Александар Вучић: Једна тачка споразума подразумева да би Србија дозволила Приштини учлањење у УН

Док сам председник Републике, нећу потписати ни формално и неформално признање Косова, ни чланство у УН, поновио Вучић

Александар Вучић (Фото: Снимак екрана/РТС)

Председник Србије Александар Вучић говори вечерас о детаљима састанка у Бриселу на коме се расправљало о новом европском предлогу за нормализацију односа Београда и Приштине.

Вучић каже да је важно да људима у Србији каже шта се збива већ неколико месеци, да би људи разумели целу слику.

– То није питање једног члана или састанка. Јуче је у Бриселу био разговор, нисмо се договорили, разговараћемо и биће још разговора. Ништа више од тога. Желим да људи знају да је пре неколико месеци, а услед рата у Украјини, пошто код нас завереничке теорије имају невероватну „прођу“, људи говоре како тајно нешто преговарам или радим, што није тачно. Увек сам говорио истину, ништа нисмо крили, и по тексту предлога или плана ЕУ, а не француско-немачког, пошто су га усвојиле све чланице ЕУ, тај план је дошао као идеја Макрона и Шолца. Они су били у Београду, донели су папир и никога нису питали. Није било уопште могућности за преговоре. Рекли су узмите или оставите – рекао је он.

Председник каже да свако од нас ко има емоцију и поноса, рекао би им: „Склањајте се одавде“.

– Али када водите државу не можете само тиме да се руководите, морате знати шта су последице. А они су рекли да су последице одбијања плана заустављање ЕУ интеграција. Неки би рекли „вау“, а ја морам да подсетим да би то значило повлачење инвестиција. Нама данас само у фабрикама где су Немци власници ради 80.000 људи. Претили су и низом других мера, укључујући и да би Србија постала парија, изолована од света – каже Вучић, и додаје да не верује да је тако прећено Приштини.

ЗСО

Он каже да је Србија озбиљна држава, која се од 1999. године супротстављала агресији.

– Део мог тима је очекивао да ће они изаћи са саопштењем да Курти није спреман за ЗСО, а ја сам знао да се то неће догодити, већ ће да лавирају, да ће бити нека балансирана порука. Кажу људи да ми нисмо реаговали ни на који начин, и да нисмо упутили примедбе, што није тачно. Ево донео сам наш одговор, на густо куцаних шест страница, у шлајфнама негде око девет, погледајте колико је прецизан и темељан наш нон-пејпер одговор, утемељен на међународном праву. Прочитајте и реците људима јесам ли вас лагао. То је предато међународним представницима – каже председник, и додаје да је то нон-пејпер, и да неће бити објављиван.

Нон-пејпер одговор

Вучић каже да ће тај папир ући у историју, да се зна шта је одбијено.

– Када о овоме говорим они су се вратили уз козметичке измене, и рекли или узимате или не. Хоћу свим грађанима да кажем, посебно Србима. Да, ја мислим да је важно да разговарамо. Када преговарате за столом не може без вас да се одлучује о вашој кожи. Да смо одбили и одбацили, као што су неки паметни говорили били бисмо одбачени, трпели тешке последице какве смо имали и деведесетих, уз резултате које смо имали и двехиљадитих, уз отпуштања. Ја тада саопштавам прецизно, водим рачуна о сваком слову, да је Србија спремна да ради на имплементацији многих ствари из плана, али смо изнели јасну велику једну примедбу. То сам рекао и Макрону и Шолцу у Минхену, и свих великим лидерима. Реч је о томе да не може да се прича о међусобном признању, признању, и уласку Косова у УН – рекао је он.

Председник је рекао да је лековит промет робе и услуга, да би могли мирно да живимо и да нико не пуца на нашу децу на КиМ.

– Али кључна питања која се тичу Устава Србије, недвосмислено и на сваком месту сам јавно и јасно рекао. Снага позиције Србије је управо у томе. И шта мислите зашто нисам потписао ништа, за шта су говорили да ћу да потпишем? Имате изјаву, мислио сам да је човек пристојан, а изненадио сам се у Скупштини, француски држављанин Милош Јовановић је објавио на Инстаграму да сам издајник који хоће да потпише сецесију Косова. Два дана касније, ево ништа није потписано у Бриселу – истиче Вучић.

