Љубиша Спасојевић: Руска империјална хармоника

Свака империја имала је свој врхунац после кога је настајало опадање и коначно нестајање. Постоји само један изузетак – Русија. У трајању од хиљаду година она се територијално ширила и скупљала попут хармонике

Илустрација: Катерина Лобанова

Утешно је што осим Срба има и других народа који су успешни понављачи историје. Дешава се то управо онима који историју прекрајају онако како то одговара њиховим интересима – такозваној Међународној заједници.Није због тога чудно да  на основу лажне историје коју пишу доносе погрешне одлуке. Због тога НАТО  током трајања СВО убацује у руску пећ новац, оружје и људство, а тако је само још више ложи. Навикнути да вековима пљачкају и тлаче, натоиди су се нашли у небраном грожђу. Међутим, постоје историјски процеси које ни то прекрајање историје не може да порекне. Јединствени и непорецив  такав пример, чак и за ствараоце лажне историје, јесте пример Русије, јер су чињенице необориве.

Свака империја имала је свој врхунац после кога је настајало опадање и коначно нестајање. Постоји само један изузетак – Русија. У трајању од хиљаду година она се територијално ширила и скупљала попут хармонике. Спољне силе су је скупљале, а унутрашње шириле. Само у  последњих стотињак година руска империјална хармоника се скупљала и ширила више пута. По склапању сепаратног мира са силама Осовине у Првом светском рату Русија је изгубила велике делове територије. Потом настаје територијално ширење – уместо Русије на жалост оних који би да владају светом настаје СССР. Силе Осовине током Другог светског рата окупирају делове територије СССР. По завршетку Другог светског рата СССР се поновно шири  додатно ширећи утицај на чланице Варшавског уговора уз њихов (не)вољни пристанак. Наступа ера Горбачова и Јељцина када Русија опет поново губи територије, јер делови руске империје постају независне државе. После њих под Путином Русија се опет територијално шири.

Александар Дугин: Прва година Специјалне војне операције или Промена парадигме

Скупљање хармонике је за последице имало губитке у људству, природним ресурсима и њихову пљачку, пад економских показатеља и стандарда, док је ширење доносило и доноси индустријализацију, напредак у науци, раст економских показатеља и следствено томе пораст стандарда. Такође, све ове чињенице доказују жилавост и родољубље руског народа.  Пример за то је  и подвиг руских војника, познат под називом Јуриш мртваца, такође незабележен у историји, када су браниоци тврђаве Осовец 1915. затровани хлором, искашљавајући крв и делове плућа јурнули на немачке ровове и одбацили непријатеља.

Али ту није крај ширењу руске империјалне хармонике. Нова руска поморска доктрина шири хармонику и на мора и океане. Руска ратна морнарица се наоружава хиперсоничним оружјем,нуклеарни дрон Посејдон је оружје против ког не постоји одбрана, северни ледени пут и његова заштита постаје нови пут сарадње Русије и држава Далеког истока (Индија, Кина), а бројност руских ледоломаца (Русија их има педесет и гради нове, а САД четири) још једна је недостижна предност Русије. Ко има силу, тај влада. Експлоатација огромних природних богатстава Северног пола није више далека будућност. Предност САД на морима и океанима чију окосницу чине носачи авиона се ближи крају. Кинџал их је све послао у старо гвожђе.

На ужас оних петнаест посто човечанства који слушају реквијем на руској империјалној хармоници њиховој вишевековној пљачки осталог дела света, ширење те хармонике се наставља не само на копну и океанима, него и у свемиру. Русија је у кратком периоду лансирала четири војна сателита који дају  свој допринос СВО, а Русија и Кина су потписале споразум о заједничком истраживању месеца.

Наталија Нарочницка: Русија мора да цени стратешки значај српског отпора

Интересантно, кинеска империја је једина уз руску која је имала губитак и проширење територије али је за разлику од руске, између губитка – освајања Монгола и проширења територије (Хонг Конг) – прошло седам векова. Такође, током историје империје су једна другој биле супарнице – сада први пут две империје сарађују. Спајају их заједнички интереси и заједнички непријатељ.

Русија је народе асимиловала, тзв. Међународна заједница колонизовала. Као што је другим народима унутар Русије осигурала пуну равноправност, то исто нуди другим државама, бившим колонијама. Борбу Русије за праведне међународне односе увиђа све више држава и сврставају се уз Русију. С друге стране ЕУ је у економској, политичкој и социјалној агонији јер и преко ње САД воде посреднички рат, тако да се и Украјина и ЕУ кувају у истом котлу.

Љубиша Спасојевић: Медвешчук или Зашто је Москва разменила команданте Азова и енглеске плаћенике

Путин у свом приватном кабинету  држи портрет Петра Великог. Петар је променио Русију на боље, Путин мења свет на боље. Руска империјална хармоника наставља да свира на ужас мањине, на радост већине човечанства.Categories: Аз и буки

Tags: , , ,

1 reply

  1. Необично, готово лирски о држави, и то каквој држави.
    Читајући коментаре, овде а и још понегде, уверио сам се да је тренутно у моди оштрији став, неки полумилитантни.
    За мене, Љубиша много добро пише сатире и афоризме, па ме не чуди да је проникао и у државотворне теме.
    Заправо је државотворност главна одлика Русије, државотворност у вечности.
    Када би се код нас неговала та политилка мисао, не бисмо никад доводили у питање територијални интегритет државе. Изадјици би били издајници, и њима би се судило, а патриоте би биле поносни људи на свом иметку.

Оставите коментар