Слободан Рељић: Ово није ни улога Вука Бранковића – ово је идеја да цар Лазар предаје Косово!

Вучићево посртање пред чиновницима Стејт департмента и амбасадором Хилом не би било за очај да он не предаје Косово и све неуверљивије виче како „никад неће признати Косово“

Кристофер Хил и Александар Вучић (Фото: НСПМ)

Тешко је разумети шта председник Србије очекује од САД.

А лако је утврдити шта Американци очекују од њега: да призна Косово по плану који је прихватио – одмах; неће му дати Заједницу српских општина јер „нема много притиска или стварног плана и гаранције да ЗСО неће постати нова Република Српска, чије основне импликације видимо сада“; да Србија уведе санкције Русији, како би била једина држава на свету коју су Американци успели да наговоре/натерају да напусти фронт од 90 одсто света који није увео санкције: и, да се не заварава, док Америка жели да „наши партнери напуштају Русију, не желимо да се приближавају Кини“.

И још: „Видим мало притиска на лидера кога је ‘Њујорк тајмс‘ повезао са криминалним бандама“, рекао је на спољнополитичком Одбору америчког Сената Боб Менендез, демократа из Њу Џерсија, на претресу „посвећеном политици Бајденове администрације према Западном Балкану“.

Кооперативност као знак слабости

Из овога би читалац закључио да Американци Вучића зову партнером а сматрају слугом, понекад као несташним. Преговори, под покровитељством ЕУ, у којима једино он учествује све време, никад нису имали алтернативу „решењу“ да Србија призна Косово, безусловно. И да вештину којом је он водио преговоре – десет година „све ни зашта“ – Американци виде као слабост, а за слабост се не даје ништа.

Још од оног врућег јулског дана 2015. кад је у Сребреници, пред бившим америчким председником Билом Клинтоном, руља пуштена на премијера Србије, Вучић је могао да укапира какав је однос према њему. Рече му и „мајка Сребренице“, која га закити „Сребреним цвијетом“ – разочарана је „не због Вучића већ због достојанства којег ми 20 година чувамо“. Седам година бошњачке власти, над којима је америчка контрола неупитна, разматраше предмет „Вучић/Поточари“ и – нико процесуиран, нико смењен, ни једне оставке. Порука бејаше – ти ниси неко због кога би се ваљало држати права. А камоли људскости.

Бил Клинтон и Александар Вучић (Архивска фотографија)

Александар Вучић се потом показао кооперативнији и од Бориса Тадића. Све је дао. Падао је пред америчким амбасадором јавно. Предају Косова је догурао до – Охридског програма за примену споразума. И следи агенду. Само није потписао.

Али то није довољно. Неће бити довољно ни ако/кад испуни свих 11 тачака споразума. То јасно показује рад о њему у „Њујорк тајмсу“. У дугом тексту председник Србије није државник који очијука с криминалом – већ криминалац.

Ако га једном његови партнери спреме у Хаг или на какво друго место где се суди криминалцима из политике, неки тужилац ће текст из „Њујорк тајмса“ угурати у оптужницу – и затражити деценијске казне. Глупо је приговарати: па то су рекла-казала чињенице! Све оптужнице које су Американци правили последњих деценија су такве.

Све српско под сумњом

Помињани Менендез на сенатском Одбору пита саветника државног секретара Дерека Шолеа „о веома оптужујућем тексту о српском председнику Вучићу“. Добри Шоле, кога Вучић хвалише као конструктивног, одговара „да администрација верује да је извештавање ‘Њујорк тајмса‘ кредибилно“, али још „не може да говори о детаљима из чланка“.

Менендез, затим, пита „да ли се Србија (?) може сматрати кредибилним партнером имајући у виду обелодањене податке“. Шоле смирује лопту: „То морамо да тестирамо“, aли „ми држимо одговорним Вучића и његове колеге за њихову корупцију, за њихово понашање и активности“.

Вучићево посртање пред чиновницима нижег ранга из Стејт департмента и амбасадором Хилом – коме овакво насиље над Србима није пролазило ни кад је табанао иза страшног Ричарда Холбрука, кад је Америка била сила над силама – било би за бригу али не за очај да он не предаје Косово и све неуверљивије виче како „никад неће признати Косово“.

