Митрополит Јоаникије: Француско-немачки споразум неприхватљив

Немачку и француску заштиту видели смо 17. марта 2004, кад њихови војници прстом нису мрднули док су шиптарски терористи пљачкали и палили светиње, изјавио митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије (Фото: Небојша Марјановић)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да је предлог тзв. француско-немачког споразума неприхватљив, ако је дефинисан као оквир за даље преговоре о статусу Косова и Метохије, а у њему се Косово третира као независна држава.

„Тај споразум од стране Србије није потписан. Међутим, ако је текст споразума дефинисан као оквир за даље преговоре, а у њему се Косово третира као независна држава, онда је он у потпуности неприхватљив“, рекао је Владика у интервјуу Радио Светигори, поводом деветнаесте годишњице од Мартовског погрома нашег народа и светиња на Косову и Метохији.

Он подсећа да су тај споразум сачиниле земље које су тада биле гарант мира и сигурности за српски народ и његове светиње на Косову и Метохији.

„Седамнаестог марта 2004. године немачки војници, припадници КФОР-а нису прстом мрднули док су шиптарски терористи пљачкали и палили светиње: девет цркава у Призрену, међу којима и Богородицу Љевишку, Богословију и резиденцију Епископа рашко-призренског. Ето, каква нам је била немачка заштита“, подсетио је митрополит црногорско-приморски.

По његовим речима, дволичност коју су тада показали Немци и Французи не сме се заборавити.

„Још је мања сигурност за наш народ и његове светиње на Косову и Метохији“, закључио је митрополит Јоаникије.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 17. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

5 replies

 1. bravo. svaka čast.

  20
 2. Све је у праву часни и достојни митрополит Јоаникије, али је гуја и у домаћим недрима Црне Горе, а не само у иностранству.

  Подсетио бих све који ово читају да је Црна Гора признала лажну државу Косово* и да то признање није повукла ни у време две владе које су обориле дотле неприкосновену владавину ДПС-а и њиховог фирера Мила Ђукановића. Дакле, према јужној српској покрајини исти однос као Ђукановић и ДПС имали су и владе Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића. За овог другог није чудно, јер је етнички Албанац. Проблем је у томе што је Кривокапић, који се представљао као пријатељ Срба и православац, својевремено подржан и фаворизован од најугледнијих архијереја Српске Православне Цркве!

  Одмах по доласку на власт дотични се изјаснио да се одлука о признању лажне државе Косове* неће мењати, нити да је то у плану. А политику чланства ЦГ у НАТО није ни постављао, већ је то узео као добру основу за даље црногорске тзв. евроинтеграције. Тиме је суштински наставио путем Ђукановића и ДПС-а не мењајући основне правце њихове политике. Као Србину из Србије мени је интересантно било да на овако најављену (настављену) политику ни речју нису реаговали они који су му у многоме помогли да се дочепа власти. Ни митрополит Амфилохије, који је још увек био жив, а данас о томе ни реч против Кривокапића не помиње митрополит Јоаникије. Ово су непобитне чињенице које је тешко објаснити.

  13
  7
 3. Све је то истина , али изостанак коментара речито говори да су људи схватили да је Владика „ пуштен “ да нешто мало каже да истина још не буде потпуно огољена . Не заборавимо да је Перић забранио да ико самостално излази у јавност без његове дозволе .

  12
  4
 4. hvala

 5. Ахиос. Можда је Господ дозволио избор Порфирија и доминацију недостојних како би видели да са претпостављањем земаљског небеском заправо губимо оба.

  3
  1

Оставите коментар