Драган Васиљевић: Владика Максим и нова правила служења Литургије

Све што се дешава у дијаспори није кривица екумениста, попут грчког стипендисте владике Максима, већ и наше парохијско одвраћање главом у стилу „ћути немој говорити лоше против Цркве” и забијање главе у песак

Извор: Стање ствари

Браћо и сестре, помаже Бог!

Одлучио сам да поводом текста Института Арчибалда Рајса: „Нове недоумице у вези с епархијама СПЦ у Америци” објавим своја запажања из парохије у „Светог Саве” из Лос Анђелеса која се налази под управом владике Максима. Ја сам члан ове парохије од средине деведесетих и мене као Србина избеглице боли ова апсолутна предаја нашег националног блага. Проблема у свакој парохији има, то је све људско, али доласком новог Управног одбора дошло је сукоба између верника и неверника. Наиме, међу главнима се налазе људи који не долазе у Цркву, комунисти по уверењу и једини је циљ да се једу ћевапи и да се са што већим успехом изнајмљује сала за прославе. Па заправо се стиче утисак да се не зна: да ли је протојереј Предраг Бојовић задужен за управљање ове наше верске задужбине или чланови Одбора? Верници немају никакав глас а чини се да ће доћи време када нећемо моћи ни да долазимо тамо.

Институт Арчибалд Рајс: Нове недоумице у вези с епархијама СПЦ у Америци

Екуменизам у Америци стигао много пре него у матици. На пример, просечно Литургија траје око 2 сата, међутим када владика Максим одлучи да нас посети, он то ради по неком новом скраћеном режиму. Ако успе без прекидања хора да Литургија траје 45 минута – то је заправо успех. На питање о ”новом правилу” упућеном владици он је одговорио самоуверено: „Црква је постала модерна и тако ће Литургија трајати краће.” Да не заборавим колико је пута хорско извођење ”Оче наш” прекинуо господин владика, изазивајући негативне реакције верника. Овакве и сличне праксе довеле су до тога да СПЦ изгуби врло важну светињу, манастир Св. Пајсија у Аризони. Приговарајући и на мирне начине покушавајући да некако нађу компромис са модерним владиком Максимом, монахиње овог манастира су пре две године одлучиле да се потпуно растану са СПЦ и приклоне се РПЦ.

Слични се приговори чују из осталих парохија на Западној обали и већина сматра да владика Максим није способан да води овако важну верску институцију и да би га требало поставити за професора пошто једино о чему заиста говори су књижевност и теологија. Само дијаспора разуме да смо у Америци под тешким искушењима, где материјално преовладава над оним духовним и тај тест су већина наших поглавара пали, јер људи су престали да верују Цркви као месту утехе и тамо где Христа нађу они што Га изгубе. Друго, под вођством протојереја Бојовића, Литургија се све мање служи на матичном српском. Донедавно због све већег прилива верника других националисти (углавном руских и белоруских) уведено правило без икакве скупштинске сагласности, да се Света Литургија служи на енглеском језику. Треће, поводом славе Светога Саве, Литургију је служило преко 25 епископа из САД. Међу њима се налазио и фанариоит Елпидопорос који је познат верницима по својим либералним ставовима. Наиме, Литургија је служена на грчком језику а већина сталних верника је одбила да присуствује оваквој важној свечаности.

Епископ крушевачки Давид: Текстови Христа Јанараса, епископа Максима, Зизјуласа и Игнатија изазивају немир и раздражљивост

Све што се дешава у дијаспори није кривица екумениста, попут грчког стипендисте владике Максима, већ и наше парохијско одвраћање главом у стилу „ћути немој говорити лоше против Цркве” и вечно забијање главе у песак, коначно ће нам се обити о главу када ћемо Христа славити у катакомбама. Следећу пут, драги моји парохијани стисните зубе и укажите вашим старешинама на издају како Косова и Метохије а тако и наше матице.

Ставови изнети у рубрици „Разномислије“ не одражавају увек и становиште „Стања ствари“

Прочитајте јошCategories: Разномислије

Tags: , , , ,

16 replies

 1. Ко т зна ко је верник,а ко неверник?
  Сетите се приче о Митару и Фарисеји.
  Не треба судити

  8
  37
 2. Дај Боже и нама Србима смирења, стрпљења, вере и храбрости, да се вратимо на пут истине.
  Молимо се и за оне владике чије поступке не оправдавамо, и не поштујемо,тако би сигурно рекао Св владика Николај Охридски и Жички.