На ту буку се ћути. Слушамо како патријарх СПЦ на свечаном ручку архијереја и председника саопштава да „питање свих питања у овом тренутку за наш православни народ јесте тема Косова и Метохије, а највише смо времена до сада у одржавању овога Сабора посветили том питању… Ми се молимо да Косово и Метохија буду оно што јесу. То је саставни део Србије. Косово је наше срце. Косово је ум, извор нашег постојања“. Али не чујемо да пита председника да ли је тачно оно што Дерек Шоле саопшти: „Договор (са албанском страном уз посредовање ЕУ) сматрамо правно обавезујућим, то смо рекли Вучићу и он то никада није негирао.“

Дерек Шоле: Договор Београда и Приштине сматрамо правно обавезујућим, то смо рекли Вучићу и он то никада није негирао

Уједињење – око чега

Никада није негирао пред Американцима, а позива народ да се – уједини око њега?! „То је део матрице да Вучић говори једну ствар да умири западне лидере, а говори друге ствари српском народу, путем државно контролисаних медија“ (сенатор Менендез).

Зато се политика коју председник води, сада готово свима у Србији, појављује као – парадоксална. Кажемо то обзирно. Кад је „матрица“ огољена пред америчком бруталношћу, тражи се уједињење. Око њега. Али око чега?

Ако погледамо 11 тачака око „питања свих питања“, онда он тражи: Ајде да му помогнемо да преда Косово. Смоквин лист над овом бестидношћу је намигивање: јесте пристао, шаље храброг косовског витеза Петра Петковића да се бори до последње речи бачене у празно, али – није потписао. И неће. Иако је све досадашње не – увек, учињено.

Ово надилази косовски мит. Ово није ни улога Вука Бранковића. Ово је идеја да цар Лазар предаје Косово. И да сви Срби – Црква, војска, држава и сав народ покорно аплаудирају. А да им он у том изузетном часу објави да је то – највећи успех Срба у историји. А труст мозгова који има историју у малом прсту скандира: да, да, да.

Ништа мање парадоксално није и што се назови „партнерство“ Срба и Америке заснива на дијаметрално супротним ставовима! Амерички Сенат ће, упркос невиђеној кооперативности из Београда, наставити да бичује партнера: „Коришћењем информационог простора и гушењем цивилног друштва председник Вучић наставља да прихвата националистичке српске наративе и негује визију ‚српског света‘.“ И упркос томе што Вучић јавља на све четири стране света да Путина неће да чује годину дана, сенатор Менендез му пуца под ноге, да игра на те ноте. Јер „српски председник се хвалио својим блиским везама са Путином, путовао у Москву на разговоре о трговини, и одбијао да се придружи европским партнерима у санкцијама Русији“.

Сенатор Боб Менендез: Заједница српских општина рецепт за катастрофу

Путовати у Москву је смртни грех по америчком јеванђељу! Али Александар Вучић нема право жалбе. Нико га неће саслушати. И што се предаја више приближава крају, шансе ће бити мање. Али ту нема простора за жаљење оних који су пристали на тај отворени покер у коме онај ко дели увек добија. Нема ни за сажаљење над њима. Вероватно нема познатије Кисинџерове мисли од: „Бити амерички непријатељ је опасно, али бити амерички пријатељ је погубно.“

Америка ништа не даје

Заиста, на кога је председник Србије рачунао кад је кренуо путем без повратка. Вашингтон је као онај поп из народних приповести који се удавио јер није могао да прихвати понуду: Дај, попе, руку! Вашингтон само узима. Може да вам да осиромашени уранијум, опасни вирус, метак кроз цев, неку инвестицију коју ћете платити као ништа у животу… То је логика западњачке империје. Њен кратак век је узрокован и неспособношћу да своју хегемонију учини подношљивом изван пропагандних порука.