Он каже да су медији објављивали делове предлога, и да су објављивани само лоши предлози, а да је било добрих – и о СПЦ, као и о ЗСО.

– Ја кажем да немам шта да кријем, ово нам је постављено: „Или хоћете или нећете“. Борељова изјава је врло неодређена, ја сам говорио о концепту или оквиру. Спремни смо да разговарамо о свим темама, и то би довело до нормализације. Да, нама је потребна нормализација са Албанцима, али то нема везе са најважнијим државним питањима, како је представљено у парламенту, са оним насилним представама у Скупштини, банерима, нападима, снајперским пушкама. До тога да ћу потписати, а онда нисам потписао. Па онда ћу дати Ани Брнабић да потпише, али нисам то урадио. Нама је увек лакше да поверујемо да је ЦИА изазвала земљотресе у Турској, најежим се од тога, а у то верује 25 одсто људи у земљи. Па што не у Москви, него у Дијарбакиру – упитао је председник.

Сваки споразум објављен јавно

Вучић истиче да се не крије ниједан споразум, и да је сваки који је постигнут јавно објављен.

– Сваки могу да виде на сајту Канцеларије за КиМ. Никакве тајне нема. Сит сам тих прича да не знамо шта пише у Бриселском споразуму, или Вашингтонском. Страшна „издаја“, а могу све да прочитају – рекао је он.

Србија добила 610 милиона евра

Председник каже да неће да кука и да се правда и да је на свим изборима победио убедљиво.

– Поносан сам на чињеницу да нисам дао на Србију и на чињеницу што смо се изборили да данас потпишемо уговор где смо добили 610 милиона евра поклона. Што нисмо постали парија и изолована земља, а истовремено чувамо своје националне интересе. Толико сам се трудио, хоћу да људи знају. Сви су могли да виде да сам у Народној скупштини у стању да седим по 10 и 14 сати. Сви други нису ни половину времена провели. Онда знате са колико рада и труда сам ишао у Брисел. И онда погледам, седнем у авион и кажем да нисмо направили лош посао, а овде ме сачекају најгоре могуће измишљотине – додао је Вучић.

Он је поручио да је за њега важно да људи знају да се трудио и борио за своју Србију, и то ће наставити да ради док му траје мандат.

– Ако људи сматрају да не радим добар посао, увек сам спреман за проверу. Ако им је потребно да у Скупштини добију већину за референдум, није проблем – рекао је Вучић.

Тодосијевић и случај Рачак

У том тренутку су председнику показали вест да је Тодосијевић осуђен због изјава о Рачку и да то показује колико је тешко са Албанцима говорити и направити договор.

– А за ове тастатуре ратнике, који су много јаки а онесвестили би се од шамара, они би туђом децом да ратују. Они би вашу децу слали у рат, а када крену на Косово врате се јер нису имали пи-си-ар. Људи који су уништили војску ове земље, моје питање је: „И шта са тиме?“ Изгубимо људе и рат од НАТО. И шта онда. А кажу да оће мирним путем. Да убедимо Албанце да буду аутономија у Србији? Ајде да се не лажемо, 99.99 одсто Албанаца су за независно Косово. Ајде да направимо рационалне компромисе који се тичу нормалног живота овде – истиче председник.

Претње убиством

Вучић каже да је видео да му је и вечерас прећено да ће га убити и рекао је да се не плаши тога.

– За Србију је важно да чува мир, и своје интересе. Неће се додворавати никоме, нити извињавати за борбу. Понекад, до готово невероватних размера борбу, која траје данима и данима, неспавање, готово патолошки ниједан детаљ не губимо из вида. Морамо да чувамо економију, а што је боља економија људи имају више времена да размишљају о глупостима – каже председник.

Србија напредовала у свим областима

Вучић истиче да је у свакој сфери живота направљен велики напредак, од спорта до војске.

– Три пута више медаља освајамо на Олимпијади. Погледајте музеје, болнице, домове здравља, погледајте путеве, пруге, никада више у српској историји. Од 2000. до 2012. направили смо 0 километара пруга. Знате колико је обновљено? 27.5 километара. А у последњих 8 година је обновљено 735 километара. И гради се још више, да не говорим о ауто-путевима. Да не причам о свим другим великим стварима – рекао је председник.