  6
  14
 3. Проблеми које је тамо направио владика Максим много су већи од овога што пише у овом тексту, чији аутор изгледа ни сам не зна шта је хтео да каже, јер никаква “нова правила” литургије овде не видимо; а морам рећи и да прича којешта. Какве везе има екуменизам са трајањем литургије?! Ако дуже траје то је ваљда српскије, православније? Који то свештеник уопште служи 2 сата? Ако буде ишао у Хиландар, нек измери колико траје, па ће видети да некад не траје ни сат. Ја нпр. знам једног заклетог попа антиекуменисту, који смандрља литургију за 45 минута, а знам и једног хипи-екуменисту, који развлачи сат и 45. Какви су то онда критеријуми? Ено владика Иринеј Буловић служи по три сата, па шта сад ту да закључимо? Хорско извођење молитве Господње под утицајем руских масонских композитора је православно, а традиционално светогорско саборно изговарање је екуменистичко? Итд.
  Језик је посебно питање у дијаспори; ако љубави нема и здравог расуђивања, поклаћемо се око свега. Катакомбе нам ионако не гину, треба дотле да доживимо здраве главе и да се не ложимо на ствари које нису најбитније. Иначе нам неће вредети ни кад Максима скину (а мислим да хоће), јер сами ћемо себи измишљати проблеме.

  13
  26
 4. Багратиону
  Није ово никакво измишљање проблема- ово је борба за очување нашег националног идентитета, наше вере и Цркве за коју је толико крви проливено. И како је сам велики владика Николај говорио да нема ништа горе од оних неутралних у моментима моралне кризе.
  Чини се да Ви баратате терминима боље но ја- обичан радник. Али ако се Срби не пробуде – све ће нам одузети. Борба мора бити непрестана.

  Одговор другима:
  Да ли је неко верујући или није- то је на Господу да одлучи. Али ако се у Цркви велича Тито онда не знам шта друго да човек помисли?

  37
 5. Г. Васиљевићу, нигде ја не рекох да ви измишљате проблеме, него да на промашен начин критикујете свог владику, јер је то о литургији мало климаво. Ја мислим, какав год да је владика, ипак зна о литургији свакако више и од обичног и од необичног радника. Ту треба показати смирење, бар тако мислим, а што се тиче других ствари, треба расуђивати с великим опрезом, јер бива да се из наивности или недовољног знања закачимо за нешто мало битно, а да нам пред носом неопажено прође нешто што је пресудно. Због тих ствари су и овај и покојни патријарх предузимали неке мере, надам се да ће се то полако решити, и да нам неће нато-епископи попут поменутог Елпидофора направити штету, већ да ћемо ми њих некако уз Божју помоћ сатерати у мишју рупу, мада је сва сила на њиховој страни.
  А тог што велича Тита, полако па кроз прозор, али пажљиво, да ништа не сломи, можда се опамети.

  9
  26
 6. Багратион

  Досељеници у овој земљи не само помагали развитку Америке, већ и су неговали нашу традицију која нас је одржала као заједницу. Али пошто то више није у моди, будуће генерације ништа осим долара неће имати и душа ће им тражити место припадости. Оно у чему заједница и родитељи неће успети. Црква је увек одржавала наш народ кроз све недаће и искушења.

  Начин на који критикујем не можете разумети ни поредити са матицом. Верници путују сат а неки и два аутом, кроз велике гужве да би се помолили Господу, нашли утеху и снагу у данашњим искушењима. Понеки мењају и два три превоза како би господин владика отаљао свечану и божанску Литургију- за то нема оправдања јер то није православље већ јерес и незнање.

  30
 7. Maksim…vladika! Za koliko vremena ono momče iz Foče postade vladika?Dobro zapamtite Maksima, o jadu će zabaviti Srbe u Americi…Žalosno je da on upravlja tako velikom eparhijo, tužno i žalosno!

  36
 8. https://www.gradjanin.rs/niski-nocni-vukovi-ne-daju-da-se-srpska-crkva-pretvori-u-dzamiju/ Mozda idem van teme, posto g .Vasiljevic spominje izdavanje sale, da dodam I ovo, desilo se pre vise godina na drugoj strani sveta.