Александар Лазић: „Бити амерички непријатељ је опасно, али бити амерички пријатељ је погубно“

Срби то добро знају. И поред наметнутих владајућих структура: девет од десет Срба не занима повезивање с трулом ЕУ уколико је услов предаја Косова, још је незнатнији део популације за евроатлантско повезивања, тј. НАТО; девет од десет Срба ни случајно не би увело санкције Русији, исти број нема никаквих жеља да се остварује америчко поништавање Републике Српске; број оних који кад мисле о будућности верују да она припада Западу а не Истоку драстично пада…

„Европски пут“ којег се Вучић и Брнабић-тим не одричу разумева се као гробница српске будућности – економске, духовне, државне, верске, информативне. „Пут преко Албаније“ је био застрашујућ, али херојски смислен. „Европски пут“ је пут у смрт – од ЛГБТ принципа којима се клепеће као звонима која треба да науче овце да су вукови њихови добротвори до помирености с добровољним ропством у давосовском концентрационом логору.

Да, зато није уопште искључено да би се покретање народа после суочавања са страшним „масовним пуцњавама“ почетком маја могло претворити у „обојену револуцију“. Ђаво никад не спава.

Сетите се лажи Отпора

Анонимни народни певач јавља како Хилова лака коњица наступа кроз огромну масу од десетина хиљада искрено и разложно побуњених грађана Србије.

„Причај, брате, о слободи / Јер нас у њу Кесић води. / Кажи мени, мудра главо / Докле ће нас водит Саво?/ Ми желимо нова лица / Нек поведе и Добрица. / Док Газелом ветрић пири / Стигао је и Бешири. / Тамо где је правде слика / Ту нас чека Мариника. / И сад пирка ветрић лаган / Ево иде Ђилас Драган.“

Шта је заједничко овим стенд-бај радницима на терену? Да јесу против Вучића по оној старој народној да сјаши Курта а ево нас Мурти, али да имају мањи отпор према Француско-немачком споразуму у 11 тачака и од Вучића. И све тако. Тешко би то било објаснити неком ко би бануо издалека, али сви у овом народу то знају.

И заиста, реална могућност је: Обојена револуција се враћа кући!

Вероватно се неће из гробља потрошених идеја враћати стегнута песница и – Отпор! Народни певач није приметио Срђу Поповића (ко зна на ком је он сад задатку?) и саборце који су се после операције „Готов је!“ храбро „трансформисали у политичку странку, а на парламентарним изборима 2003. освојили су само 62.116 (1,63%) гласова. На крају се Отпор утопио у Демократску странку (с Борисом Тадићем на челу) у септембру 2004“ (Википедија).

Слободан Рељић (Фото: ХелмКаст)

Колико њих данас има у владиној администрацији и другим телима државе Србије? Гашићу и Вулину није дата БИА на управљање да би то утврдили. Што би у свакој сувереној држави био рутински задатак. Тако да се у овој „грбој“ јавности (Што се грбо роди, ни вријеме не исправи!) с времена на време појаве приповести како су најспособнији извршиоци тестамента Џина Шарпа (књига упутстава за ненасилне ЦИА револуције „Од диктатуре до демократије“, 1963) одлепршали ка Грузији, Украјини, Албанији, Русији, Белорусији, Узбекистану, Либану, Хрватској, Киргистану, Египту… Троцкизам са корпоративним ликом.

Решење је просто

Србима не би било тешко понудити агенду која би их окупила у овом тешком часу:
а) напуштамо европски пут,
б) укидамо Министарство за европске интеграције,
в) прекидамо преговоре о Косову у формату који обезбеђује ЕУ (Лајчак је persona non grata, Хилу се остави западњачка опозиција и НВО сектор) и идемо у ОУН,
г) придружујемо се Кини и Русији у оспоравању Кристијана Шмита као високог представника у БиХ,
д) обавештавамо јавност, своју, западну и светску, да не рачуна на нас у блесавој политици санкција Русији,
е) одбијамо да нам било ко саветује какве односе ћемо успостављати с водећом светском економском силом Кином,
ф) правимо пројекат привредног консолидовања Србије у којем се покрећу унутрашњи ресурси а стране инвестиције и „помоћ“ ММФ-а и Светске банке доводе у реалне омере… То и бригу о породици можемо узети од комшије Орбана.

