Текст европског предлога споразума за нормализацију односа Београда и Приштине

Стране ће развијати нормалне, добросуседске односе једни са другима, на основу једнаких права. Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији

После нове рунде дијалога Београда и Приштине, европски комесар за спољну политику Жозеп Борељ објавио је на сајту ЕЕАС текст европског плана за нормализацију односа Београда и Приштине.

Европски комесар за спољну политику Жозеп Борељ објавио је на сајту ЕЕАС текст европског плана за нормализацију односа Београда и Приштине.

Жозеп Борељ: Вучић и Курти се договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом ЕУ

Уговорне стране

Свесне своје одговорности за одржање мира,

Посвећене да допринесу плодној регионалној сарадњи и безбедности у Европи и да превазиђу наслеђе прошлости,

Свесни да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета и заштите националних мањина основни услов за мир,

Полазећи од историјских чињеница и без предрасуда о различити погледима страна на основна питања, укључујући и на питања статуса,

У жељи да створе услове за сарадњу између страна у корист народа,

договориле су се о следећем:

Члан 1

Стране ће развијати нормалне, добросуседске односе једни са другима, на основу једнаких права.

Обе стране ће међусобно признати документе и националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске марке.

Члан 2

Обе стране ће се водити циљевима и принципима утврђеним у Повељи Уједињених нација, посебно оних о једнакости суверенитета свих држава, поштовању њихове независности, аутономији и територијалном интегритету, праву на самоопредељење, заштити људских права и недискриминацији.

Члан 3

У складу са Повељом Уједињених нација, странке ће решити све међусобне спорове искључиво мирним средствима и суздржати се од претње или употребе силе.

Члан 4

Стране ће наставити да делују полазећи од претпоставке да ни једна од њих не може да представља другу у међународној сфери нити да делује у њено име.

Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Члан 5

Ниједна страна неће блокирати, нити охрабривати друге да блокирају напредак друге стране на путу ка ЕУ, на основу сопствених заслуга. Обе стране ће поштовати вредности из Члана 2 и 21 Уговора о Европској унији.

Члан 6

Иако овај споразум представља важан степен нормализације, обе стране ће наставити са новим подстицајем, процес дијалога који води ЕУ, који би требало да доведе до правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа.

Стране се слажу да ће продубити будућу сарадњу у областима економије, науке и технологије, транспорта, односа из области спровођења закона, поште и телекомуникација, здравства, културе, религије, спорта, заштите животне средине, несталих особа, расељених и других сличних области закључивањем одређених споразума.

Детаљи ће бити договорени у додатним споразумима, у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ.

Belgrade-Pristina Dialogue: EU Proposal – Agreement on the path to normalisation between Kosovo and Serbia

Члан 7

Обе стране се обавезују да ће успоставити посебне аранжмане и гаранције, у складу са релевантним инструментима Савета Европе и ослањајући се на постојећа европска искуства, како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправе за српску заједницу на Косову и могућности за пружање услуга у одређеним областима, укључујући могућност финансијске подршке Србије и директан канал комуникације српске заједнице са Владом Косова.

Стране ће формализовати статус Српске православне цркве на Косову и пружити снажан ниво заштите српским местима верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима.

Члан 8

Стране ће разменити сталне мисије. Оне се оснивају у седишту одговарајуће Владе.

Практична питања у вези са успостављањем мисија биће обрађена посебно.

Члан 9

Обе стране узимају у обзир посвећеност ЕУ и других донатора да успоставе посебан пакет инвестиција и финансијске подршке за заједничке пројекте Страна у економском развоју, повезивању, зеленој транзицији и другим кључним областима.

Члан 10

Стране ће успоставити заједнички комитет, којим председава ЕУ, за праћење спровођења овог споразума.

Обе стране потврђују своју обавезу да примењују све претходне споразуме Дијалога, који остају важећи и обавезујући.

Члан 11

Обе стране се обавезују да ће поштовати Мапу пута за имплементацију која је приложена овом споразуму.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

8 replies

  1. Па шта ћемо сад?
    Вучић је ово ПРИХВАТИО ! Није потписао али је ПРИХВАТИО концепт, прихватио нешто за шта би се у неким бившим временима, кад су живели Воја Танкосић, војвода Вук, војвода Бабунски, ишло пред зид! Он је прихватио, у наше име. Ми смо га изабрали. Брисел и Вашингтон не занима да ли се већина народа сада са тим слаже или не слаже. Русија се као и до сада, прави мутава и попут нашег бившег дике и поноса, „ништа не види и не чује“! Рекло би се да и њима ово одговара. Сигурно је да ће им после овога лакше проћи присвајање Крима и Донбаса.
    А ми, обични смртници, поново смо „сирак тужан без игде икога“, с том разликом што сада имамо и „осмог путника“ у себи, чудовиште које нас изједе и уби изнутра.

    13
    6
  2. Koлико сам разумео, овај текст није потписан, а и не би ни у којој варијанти смео бити потписан.