  12
 9. Литургија на енглеском! Можда ће у наредној фази бити уз рок-музику, подврискивање и поскакивање. Рок-енд-рол патријарх, па и рок-енд-рол литургија. Док попадије на телевизијама показују голе г….е.

  18
  4
 10. Ганимеде, злословиш о Цркви, а изгледа си опседнут темом “г.з.це”, јер те ево све до СтСт прогоне такве ТВ слике…

  Биће да за тебе важи “номен ест омен” па макар био само интернет псеудо-номен:

  Хомер наводи да су Ганимеда олимпијски богови као најлепшег међу младићима поставили за личног Зевсовог точиоца вина. Зевс и Ганимед су постали модел према коме се обликовала античка педерастија — што ће рећи, романтично сексуални однос старијег и млађег мушкарца…

  5
  15
 11. Владика Максим је најбољи и најученији српски владика кога имамо. Ови што га нападају нису му ни до колена. Сирови и вулгарни национализам па макар он био и српски више не пали код верника. Та времена су прошла. Парохије са поповима четницима су се одавно угасиле. У целој Америци постоји само једна таква парохија која је такође пред издисајем и налази се у Омахи.

  6
  41
 12. @Саша Војводић

  “Владика Максим је најбољи и најученији српски владика кога имамо.”

  То тврдите на основу тога што лично познајете владику Максима и све остале владике СПЦ, па сте их упоредили? Јер није само међу најбољима, него баш најбољи?

  А отац Саша Петровић из парохије Св. Николе у Омахи, који има 40 и кусур година, је четник? Као они из филмова Вељка Булајића? Или је четовао 60 година након завршетка Другог светског рата?

  Колико ја знам, парохија Св. Николе у Омахи је релативно велика за америчке прилике, и далеко од тога да је пред издисајем, напротив.

  26
  1
 13. @ Саша Војводић

  Дан када цркне последњи љубитељ СКОЈ-а и Југе – биће дан за славље.

  18
  6
 14. @ Саша Војводић
  “Владика Максим је најбољи и најученији српски владика кога имамо.”

  За то не могу да тврдим, али да је НАЈБОЉИ ДАРВИНИСТА међу
  владикама, то – потписујем!

  23
 15. Саша,

  Сагласан сам у потпуности! Између осталог, зато је и одбачен и протјеран са ПБФ факултета у Београду

  5
  6
 16. Поштовани Срби православци добронамерни и недобронамерни; обавештени и необавештени; верујући и неверујући и сви остали који имате друге погледе и( или) намере
  Знајмо сви да смо у времену где се одвија глобални претрес света на крају историје, где се морају уклонити државе,нације и ПРАВА вера( а једина права је православна јер отуда је и име ПРАВО СЛАВНА-права слава или ORTODOXOS). И да би се то десило морају се имати адекватни кадрови за такав велики план.Историја се увелико планира, не дешава се сама од себе,спонтано. За то су кадрови створени( погледајте владаре по земљама света;њихове биографије,склоности,морал…) или духовну сферу по православним земљама! Зашто се сада у двадесетпрвом веку православни деле на нове и старе, новотарце и припаднике старе литургије?!Шта је то напредно и у коју сврху у “новој литургији”??! Шта је то модерно у Цркви!??Какав модернизам у Цркви?!!Зар Господ није био модеран у првом веку и до сада као и сада? У чему се Он променио! Зар Свети Оци Цркве православне више нису ” модерни”!??Зар Књигу Постања замени марксистичка теорија?! Како нам (пре) учени доховници схватише да Бог није Творац човека?( А лепо каже:” од праха земаљског створи га и удахну му дах живота и поста човек душа жива:::”) Ко је тај ( пре) учени који и Свето писмо мења!!??
  Боље нам је, зарад наших душа,истине Божије, да се држимо Светог Писма и будемо увек у истини.Нека је Бог на помоћ посрнулом Србском народу! Помолимо се Богу за Спас Косова и Метохије( многи позвани да говоре ЋУТЕ!!), за покајање србског народа и очување нас у земљи Светога Саве и Светога Цара Лазара који крв своју проли за Свето Косово и Метохију!
  Како радили тако нам Бог помогао!

  10
  1

Оставите коментар