Милорад Додик: Амерички амбасадор Марфи понизио српске жртве говорећи о жртвама нацизма и фашизма у Јасеновцу

Амерички амбасадор Мајкл Марфи није хтио да каже да је ту убијено 500.000 Срба – говорио уопштено о жртвама нацизма и фашизма, поручио Додик

Представници амбасада акредитованих у БиХ положили венце у Доњој Градини (Фото: Banjaluka.net)

Амбасадори у БиХ одали почаст жртвама логора Јасеновац

Представници амбасада акредитованих у БиХ полагањем вијенаца у Доњој Градини одали су данас почаст жртвама концентрационог логора Јасеновац.

Међу амбасадорима који су положили вијенце је и Мајкл Марфи, амбасадор САД, а Амбасада САД у БиХ је тај догађај објавила на свом Твитер налогу.

„Данас, на амерички Национални дан сјећања на холокауст, одајемо почаст свима који су изгубили животе у Јасеновцу и свим жртвама нацизма и фашизма током Другог свјетског рата. На свима нама, а посебно на лидерима БиХ, је да признамо чињенице и одамо почаст жртвама. Признање прошлости, ма колико болно било, од суштинског је значаја за помирење и кључно је за спречавање будућих злочина”, навели су они.

Од дипломата који су били присутни на овом догађају, на Твитеру се огласио и Џонатан Менути, први замјеник високог представника, који је рекао да је дошао да ода пошту жртвама концентрационог логора Јасеновац у Доњој Градини.

„Жалимо и поштујемо све жртве фашистичког режима Независне Државе Хрватске из Другог свјетског рата. Док се подсјећамо на њих, потврђујемо нашу посвећеност миру и одлучности да се овакви злочини никада више не понове”, истакао је он, како је пренесено на твитер налогу ОХР-а.

(Banjaluka.net, 18. 4. 2023)

Милорад Додик: Марфи је у Доњој Градини понизио српске жртве

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да је амерички амбасадор Мајкл Марфи јуче је поново у Доњој Градини понизио српске жртве тврдњом да се ради о жртвама нацизма и фашизма.

– Марфи зна да је ту убијено 500.000 Срба, али неће да каже да су убијени само зато што су Срби – додао је Додик.

(Све о Српској/Искра, 20. 4. 2023)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. Претходних година бјеше уобичајено да амерички амбасадор присуствује комеморацији жртвама Јасеновца у Доњој Градини, ове године се то неће десити, одао је почаст жртвама пет дана раније од комеморације, разлози зашто је тако испало није тешко наслутити, тренутно имају грдних проблема са Додиком а и не желе да им се понови да их на тој комеморацији Додик опет искулира што је већ учинио прије пар година.
  У самој изјави Марфија нема нешто спорно, заправо на какве смо кварности научили у комшилику, сасвим је коректна, наравно Додик је искористио “зицер” да упути коју жаоку, а и било би глупо када се већ Србима сваки “гријех” детектује не узвратити истом мјером. Додик само игра игру по наметнутим правилима.

  Но има још нешто важно. на овом порталу је пожељна “паљба” Вучићу.
  Што и није проблем, и треба. И ја сам критичан према Вучићу, не из разлога због којих га напада србофобично крдо у комшилуку нити због “гријеха” које му приписује инстрментализиована циљна група, гдје има и истинских родољуба) међу Србљем, већ због малчице другачијих разлога који су по мом мишљењу, иако медијски потиснути, кудикамо опаснији по васколико српство.

  И ту иза паравана тих спинова којима се замајава јавност, пролази много тога, процеси, кварне игре, подлости. Један догађај се десио управо везан за ову вијест.
  Уназад пар дана, десио се непојмљив званичан сусрет предсједника Србије са амбасадором агредитованим у другој земљи. У питању је наравно овај Марфи И то у моменту када тај амбасадор и земља му има грдних проблема у дисциплиновању “злоће”, Додика, заправо овај Додик им заврће уши. И како протумачити такав непојмљив сусрет у датом моменту?

  12
  4
 2. Khal Drogo: “У самој изјави Марфија нема нешто спорно, заправо на какве смо кварности научили у комшилику, сасвим је коректна”

  Заправо није.

  У Јасеновцу није било Немаца нити нациста, који су водили или основали тај концентрациони логор, већ искључиво људи из хрватског режима.

  То што је годинама уназад прича о Јасеновцу, и о страдању Срба у НДХ, стављана у страну, то не значи да треба да се радујемо само зато што се она протоколски провлачи.

  Шта год Додик политички радио, ова његова критика је на месту.

  18
 3. Па добро, @Александре Симићу немамо исти поглед. Ти сматрапш да други морају гледати као и ми, користити исте квалификацуије и дискурс, ја не мислим.

  И даље сматрам да у додатку “….и свим жртвама нацизма и фашизма”, нема ништа спорно, јасеновачке жртве јесу жртве фашизма, оног у изведби монструм творевине ендехатуије.
  Сад што ћу ја увијек то другачије рећи и обавезно нагласити да је то стратиште највеће током геноцида над православним Србима по монструозности егзекуција никад забиљеженом у свјетској историји, не мислим да свако мора то баш тако казати или написати.

  Наравно, у објави сам написао да подржавам Додиков осврт и да би било глупо у тако постављеној игри не реаговати тако.

  Немамо исто мишљење, Александре, шта да се ради.

  5
  6
 4. @ КД

  Очигледно имаш проблем са историјом, не само са старом већ и овом новијом. Покушај тако да мудрујеш са јеврејским холокаустом (ето нпр кажи нам број жртава у Аушвицу).

  10
  1

Оставите коментар