Вјоса Османи: За непуна 24 сата Србија два пута прекршила Охридски споразум

Србија починила два кршења Бриселско-Охридског споразума: спољно мешање у изборе на Косову (супротно члану 2), лобирање и гласање против пријаве Косова у Савет Европе (супротно члану 4), написала Османи

Вјоса Османи (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

Председница Косова Вјоса Османи изјавила је данас да је Србија за мање од 24 сата два пута прекршила Охридски споразум.

Она је на Твитеру рекла да је први прекршај спољно мешање у изборе на Косову, док је друго лобирање и гласање против прихватања захтева Косова за чланство у Савету Европе.

„Србија је за мање од 24 сата починила два кршења Бриселско-Охридског споразума: спољно мешање у изборе на Косову (супротно члану 2), лобирање и гласање против пријаве Косова у Савет Европе (супротно члану 4). Нови споразум, али иста стара Србија“, написала је Османи на Твитеру.

Ивица Дачић о гласању у СЕ: Нисмо очекивали такве потезе од Грчке, Словачке, БиХ, Украјине, Јерменије, а поготово Црне Горе

Како је објављено Србија је данас на Савету министара Савета Европе са још шест других држава гласала против достављања захтева Косова за учлањене Парламентарној скупштини СЕ.

Претходно су највиши званичници Србије позвали косовске Србе да бојкотују изборе за градоначелнике општина на северу Косова који су одржани 23. априла ове године.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 24. 4. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар