Споразуми потписани у Белој кући (енглески)

Доносимо оригиналне (енглеске) фотографије споразума које је Доналд Трамп потписао са Александром Вучићем и Авдулахом Хотијем

Споразум са Александром Вучићем

Споразум са Авдулахом Хотијем



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

6 replies

  1. Хвала сајту СС што је објавио ове документе.

    Где видимо да је документ поднет Србији потписао САМО Вучић, а да је документ поднет Косову потписао САМО Хоти.

    То није никакав СПОРАЗУМ потписан са УСА, нити БИЛАТЕРАЛНИ СПОРАЗУМ са Косовом.
    То више личи на СПИСАК ОБАВЕЗА прихваћених од Србије.

    14
    1
  2. @Деда: У праву сте, ти папири немају никакво заглавље, него само поднаслов, немају ни локацију потписа, немају ни датум потписа. То су само спискови прихваћених обавеза, апендикси неког главног споразума. Трамповог потписа на њима нема. Он је потписао нешто треће, нешто што није ни објављено, а да ли ће – не знамо…
    Међутим, и површна анализа ових потписаних апендикса показује да међусобне обавезе Београда и Приштине уопште нису ни биле главни мотив САД да сазову тај састанак и доведу до потписивања тих обавеза.
    Главни мотиви САД су били геостратешки (истискивање Русије као јединог снабдевача енергентима; истискивање Кине као главног снабдевача телекомуникацијама и демонтирање већ постављених њених производа; истискивање Русије и Кине као главних зајмодаваца за инфраструктурне пројекте; приморавање Србије на прихватање међусобног званичног признања Израела и Косова и пресељење српске амбасаде у Тел Авив, где ће се налазити и амбасада Косова; прихватање Србије да постане лобиста за права ЛГБТ у земљама које их не прихватају).
    Вучићевим потписом, као Председника Републике Србије, на међународном плану:
    – Србија је престала да буде “рупа у балканском тепиху“ геостратешких интереса Вашингтона и у суштини прихватила вазалну улогу у односу на САД (са ЕУ у позадини), а Вашингтон је у том погледу постао хегемон на Балкану;
    – Ударен је шамар геостратешким и економским интересима Русије, Кине, Ирана и муслиманским земљама – непријатељима Израела.
    На унутрашњој сцени Србије, тиме долази до:
    – Ликовања “Друге Србије“, која добија “мејнстрим“ улогу;
    – Протеста “Прве Србије“, русо- и синофила који ће и даље бити све више истискивани из мејнстрим медија на маргину:
    – Тешког политичког нокдауна (а можда и нокаута, јер одбројавање још траје) СПС и њеног газде, Дачића, (бившег?) министра спољних послова Србије, чија је цела досадашња активност овим дискредитована.
    Да ли ће до практичне примене свих ових обавеза доћи? Све зависи од чврстине САД да на томе инсистирају.
    Можда се неком чини да иза ћошка вири сен Николе Пашића која шапуће: “Све то мож` да бидне, ал` не мора да значи“?
    Време ће показати: Qui vivra, verra!

    15
  3. Додао бих нешто О ФОРМИ састанка Вучић-Трамп.

    Има се утисак да је српска страна врло лоше припремила не само садржај докумената, него и форму састанка. Овакав састанак се припрема недељама унапред, до најмањег детаља (посао МИП-а).

    У дипломатији је размена поклона договорена унапред. Вучић се похвалио да је добио налив перо и кључ од Беле куће. За узврат, он је могао да поклони Трампу, на пр, текст Стефана Лазаревића са мраморног стуба на Косову, или копију фреске “Лоза Немањића” из Дечана.

    Посебно ме је поразила слика Вучића који седи на обичној столици три метра испред масивног храстовог стола за којим седи Трамп. Стиче се утисак окривљеног Вучића пред судијом Трампом.

    Може бити да су и Срби и Албанци били импресионирани присуством Трампа и замајани изненадним и новим захтевима. Американци су то искористили и у документе убацили шта су хтели : “Док се двоје свађају, трећи се користи”.

    4
    1
  4. @Деда Ђоле: Погледајте, представница Министарства спољних послова Русије,Марија Захарова је сликовито окарактерисала Вучићево држање у Вашингтону:

    https://www.facebook.com/maria.zakharova.167/posts/10224148174881794

    а на то је Вучић о Марији Захаровој: “Примитивизам и простаклук који је показала говори о њој, а богами и о онима који су је ту поставили“.
    Ово ме зхабавља…Стар сам, видео и памтим много, па ме зато ово по мало почиње да подсећа на бурна времена 1948/49г. на даље… Тада је “бесмртни и вољени син народа и народности Југославије“, извесни “Тито“ почео да лаје и уједа свог дотадашњег газду Јосифа Висарионовича “Стаљина“…
    Добро, ко је ту простакушу Марију Захарову поставио на њено истакнуто место са највишим дипломатским чином Руске Федерације? Па- исти онај В.В.Путин, који је на “јуначка прса“ А. Вучића прикачио Орден Александра Невског – значи – по Вучићевој оцени и тај Путин је исти такав простак као и Марија Захарова – јер она без Путиновог одобрења не сме да изусти ни “А“, а камо ли оно што је рекла о Вучићу… Лепо, Ацо, Србине – дакле ти тако о твојим (дојучерашњим?) добротворима и заштитницима? Имао је право бесмртни Кир Јања са оним чувеним: „ `рани пцето да те уједи!“
    Биће занимљиво пратити даљи развој размена међусобних љубазности.
    Није искључено да је потез Захарове био само “пуцањ упозорења”, јер до сада се Москва правила (?) као да су узајамни односи крајње идилично-братски, али ипак – чини се да се на хоризонту, са истока почињу помаљати и по неки градоносни облаци, а на Вучићевој страни је наоблачење више него густо и тмурно, о чему сведоче и они папири које је у Вашингтону потписао.
    Октобар се ближи…

    11
    1
  5. @ Иоанн Дубињин
    Биће занимљиво пратити даљи развој размена међусобних љубазности.
    ++++
    Жртва је позната.
    А можда нам Маргарита Симоњан каже и ко је насилник ?

    https://srbin.info/politika/glavna-urednica-rusija-danas-vucic-je-silovan-u-vasingtonu/

    2
    2
  6. Мислим да ово ништа није урађено без знања и подршке Руса, у ствари сигуран сам. Сви су они у једној истој представи. Доказ је и то да је АВ одмах звао Лаврова да реферише. Путин ћути и доћи ће само тако у Београд да се самопромовише јер то може да ради само понекад у Кини и Србији. Можда чак донесе и који орденчић. Ово између Марије и „наших” шуша је чиста представа за рају. Пале су велике и безначајне речи о наводној свађи са русима што је наравно нетачно. Шоу се наставља даље…

    3
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading