Александар Лазић: „Бити амерички непријатељ је опасно, али бити амерички пријатељ је погубно“

Дали смо (скоро) све да постанемо пријатељ Сједињених Држава, а за то смо добили (скоро) ништа

Александар Вучић, Доналд Трамп и Авдулах Хоти (Танјуг/AP Photo/Evan Vuči)

У истинитост максиме Хенрија Кисинџера узетог за наслов овог текста лако ће се уверити онај који, макар и овлаш, прегледа управо потписане споразуме у Белој кући. Док смо ми били забављени нашим јадом (читај: да Издајник не постане Велеиздајник и потпише признање Косова), добили смо неколико удараца испод појаса (ако не и прострелних рана) у виду тачака споразума које се уопште не тичу Косова и Метохије.

Иако у овом тренутку није до краја јасно докле смо (по)клекли по питању распетог Косова и Метохије (не значи ли мини-шенген само удружење држава или и области/региона?), по свим осталим питањима можемо прогласити капитулацију досадашње политике Србије. Једном речју, дали смо (скоро) све да постанемо пријатељ Сједињених Држава, а за то смо добили (скоро) ништа – евентуално да сада нећемо признати оно што и иначе никад не смемо признати.

За чије бабе здравље

Ако на брзину и таксативно погледамо тачке ван „економских косовско-метохијских тема“, можемо закључити:

Осма тачка „диверсификација извора енергије“ – не значи ништа осим „не купујте гас само од Русије“. Уосталом, у живом преносу Александар Вучић се окренуо Марку Ђурићу и подсмешљиво рекао: „Да не причам сад да су хтели да напишу од кога тачно да не купујемо гас.“ И сад председник Путин може да позове онога коме је окачио орден св. Александра Невског да отворе шампањац и наздраве овој великој српско-руској победи!

Девета тачка говори о „добављачима“ 5G мреже – ако нису „проверени“ (читај: ако је Хуавеј) онда или не узимај или гаси ако си узео. Сигурно ће председник Си захвалити на овоме свом „брату Вучићу“.

Једанаеста тачка говори о религијским слободама, чак се помињу поштовање „законских пресуда према СПЦ“, али и реституција жртвама Холокауста: хоћемо ли и са овом бедастоћом изаћи пред жртве Покоља (геноцида над Србима у НДХ?)

Тринаеста тачка говори да ће се „обе стране“ борити да 69 (можда и симболичан број, не?) држава престану да законски кажњавају хомосексуалност. Слутња ми је дубља од наде да међу онима који нису признали Косово има доста који управо овако гледају на хомосексуалност. Није довољно ни што је председник Владе декласирани припадник „нестандардне сексуалне оријентације“, него треба и другима да гурамо прсте у очи?!

Четрнаеста тачка говори о означавању Хезболаха као терористичке организације. Хезболаха?! Није ли реч о Косову и Метохији, не би ли ту требало да стоји: „Обе стране ће Ослободилачку војску Косова третирати као терористичку организацију“? И какав проблем ми, Срби, имамо са Хезболахом? Једино ако нам је дојадио „миран и сладак живот“ па бисмо и ову беду да натоваримо на врат… А сигурно да „хезболаши“ не шаљу (као брат Путин) шампањац него нешто друго.

Последња, шеснаеста, тачка различита је у београдској и приштинској верзији, али потцртава утисак да је ово више споразум са државом Израел него са САД! Србија ће преместити своју амбасаду у Јерусалим, а Косово и Јерусалим ће се узајамно признати. Погађате: опет је Србија „на добитку“!

Невидљиви папир

Анализа и реализација оних „економских“ тачака са јужном српском покрајином још ће показати колико смо и ту „на добитку“. Оно што највише брине заправо је осећај да нам ту нису све приказали и да би могли бити у праву они гласови (поглавито из Приштине) да ће овде бити речи о упумпавању пара (и преласку на „светлу“ америчку страну – види горња разматрања), а да је прича о признавању и „свеобухватном споразуму“ договорена али не и саопштена. Нешто је о томе почела да збори знаменита Јелена Милић у маратонском програму ТВ Пинк, али је напрасно прекинута. Познати заговорник размене територија, Хашим Тачи, такође је поздравио потписивање споразума. Те, доиста посредне, назнаке говоре да је заиста амерички план подела оног што је наше на „наше“ и „њихово“. И да би он могао бити прихваћен (или наметнут).

Апел за анатему

Нама су, нема двојбе, „сужене могућности“ (Џони Штулић). Остаје нам да умножимо молитву, збијемо редове и сетимо се да нам је остало најмоћније оружје – кривична пријава Богу. Следећи своје славне претке из 1937. године и Конкордатске кризе, СА Сабор СПЦ требало би да сваком (потенцијалном) учеснику у предаји свете српске земље предочи да му истовремено следује и анатема – одлучење од Свете Цркве (ја бих додао и свим члановима породице, следећи знаменити стих „рђом капљ’о док му је колена“). Ако не смогне снаге овај Сабор, а до издаје дође – увек то може да уради неки следећи Сабор. Или Синод. Или надлежни епископ. Парохијски свештеник? Ако баш не нађе за сходно нико од њих – аналогно са оним да сваки крштени хришћанин, ако је стање нужде, можда да крсти уместо свештеника – ваљда ће се наћи неки лаик да пошаље Небу апел за одвајање жита од кукоља.

Натпис на Газиместану

Чини ми се да је Достојевски рекао да ништа тако не отрежњује као поглед на вешала. Рекао бих да ништа тако не одгони од (веле)издаје као поглед у будућност у којој си вечно проклет!Categories: Осматрачница Александра Лазића

Tags: , , , , , ,

18 replies

 1. Иако ово јесте тек потпис гуруа у име снс секте, никако у име Србља и Србских земаља, предака и потомака, земаљске и Небесне домовине, иако је обавезујући само за мртваца којега су пришили за руку која је потпис нашкрабала, наступио је час, али уистину је наступио, да забрује звона на црквама, да се залитијају литије, да се загрлене молитве, коленопреклоне молебани, да се Литурђијају свакодневне Литурђије, да се Вечерње стопе са Јутрењима, да се укрсте Крсни ходови крштених и причешћених, заветних и верних, покајаних и исповеђених, да један, само један монах, Светосавац, Хиландарац, Исихаст, поведе литију, заплаче молитву, зајеца покајање, загрми анатему… Не уздам се у београд, ни у епископе, ни у синод, тек да се Господ Свемилосни пројави кроз пустињака каквог, достојнога, јуродивога, којем се Архангели Гаврил и Михаил јавише у сну, којег је Настојатељка Градине Светогорске, Пречиста Богомајка благословила Покровом својим… Молимо се браћо, да се такав што пре пројави, ми га сами дозовимо, од Бога га заискајмо кад на молитвени камен – улицу и трг свога града, порту храма и манастира станемо и останемо…

  44
  3
 2. На надлежним местима је процењено да је моменат за наставак отимачине повољан и да треба убрзати деловање. Ово се превасходно односи на нас овдашње од којих се подозрева али се верује да је лоботомија учиничле своје и да немамо снаге ни средстава да се овоме значајније супротставимо.

  На “нашима” (Ђурић, Мали, Чадеж Вучић?) је да добро науче текст и етикецију и да одговорно стану иза поменуте лоботомије у смислу гаранције гушења било каквог отпора. Показна вежба за брутално (силом) и перфидно (медијском манипулацијом) гушење била је скоро одржана.

  Треба и да поведу рачуна да сваког намире: данас Стејт департмент (и Израел ?), следе фамозни Брисел и тета Ангела (охрабривач), за шћипетаре на сваком кораку по мало пузајућег признања.
  Ни Мила у овом тренутку не бих да прескочим – пилатовско прање руку за следеће громогласно ћутање већ је смишљено и снимљено а Жељко је овлашћен да објави. Рецимо још у току дана док “наши” буду били недоступни негде изнад Атлантика.

  Техника је разрађена, у ходу се благо модификује.

  Пузајућа издаја.

  35
  1
 3. Драги Александре
  Не видех Златно теле:
  http://www.makroekonomija.org/0-miroslav-zdravkovic/marginalizacija-prehrambene-industrije-srbije-u-eri-bezboznistva/

  12
 4. Заиста овакав поступак није за коментаре, осим да је једини спас управо и само то што Зоран написао. Једна ствар нарочито пада у очи и осећај у устима није горак него су ми уста пуна угља и гађења. Поред овог безмеморандумског каодагајемојабабаодштампала папира непознатог у досадашњој дипломатији, честитамо израелу на овако дивном кравмага стилу дипломатије, тј. главни потез је најкварнији најогавнији потез и то према противнику (пропустих да смо ми противници), где ви народу који је ПРВИ потписао Балфордову декларацију, први признао израел, и међу првима сада признаје Јерусалим за престоницу, ви се захваљујете нама тако што признајете шиптарске терористе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Срам да вас буде у векове векова. СРАМ!!!

