Vreme: Sastanak u Briselu – ZSO za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Razumljivo je da Aleksandar Vučić nije mogao da stavi potpis na ovakav plan za rešenje kosovske krize bez da je prethodno formiran ZSO, mada ga je usmeno, očigledno, prihvatio

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti (Foto: AP)

Evropski plan za Kosovo je na stolu i nije više podložan pregovorima. Kosovski premijer Aljbin Kurti hteo je da ga potpiše jer predviđa daljnje zaokruživanje nezavisnosti Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da ga potpiše jer nije formirana Zajednica srpskih opština. Načelno su ga prihvatila obojica. Natezanje oko implementacije Plana i formiranja ZSO se nastavlja

Takozvani Evropski plan za Kosovo sa jedne strane sadrži daljnje zaokruživanje nezavisnosti Kosova bez eksplicitnog priznanja Beograda, što je mučno za Srbiju. Sa druge strane predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, sa čime Priština nikako da se pomiri.

Tekst ovog plana, iza koga stoje i Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države, konačno je zvanično obelodanjen na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, a predstavnici EU su ranije rekli da će ga objaviti kada ga Beograd i Priština prihvate. On polazi od „nepovredivosti (sadašnjih) granica i poštovanja teritorijalnog integriteta“ Srbije i Kosova. Dakle, nikakve podele, nikakve razmene teritorija ne dolaze u obzir, a Srbija i Kosovo se tretiraju kao dva suverena subjekta.

Текст европског предлога споразума за нормализацију односа Београда и Приштине

Formalna statusna neutralnost

Plan polazi od uvažavanja „istorijskih činjenica”, a za predlagače je „istorijska činjenica” da je Kosovo nezavisno, ali dozvoljava da Srbija ima drugačije gledište „o osnovnim pitanjima, uključujući pitanje statusa”.

Polazi se od toga da će Srbija i Kosovo, u tekstu Plana se koristi termin „strane“, „međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava”, čime se u daljnjim pregovorima izjednačava položaj međunarodno priznate države Srbije i Kosova koje nije član Ujedinjenih nacija.

To je podvučeno i pasusom o tome da će se „obe strane rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje…”

Александар Вучић: Једна тачка споразума подразумева да би Србија дозволила Приштини учлањење у УН

U tom kontekstu piše i da „strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime”, što takođe jasno podvlači nezavisnost Kosova od Srbije, to jest autonomiju spoljne politike vlasti u Prištini.

I dalje: „Obe strane će međusobno priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate…” Pasoše i carinske pečate može da ima samo nezavisna država.

Članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Jadna od ključnih stavki Plana je i da se „Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, dakle ni članstvu u Ujedinjenim nacijama. To bi moglo da se tumači i tako da bi se Srbija potpisivanjem Evropskog plana za Kosovo obavezala da neće od Rusije tražiti da blokira prijem Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Još piše i da „nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga”, dakle – Srbija i Kosovo nezavisno jedno od drugog idu ka članstvu u EU, a Beograd treba da odustane od lobiranja kod država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da blokiraju njegove evropske integracije.

A da bi sve teklo glatko „strane će razmeniti stalne misije“ – Kosovo pri Vladi Srbije, Srbija pri Vladi Kosova.

Formiranje Zajednice srpskih opština

Plan zahteva da „obe strane potvrđuju svoju obavezu da primenjuju sve prethodne sporazume u dijalogu, koji ostaju važeći i obavezujući“, čime se pre svega misli na formiranje Zajednice srpskih opština, što je Priština potpisala još pre 10 godina, a Aljbin Kurti odbija da sprovede u delo. Oblik i ingerencije ZSO, dakle, nisu podložni daljnjim pregovorima, baš kao što to tvrdi i zahteva predsednik Srbije.

Бивши министар за КиМ Горан Богдановић: Ево шта пише у мапи пута о којој се разговарало у Бриселу

Plan takođe predviđa da će „strane” „formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu”, njenu autonomiju i zaštitu pravoslavnih vernih objekata.

Crvena linija Aleksandra Vučića

Razumljivo je da Aleksandar Vučić nije mogao da stavi potpis na ovakav plan za rešenje kosovske krize bez da je prethodno formiran ZSO, mada ga je usmeno, očigledno, prihvatio, što je potvrdio i šef diplomatije EU Žozep Borelj. „Crvena linija“ bila je (za sada) upravo formiranje ZSO – prvo uspostavljanje ZSO, pa onda sve drugo. Današnja naslovna strana tabloida „Alo“ tako glasi „PRVO Zajednica srpskih opština“.

Mada na naslovnoj strani „Informera“ stoji Nema ništa od kapitulacije – Vučić opet rasturio Kurtija!, potpisivanje gore predstavljenog plana se samo prolongira dok SAD, EU, Nemačka, Francuska i Italija ne budu slomile otpor Kurtija koji je ranije svojim biračima bio obećao „da nema ništa od ZSO“, pa mu sada treba vremena kako da sanira političku štetu pre nego što ipak prihvati.

Onda će na potezu ponovo biti predsednik Srbije.

Konačno obelodanjen tekst Evropskog plana za Kosovo izazvaće svakako buru negodovanja „patriotskih“ srpskih partija, pa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će večeras odgovarati svim „političkim i medijskim manipulatorima koji bi za mrvu vlasti zgazili sopstvenu državu“, prenosi RTS.

Posledice odbijanja Plana

Sve u svemu, pregovori se nastavljaju i rešenje se ne čini mnogo bliže nego prekjuče, pre nego što su se Vučić i Kurti ponovo sreli u Briselu. Ali se makar zna šta se tačno nalazi na pregovaračkom stolu.

Odbijanjem Evropskog plana za Kosovo Srbija bi na duže vreme zalupila vrata Evropske unije i odrekla se niza, pre svega ekonomskih, privilegija koje aktivan status kandidata za članstvo u EU nosi sa sobom, ali i kakvog-takvog napretka u približavanju evropskim pravnim, bezbednosnim, političkim i društvenim standardima, što bi je, ovakvu, kakva jeste, bacilo još mnogo godina unazad.

Опрема: Стање ствари

Andrej Ivanji

(Vreme, 28. 2. 2023)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading