Албанијан пост: До 18. марта европски план мора да буде потписан

Извор албанског листа наводи да је неопходно да Београд и Приштина ставе потпис на споразум јер ће, у супротном, све пропасти

Састанак у Бриселу 27. фебруара 2023. (Фото: AP Photo/Virginia Mayo)

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини треба да буду свесни да за 18. март није заказана друга рунда преговора одржаних у Бриселу, већ да је то завршница онога што је започето у фебруару, пише „Албанијан пост“, позивајући се на неименованог званичника.

Према његовим речима, две стране до 18. марта морају да превазиђу све своје разлике, а изасланик ЕУ Мирослав Лајчак, званичник САД Габријел Ескобар и други ће радити на томе да се несугласице превазиђу приликом писања мапе пута за примену споразума.

Габријел Ескобар: Очекујемо да Србија и Косово примене оно што су прихватили у Бриселу

Они ће слушати које новине две стране могу да донесу за сто, али не и бескрајне захтеве, додаје званичник.

Извор албанског листа наводи да је неопходно да Београд и Приштина ставе потпис на споразум јер ће, у супротном, све пропасти.

(Спутњик, 2. 3. 2023)

У Охриду 18. марта ЗСО најтежа тема: На дневном реду и анекс за имплементацију предлога

На наредном састанку председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, 18. марта у Охриду, биће речи о Заједници српских општина (ЗСО) и анексу за имплементацију европског предлога, изјавио је данас високи званичник Европске уније новинарима у Бриселу.

Он оцењује да ће на том састанку део посвећен ЗСО бити најтежи за дискусију, али не очекује крај процеса, него значајни напредак. Он сматра да ће овај документ остати само „политичка декларација“ без легалне обавезе уколико му не буде придружен анекс за имплементацију и да су та два документа заједно у суштини један документ. Након састанка Вучића и Куртија у понедељак, тај документ сада представља Споразум о путу ка нормализацији односа између Београда и Приштине, потврдио је раније данас портпарол за спољну политику ЕУ Петер Стано.

Што се тиче потписивања европског предлога, званичник ЕУ наглашава да је важно да се цео документ потпише – предлог и анекс – односно Споразум о путу ка нормализацији односа. Он каже да је у Бриселу било речи о потписивању, да је Курти предложио да лидери ставе потписе, али Борељ је ставио на знање да сада није за то време и да ће договор бити финализиран када се буде знало како ће бити примењен. Било би добро да на новом састанку, каже званичник, дође до сагласности око анекса за примену који садржи календар за кораке у примени. И он је потврдио, као и Петер Стано, да не треба бити више дискусија о самом европском предлогу око којег је дошло до сагласности на последњем бриселском састанку.

Бриселски састанак, истиче званичник, био је отворен, веома искрен и у неким тренуцима и емоционалан, али свакако професионалан, динамичан и са пуно поштовања. Према њему, овај састанак је досад „најбоља интеракција“ између две стране. Високи званичник је истакао да ће Косово и Србија бити тема наредног самита ЕУ.

Kreće sprovođenje Vučićevog briselskog dogovora, a u 4. fazi se krije jedini način na koji Kosovo neće završiti u UN

– На самиту ће бити речи о дијалогу. Не кажем да ће бити на формалној агенди, али високи представник ће информисати ЕУ лидере о току процеса – каже он. Затим је навео да ће и охридски састанак 18. марта бити у истом формату као и досад, са билатералним и трилатералним састанцима и, ако буде потребно, поново се вратити на билатерални ниво, што значи састанак европских представника са сваким од лидера. Европски званичник је подсетио да лидери ЕУ прате како се одвија овај процес и, такође, подсетио на писмо које су премијерка Италије, немачки канцелар и француски председник упутили прошле недеље Вучићу и Куртију.

Европски саговорник није желео да коментарише изјаве Вучића или Куртија које су биле дате након последње бриселске сесије дијалога, као што није хтео да говори о томе да ли постоје „шаргарепа и штап“ за обе стране у случају испуњавања, односно неиспуњавања европског предлога и анекса. Он сматра да се ради о процесу које припада Београду и Приштини и верује да лидери обе стране треба о томе да размишљају.

(Танјуг/Вечерње новости, 2. 3. 2023)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. mora se samo umreti

Оставите коментар