  39

 5. ‌Зажежи лучу Господе

  ‌Зажежи лучу Господе
  ‌Нека слијепци провиде
  ‌Да нас живе не одводе
  ‌У црње – горе гробове

  ‌Уждиј ломачу истине
  ‌Нек мржња и зло изгоре
  ‌У крви спали отрове
  ‌Лажне љубави братове

  ‌Освијетли ноћ Господе
  ‌Разоткри ситне нељуде
  ‌Упри прстом на одроде
  ‌А даље знамо Господе

  ‌Момчило


  37
 6. Ако све ове ЦРКВА (синод и сабор)прећутно благослови онда остали смо као соричићи без икога,напуштани од свију ,.Једино се можемо ГОСПОДУ обратити за милост и помоћ,сабрани око појединих духовни лица није битно чин који носи.Веру је очувао НАРОД ВЕРУЈУЋИ,пресељавао цркве преко ноћи,цркве прелетнице, па тако и данас ако неће они који су примили завет и достојанства скупимо се око оних који хоће из ЦРКВЕ,националнога вођства а ови што признају да је ХЕЗБУЛАХ терористичка организација а ОВК није,јер са њиховим вођама већ годинама седе ко са најрођенијима и тргују оно.што није њихиво нека им БОГ да анатему ,јер су устали на ЊЕГОВУ УСТАНИВУ ,а народ суд од овога света.

  27
 7. Зоране Николићу из Ваљева 👏👏👏👏👏 .

  23
  1
 8. Много ми се свиђа ово у вези са Израелом. Да видим сад шта ће да кажу оне наше патриоте које се убише од заговарања српско-јеврејског пријатељства.

  32
 9. @Пузајућа издаја, “…али се верује да је лоботомија учиничле своје и да немамо снаге ни средстава да се овоме значајније супротставимо.”
  -Ispravna procena, na zalost 🙁

  13
 10. Anateme sto se tice, najvecu snagu (u onosu na narod, ne i na Vucica, on je sa tim davno raskrstio) imala bi ako bi stigla iz vrha crkve.

  Ali, pre cemo doziveti da patrijarh doceka svog lava na aerodromu, i uruci mu jos jedno priznanje, nego sto cemo doziveti anatemu.

  19
 11. Kako ono pre izvesnog vremena rece “ e nedam Gazivode“ . Covek nas prodade za „saku“ dolara.

  27
 12. Ovo je nesto najbizarnije sto sam ikada procitao, ludje od Harmsa i Joneska zajedno: diverzifikacija snabdevanja gasom, homoseksualci, americki skeneri, 5G mreza, Hezbolah, Izrael koji ni ne ucestvuje u pregovorima, ko tu kome sta uvaljuje, po kojoj ceni…

  41
  1
 13. G.Vico, a sta ste ocekivali od onih koji su razapeli Bogocoveka?

  16
  1
 14. А,шта кажу они који почињу коментаре са”наш председник”?