    11
    5
  3. Slobodan Samardžić:

    “2011. je postignut Sporazum o integrisanom graničnom režimu, čime se iscrtala spoljna granica EU a samim tim i granica Kosova! Tu smo potpisali da se to zove i GRANICA, sa namerom da zadovolje Albance!”

    https://twitter.com/LaziDetektor/status/1626649106767613983

    6
    3
  4. Сад се као чудите, откад је Вучић довео свог патријарха знало се да смо готови

    16
    3
  5. Aко ми буде дозвољено од уредништва да у наставку поделим објаву (није скроз политички коректна нити је језик баш скроз примерен) са телеграм странице Дневна доза окупације (https://t.me/ddoisback/2118), онда је ево:

    ,,За почетак јуче заиста није ништа потписано и да Србиндезинфо мрачњацима је криво што се то није десило и буквално моле Бога да се изда у марту. Јер то јесте та дијагноза. Али је исто тако постало јасно шта колективни запад од нас очекује. Дакле добили смо месец дана агоније коју пропагандно морамо искористити што учинковитије.
    Но сада конкретно. Да ли би потписивање овог сПоРаЗуМа било издајничко? Би и то 100%. Да ли би Прецедник у том случају морао одговарати у складу са словом закона? Би.
    Зашто? Зато што се потписом на онакав документ крши Устав. Читај дефиниција државног удара. Мислим разне тачке су критичне, а поготово трећа са акцентом на четврту која је мало рећи језива.
    “Члан 4: Стране ће наставити на основу претпоставке да ниједна не може да представља другу у међународној сфери, нити да делује у њено име. Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.” Дакле ово вам је по правном тумачењу аминовање Србије на чланство “Косова” у УН. Буквално дефиниција црвене линије.
    Исто се односи и на члан 2 који такође има де јуре карактер.
    Дакле код осталих тачака имамо махом де факто уступке који су језиви и што би се исто ваљало одбити, али минимум три тачке означавају бесповратну штету.
    Према томе овај споразум представља и де јуре и де факто признање “Космета”. Односно бесповратну штету те би се у случају имплементације истог дошло до неупитног рашивања нације на опште факторе.
    Искрено у редовном току догађаја овај притисак би уследио кроз 2,3 године, али овако га је рат у Украјини погурао.
    Свакако ово је морало кад тад да се деси и то су буквално знали сви. Само је временски оквир био упитан.
    Елем ми смо као страница били једни од ретких који смо тврдили да ће запад ићи на тотално “Де јуре” признање “Косова”. Док су бројни остали триповали да ће западу бити довољни фактички уступци као такви.
    Јбг Ескобар и Бајден су истакли да је циљ читавог процеса МЕЂУСОБНО ПРИЗНАЊЕ тако да би било глупо не веровати њима. И ето били су у праву ликови. Мислим они и руководе тим процесима, ништа чудно.
    Само јесмо временски погрешили. Мислили смо да је ово поступак кувања жабе и да ће одлучујући притисак у смеру де јуре признања уследити у јулу, августу, а заправо он ће се десити у марту, евентуално априлу.
    Сада је нужно да се комплетна јавност дигне у правцу осе*авања ове сплачине од споразума.
    Друга фаза би била и литије уколико се наслути да је власт спремна на гажење Устава. Чиме би Вучић поново постао вУЧКО. Ја искрено не верујем да ће се потписати споразум са оваквом садржином, али оно превелики је ово улог да би се неко руководио за мојим тумачењима. Јер ко сам ја на крају крајева.
    Према томе сасвим ми је у реду да људи хистеришу око овога те да трче около ко обезглављање кокошке јер заиста ваља дизати галаму.
    Па у светлу реченог Бунт и десна опозиција па и родољубиве јавне личности раде добар посао и то подржавам.
    Али да презирем оне Србиндезинфо и Славијаинфо мо***чине који моле Бога да се потпише ова издаја само зато да би на крају могли да нам спочитавају како су били у праву…
    У суштини водите се за Црквом и њеним векторима јер ако овај има намеру да изда само га она у томе може спречити. Свакако и асистенција десне опозиције би у том смислу била добродошла, али СПЦ је све и сја. Јбг реализам као такав, толико..”

    2
    4
  6. Човек не треба да има никаква политичка знања, ни искуство да схвати какав је ово документ. О овоме не треба ни дискутовати. Једноставно овиме се више не треба бавити. Треба се спремити за освету отимача српске земље. Треба васпитавати децу да нам је Косово отето, да је оно наше и да нам по свим људским и божјим законима припада. Не треба избегавати да се дефинише да је Косово силом отето и да ће силом бити враћено. Онима који су против тога да се страда и жртвује за Косово треба наметнути принцип демократије да већина одлучује. За било какав акт дефетизма или пропагирања издаје слати у затвор. За почетак захтевати смену, а не оставку Вучића ***** ***** *****. Само разматрање оваквог документа је довољно за дугогодишњу робију.
    Јасно је да Србија у овом тренутку није способна за рат са било киме, јер је војска уништена, а народ тотално посвећен личном опстанку. Значи, ово горе наведено мора бити дугогодишњи процес. Али први корак је моментално склањање човека који се оглушио о све функције које је у животу обављао и све заклетве које на Мирослављевом јеванђељу положио. Легално, све по важећем закону, без рушења било чега, осим његове самовоље, бестидности, грамзивости, лажи, подвала и издаја. Он није Србија, он није тумач закона које не поштује. Он, Вучић, мора да сноси последице за оно што је урадио и што намерава да уради. У супротном, нема ни Косова, ни Србије, ни Срба. Он је највећи српски проблем, а не Шиптари.

    20
  7. … Рђом капо док му је кољена!

  8. @SAMARDŽIĆ PRIZNAO DA SU 2011. ISCRTALI GRANICE KOSOVA

    Ова реченица увршћује Самарџића у “оне” који су 2011. исцртали границе. А ствар је дијаметрално супротна. Ко нема могућност да оде на линк ка Твитеру доведен је у заблуду

Оставите коментар