Извор: Фејсбук страница Владана Вукосављевића

Конструктивних предлога, осмишљенијих и детаљнијих би било. Кад би власти у Србији озбиљније узимале у обзир вољу српског народа. Што није случај.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Печат, 26. 5. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

10 replies

 1. Кратко и јасно. Подржавам.
  Постоје и политичке странке у опозицији и ванстраначки појединци који воде “покрете” који се јавно залажу за исте потезе. Међутим, да ли због сујете, да ли због личних интереса, да ли због тога што једно говоре, а друго мисле, и међу њима се стално појављују оптужбе да нису самостални, тј. да су нечији “играчи”, често и агенти стране/а против које се боре. Уз сву корумпираност и јурњаву за личним интересима у свим институцијама и медијима имамо потпуни хаос и шизофренију која се прелива и на свакодневни живот. Не може човек да се орјентише, да разликује тактику од стратегије, импровизацију од неспособности, каприц од мудости, зло од доброг. У том контексту повољно политичко решење може да буде једино последица милости Божије, а њу ваља заслужити: пост, молитва, исповест, милостиња, труд, љубав према ближњима… Владика Николај као идеолог личног и друштвеног живота, а не историчари, професори, новинари… Па можда Руси и дођу до међународног пута Дунав, па можда неко и званично и затражи помоћ од њих, па можда ко зна шта све? Какви год да смо грешници, најбоље што можемо да урадимо, и лично и политички, је да се молимо Богу.

  24
  3
 2. Нема разлога за бригу, ускоро стиже Ћирин коментар.
  Конструктиван, какав би био?

  15
 3. ИЗВИНИТЕ

  Извините за султана
  и остале недужне Турке,
  извините што се не молимо Алаху
  и што не носимо бурке.

  Извините за Фердинанда
  и остале фине Германе,
  извините што не делимо вредности ваше
  и што нам увек са истока сване.

  Извините за Јасеновац,
  грдну смо вам задали муку,
  извините што се погрешно крстимо
  и што Папи не љубимо руку.

  Извините што нас има
  и тамо где не би смело,
  извините што су нам боје
  црвено, плаво и бело.

  26
 4. Пуна подршка , поготово за Решење . Само остаје “ мали проблем “ за који сви знамо , а немамо одговор . Ко то да спроведе ?

  27
  2
 5. Браво Рељићу. Све у слово истина.

  11
  3
 6. БЕЗ ОБЈЕДИЊЕНОСТИ МАКАР У СВОМ ПИСМУ СРБИ НИКАДА НЕЋЕ МОЋИ ДА БУДУ ЈЕДИНСТВЕНИ У БИЛО ЧЕМУ

  Како Срби да се обједине око било чега, кад смо ми једини народ на свету који данас није обједињен ни у свом језику на једном писму. Без јединства макар у писму, Срби неће моћи никада да буду обједињени, а камоли јединствени.

  7
  1
 7. Проблем је што су данас лажи на већој цени код многих.

  4
  1
 8. Јад и беда мокрогорског политбироа српског национализма из уста његовог најбеднијег члана, салонског кетмана и ******* која би и нуклерану експлозију преживела. Борба за Косово у паузи између два овала прасетине, младог лука и тањира ротквица – у листу који је у власништву једног од, јелте, највећих Вучићевих непријатеља. Док год има сомова, биће и Рељића, увек за крметину и лајање на звезде спремног.

  8
  17
 9. Већ смо намртво изанализирали ситуацију у којој се Срби и Србија налазе. Они који хоће да знају, знају. Имамо и програме шта треба радити (један сам и сам урадио – о суштинској аутономији Шиптара у Србији и формирању ЗШО – Заједнице шиптарских општина). Али нико још није написао како имплементирати те програме укључујући и овај Рељићев. Због тога се ситуација на терену не мења на боље.

  Наивно је очекивати да ће се неко чудо десити и дa ће ФФ (Фурсовљева Фигура) прогледати или барем бити боље подмићена од Руса/Кинеза ако се већ не може очекивати да води рачуна о српским националним интересима. Фурсов је већ описао да систем ради тако да Фигура не може да напусти игру ни под којим условима (осим једног!). Чак и када би, хипотетички, ФФ одличила да се стави под руску заштиту и преврне ћурак онда би костури из ормара изашли на видело и преко тога се не би могло никако прећи као што би можда могло преко опљачканих милијарди.

