Мајкл Марфи: Вучић подржао територијални интегритет и суверенитет БиХ, неће бити сецесије Републике Српске

Да БиХ личи на државу, најурила би Марфија још пре неколико месеци, рекао председник РС Милорад Додик, реагујући на изјаву америчког амбасадора у БиХ

Мајкл Марфи, Александар Вучић и Кристофер Хил (Извор: Instagram/Budućnostsrbijeav)

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи изјавио је да је на састанку, који је са заједно амбасадором у Србији Кристофером Хилом одржао у Београду са председником Србије Александром Вучићем, кључна порука била подршка територијалном интегритету и суверенитету Босне и Херцеговине.

„Разговарали смо о подршци САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ и нагласили смо важност функционалних, ефикасних и одговорних државних институција. Било је добро чути да се председник (Вучић) слаже с нама“, рекао је Марфи за регионалну Н1 телевизију, коментаришући састанак одржан пре два дана у Београду.

Амерички дипломата је истакао да неће бити ништа од поделе БиХ, сецесије, нити нарушавања територијалног интегритета те земље.

„Председник Републике Српске Милорад Додик кренуо је опасним путем. Његове претње су заиста неодговорне, а његова реторика је запаљива. Немогуће је извршити сецесију од БиХ, не постоји уставни основ за то“, нагласио је Марфи.

Милорад Додик: Амерички амбасадор Марфи понизио српске жртве говорећи о жртвама нацизма и фашизма у Јасеновцу

Навео је и да Додик негира геноцид у Сребреници и да прети да ће одузети право на слободу штампе и окупљања.

„Мислим да је део разлога у томе да Додик покушава одвратити пажњу од властитих промашаја и немогућност његове власти да избегне стављање Републике Српске под финансијску хипотеку. Импликације могу бити озбиљне“, оценио је Марфи.

Он је нагласио да САД неће бити по страни док, како је казао, Додик „упорно бира да води БиХ путем конфликта“.

„Вара се, штитићемо БиХ“, истакао је амерички амбасадор у БиХ.

(Бета/Данас, 21. 4. 2023)

Милорад Додик: Да је БиХ држава, Марфија би најурила још пре неколико месеци

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи злоупотребио агреман који му је дат уз сагласност Републике Српске и оценио да Марфијево понашање, реторика и саопштења личе на све, осим на дипломатско понашање.

Додик је навео да је Марфи „свео САД на политичку партију у БиХ и нанео озбиљан ударац угледу државе, која је раније водила рачуна о својим дипломатским представницима“.

„Речник Мајкла Марфија је не само недипломатски, он је сокачки, за потребе сарајевског сокака, којем жели да се додвори на начин како је, ето, он нешто рекао Додику“, рекао је председник РС за новинску агенцију Срна.

Према његовим речима, „да БиХ личи на државу, најурила би Марфија још пре неколико месеци“.

„Овако нам остаје да истрпимо повремене фрустрирајуће изливе особе, која се грешком нашла на одговорном месту“, казао је Додик.

Додао је да посао америчког амбасадора није ни Устав БиХ ни статус РС ни финансије овог бх. ентитета.

„Није му посао ни да лаже о наводној забрани окупљања у Републици Српској или одузимања слободе штампе. Марфијев посао је да заступа своју државу у БиХ, али чини се да нико у тој држави не зна шта он ради у БиХ“, казао је Додик.

Марфи је за регионалну Н1 телевизију изјавио да је Додик кренуо опасним путем, да је његова реторика запаљива, а претње неодговорне, као и да је немогуће извршити сецесију РС од БиХ.

(Бета/Данас, 21. 4. 2023)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Просто је невероватно ( можда ипак и није ) да нико не реагује на очигледно спровођење лудачког споразума из Охрида . Оно што није потписано и не мора , стриктно се спроводи по тачно утврђеном плану и терминима . Космет се на следећој седници прима у СЕ , са или без противљења вучића ( зашто мислим на Србију а кажем вучић ?) . Данас је његова Квинта убацила у дневни ред пријем Космета у СЕ – дачић се „изборио“ за два дана кашњења ( иначе то је крајњи домет „наше дипломатије “ ) . Друга још важнија ствар , по плану се спроводи и убацивање Севера у „ Косовски “ систем . План је од почетка гласио : свесно „српску листу “ извести из њихове скупштине и не пристати на изборе тако да легално , законски сву власт у српским општинама преузму шиптари . Велеиздајник нама кука како то није фер , тралала…. После свега , коме треба та ЗСО која је кост у грлу и шиптарима и велеиздајнику , кад на целој територији Космета све општине држе шиптари . У Србији мук и фолирање „опозиције“ на велеиздају . 2 маја се прави слично замајавање за пријем Космета у УНЕСКО или ИНТЕРПОЛ на основу непотписаног споразума и на крају потпис једног од тројице јахача ( вучић , додик и перић ) перића да даје на употребу српске цркве и манастире шиптарима , можда чак и томос теодосију или јањићу . Извините на рукопису нешто ми не ради велико слово . За то време додик смишљено држи Српску таман на узди , дајући наду за независност али истовремено не дозвољавајући да се то спроведе . Таман довољно да буде „велики Србин „. Сценарио , као да су писали американци а спроводе га наши изузетни глумци . Као што рече један мој друг , бар да неко изађе на Теразије макар само да врисне од муке . Људи ми стварно нисмо нормални и треба да молимо Господа да нас не спасава него да нас сатре све заједно . Од часног и поносног народа ми смо обичан шљам ког треба газити и уништити да међу слободним и нормалним народима ( Французи дигли револуције због тога што ће радити 2 г. дуже ) бар не загађујемо ваздух .

    19
    2

Оставите коментар