  15
 15. Ономе што је написано у тексту немам шта ни да додам ни да одузмем. Ја бих нешто о ономе о чему није писано. Наиме, сматрам да је тачка о једногодишњем мораторијуму једна од најгорих и питенцијално најштетнијих по наше интересе. Србија се њоме обавезала да годину дана неће лобирати код других држава за повлачење признања “Косова”, док “Косово” за то време може слободно да лобира за нова признања. И да је само то у питању било би довољно лоше и понижавајуће, али на жалост није. У споразуму такође стоји и то да је “Косово (Приштина) сагласно да примени једногодишњи мораторијум на подношење захтева за чланство у међународним организацијама” а да ће се заузврат “Србија (Београд) уздржати од формалног или неформалног захтева било којој нацији или међународној организацији да не призна Косово (Приштину) као независну државу”. Ако “Косово” не подноси захтеве за чланство онда Србија и нема коме да се обраћа против тога па зато није јасно зашто у споразуму стоји та обавеза Србије? То по мени може да значи само две ствари. Или је планирано да се по старом обичају “Косову” дозволи да не поштује оно што му не одговара (треба ли бољи пример од формирања ЗСО) а да се Србија натера да испоштује свако слово, или ова тачка случајно, или намерно није добро написана и/или преведена. Ја не говорим енглески језик, али га елементарно познајем, довољно да из оног што сам видео схватим да је у преводу изостављена једна, можда и кључна реч (new). Наиме, буквални превод би гласио “Косово (Приштина) је сагласно да примени једногодишњи мораторијум на подношење захтева за НОВО чланство у међународним организацијама”.Бојим се да је проблем у изразу “захтев за ново чланство” и да ће Шиптари и наши нови амерички “пријатељи” то тумачити на начин да “Косово” може да аплицира за чланство у свим међународним организацијама којима је до сада подносило захтев и да то не може да чини само у међонародним организацијама којима се до сада није обраћало са захтевом за пријем. Све и да грешим, а могуће је јер се руководим логиком а не знањем, сигуран сам да је резултат овог “споразума” да ће у наредних годину дана “Косово” признати још доста држава које до сада то нису учиниле (Израел је томе дао велики замајац), да нових повлачења признања неће бити и да ће “Косово” постати члан готово свих међународних организација. Свих сем УН, али ни за то после запишавања Кине и Русије од стране АВ нисам сигуран. И за крај, иако нисам правник морам да прокоментаришем формалну страну овог “споразума”, која можда и није само формална. Са ким је уствари Србија потписала “споразум”? АВ каже са САД. Ако је тако где је на споразуму поред Вучићевог потписа и Трампов потпис? Гренел каже да су споразум потписали Србија и “Косово”. Ако је тако где је на споразуму поред Вучићевог потписа и Хотијев потпис? Ако није ни једно ни друго, а дефинитивно није, о чему се ту ради? Ко уопште гарантује аутентичност садржаја “споразума” ако на њему нема потписа друге (других) страна? Ја сам стицајем околности у свом животу видео, а и сам потписао, безброј споразума, уговора и протокола, али никада нисам видео нити од било кога чуо да постоји споразум који је потписан само од једне стране. То и није могуће по дефиницији појма “Споразум” јер се ради о уговору о сарадњи у некој области склопљеном (што се доказује потписима овлашћених лица страна) између две или више страна. Такође, тамо где пише ко је потписао “споразум” стији Александар Вучић, председник? Председник чега? Генерално, сматрам да је за квалитетну анализу овог “споразума” најкомпетентнија медицинска струка.

  22
  1
 16. Г. Цврчак, апсолутно сте у праву. Написао сам ово ноћас у афекту јер је заиста одвратан потез, а то што сте рекли већ ми је изјутра дошло на памет. И у тој реченици вашој се крије сва суштина. Надам се да ће бити гласова против код њих, макар један… Један Јосиф из Ариматеје…Има код њих зачуђујућих познаваоца нашег страдања, али ово је прави доказ гажења достојанства и гажења по нама зарад својих интереса, при том немају проблем да спочитавају свакоме како их није спашавао у рату и то на чак метафизичком нивоу!”###%$#&%&”???????????????????. Апосолутно треба увести реципротитет са онима који признају, нарочито у оваквим тренуцима. Дакле, враћање Палестини окупираних подручја и сл. Нарочито НАГЛАШАВАЊЕ из горњег текста кад смо све гласали у прошлости у њиховом интересу. Видећемо како ће се ово завршити, али биће их срамота, тврдим, јер после платформе г. Зорана иде песма г. Момчила. И као што рече један одличан текст пре једно годину дана “As long as we*re one hundred”…..

  3
  1
 17. Kako se pozdrave Srbin i Albanac kada se sretnu:” Sledece godine u Jerusalimu”, ne znam da li :)))) ili :((((

  12
 18. Вучић је направио невиђену свињарију кад је непосредно пред победу Доналда Трампа на председничким изборима новчано помогао кампању Хилари Клинтон. Пошто је Трамп велико злопамтило, Вучић није имао избора него да овим потписом поправи штету коју је учинио у предизборној кампањи за америчке председничке изборе, односно да сада помогне кампању Трампа. У оба случаја Србија је на губитку. То је последица српског парламентаризма – нема гаранције да ће грађани изабрати одговорне и добронамерне људе. Како сада стоје ствари, Срби се ни у будућности немогу надати да ће на власт доћи такви људи. Србија нема капацитет да постане просперитетна држава докле год у њој власт буде бирана на изборима. Парламентаризам је за Србију потпуни фијаско.

  20
  1

Оставите коментар