  Већ сам то рекао раније онима који се праве невешти (укључујући ту и експерта за Цајине шупљине) или нису баш ментално највичнији. О томе је само Бркић имао храбрости да пише (Цвијан, инспектор Јовић, уклоњен по налогу Д.Хркаловић, клан Беливук, итд). Како у овом контексту звучи позив да заливањем цвећа дођемо у позицију да остварујемо овај Рељићев или било који други програм. Дакле сви аналитичари и њихове вајне анализе и програми су беспредметни ако се пред преходним затварају очи.

  Медији су одавно дубоко корумпирани и није чудо да се од њих не може ништа очекивати. Мала дигресија овде – вероватно је једини кратак период када су медији били слободни после 2.св. рата било у Слобино време када је осим 4-5 под државном контролом осталих 2000 могло да пише и говори све шта су хтели.

  Црква је као институција такође корумпирана и затвара очи пред очигледним чињеницама. Она иде и много даље, одликује дотичну Фигуру и пацификује народ проповедањем мазохистичких молебана да би угушила било какву побуну. Многи заиста мисле да ће се само молитвама Бог некако умилостивити и да ћемо се једног јутра пробудити и видети да су сви српски проблеми решени. То би било исто илузорно као да је тако нешто проповедано у време дахија. А како cy црква и свештеници тада реаговала можемо да видимо на слици Паје Јовановића са окупа у Марићевића Јарузи. И свети Петар, који је са својим братом Јаковом пола века пре мене установио прву хришћанску епархију на свету у Сремској Митровици, је већ као светац одговарао дављенику који је дозивао у помоћ – ја хоћу да помогнем али махни и ти мало својим ручицама.

  Да поменем још једну интересантну цртицу пошто повремено имам мало оштрије размене са једним Пољаком. Рекао сам му да их ми Срби волимо као своју малоумну браћу којима је католицизам појео мозак па их зато сматрају најглупљим због њихове мржње према Русима и љубави према Америма. Очекивао сам негацију овога или неко оправдање али ми је он одговорио нешто на шта сам и сам морао да се замислим – да је хришћанство религија не само за робове већ и одржавање ропства.

  Јасно је да је рано хришћанство имало своју базу међу онима који су били обесправљени и поробљени али ово друго наводи на размишљање, а томе би и наша Црква у процесу своје обнове морала да се изјасни. Наравно ово је превише очекивати од МЕа да све то сам реши у свом Предлогу. Да ли заиста треба гађати хлебом онога који тебе гађа осиромашеним уранијумом или, да ли треба Куртију окренути и други образ? Жалосно је што ћемо морати да доживимо још много већу несрећу пре него што Црква почне да се прочишћава од корумпираних епископа екумениста.

  Па има ли уопште решења? Мора да га има јер овако нешто не може да опстане. Питање је да ли морамо да идемо до самог дна, после чега ћемо вероватно нестати, без могућности да опстанемо. Можда постоји и друго решење осим јединог које тренутно видимо и које теоријски и практично може нешто да промени. О томе ћемо више следећи пут мада и ту имамо блокаду од стране корумпираних официра који не само да заборављају своју заклетву већ свесно газе у издају којом ће поништити не само своје претке већ и своје потомке. Ипак, не треба губити наду, више верујем у ливор него у баштенско црево за заливање.

  9
  1
 10. Само остаје “ мали проблем “ за који сви знамо , а немамо одговор . Ко то да спроведе ?

  Зашто не бисте спровели ви и Рељић?
  По свом утицају, г. Рељић је одавно могао да оснује јаку станку и учествује на изборима. Ви бисте му се придружили.

  Јер што рече Платон: “Од свих казни је највећа она да будеш под влашћу горег
  кад већ сам нећеш да владаш.”

  Ако нећете да владате, или кажете да сте неспособни, онда сте и ви и Рељић само дежурни критизери и пискарала!

  6
  6

Оставите коментар