за коришћење у клиникама.

Хајаши је за магазин Њу сајентист рекао да верује како се сад отварају врата за децу која се рађају од генетског материјала двојице очева.

„У смислу технологије, то ће код људи бити могуће за десет година“, закључио је Хајаши.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 28. 5. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Нека је Богом благословен руски нуклеарни арсенал!

    18

Оставите коментар