Он каже да у вођењу државе мора све да буде узето у обзир – и лекови, и струја, и брашно.

– Прошла је зима, јесмо ли имали неке проблеме? Ниједан дан није био без струје, без гаса. И даље имамо велике резерве, и докупићемо још. Када државу водите, онда све морате узети у обзир, и да гледате да држава иде напред у свим сегментима. Јер то да смо велике патриоте, а да нам економија пропада, то тако не иде. Ми водимо рачуна и о економији, и о држави. Имамо споменике јунацима са Кошара, споменик Стефану Немањи, уложили смо десетине и десетине милиона евра у Храм Светог Саве. Знате, ја када идем у Брисел, морам да позовем бар 10 људи, укључујући и патријарха. Јутрос сам га у 6 ујутру звао да га обавестим о свему. Ту нема лажи и никаквих тајни – истиче он.

Јавни дуг Србије на крају 2022: повећање за 3,2 милијарде евра што је по 101 евро у свакој секунди

Председник каже да долазимо до кључног проблема.

– Пре 15 година је кључни проблем био незапосленост. Данас је незапосленост проблем број шест или седам. Када људи живе много боље, имају простора да се баве завереничким теоријама. Одатле иде: „Шта је то потписано, има ли Вучић реп, и да ли је рептилијанац“. Па 20 људи верује у те глупости, по фокус групама. Суштина је да у ери друштвених мрежа мора да постоји кривац. Крив си Вучићу, ниси увео санкције. Не крив си јер си издао Русију. И због свега заједно си крив, за људе из исте посланичке групе и странке. Али мораш да будеш крив, када Звезда изгуби у неком европском такмичењу, или Партизан прими гол на крају утакмице. „Вучићу педеру“. Ми нисмо у стању да прихватимо одговорност, и онда мора да постоји неки кривац – додао је Вучић.

Све о плану сам већ изнео у јавност

Вучић каже да је суштина у томе да овде држава Србија прима ударце, а да њему није проблем када је само он мета.

– Да све глумимо, да не желимо нормализацију и хоћу да купим време. Не, ја хоћу да остваримо нормализацију. Али да кажемо да хоћу да купим време, па што сте денунцијанти, па ме пријављујете, што ме не пустите да купујем време. Па немачка команда је издала наређење да људи не пријављују комшије, зато што су имали превише денунцијаната. Кажу јуче погледајте људи какав је ово ужасан план. А нико да се сети да каже да сам све ово прочитао. Како се нисте тога сетили – рекао је председник.

Вучић је рекао да је суштина у томе да се каже: „Погледајте бедног издајника шта је прихватио“.

– А где пише да сам прихватио. „Не, не, спремио се за март. Ако не буде у марту биће у априлу, или јуну“. А од априла до јуна… – рекао је он.

Председник истиче да му не прија ништа што је чуо у Бриселу и да једна тачка подразумева да би Србија дозволила Приштини учлањење у УН.

– Зато нисам потписао. Мене чуди како се сви праве наивни. Пробудили сте се јуче и не знате да Французи и Немци подржавају независно Косово.

Igra je završena: Vučić prihvatio predlog za Kosovo, potpis do kraja marta

Он додаје да су никакве шансе да се нешто промени у ставу запада и да је наш план да се прави мапа пута и да се разговара.

– Мапа пута, да договоримо шта је то што имплементирамо. Дакле нећу да имплементирам чланство тзв. Косова у УН и немојте ме гледати као да сте пали са Марса. Ми правимо имплементациони план, због тога долази Лајчак и овде и у Приштину. И ми ћемо све предлагати. И о свему сам спреман да разговарам, као о имплементационом плану, али ово нећу да потпишем – истакао је председник.

Вучић каже да он неће да дозволи да му соле памет и држе предавања они који никада нису штитили Србију.

– Дакле, да се вратимо, радимо на имплементационом плану како да уредимо регионално представљање, царинске печате, по споразуму Борка Стефановића из 2011. Како да уредимо слободу и проток робе и услуга. О правима СПЦ – казао је он.

Никада нећу пристати на признање и улазак Косова у УН

Председник истиче да ће овај план из Брисела бити оквир преговарачког процеса.

– Мени је речено да нема преговарања о томе. Понављам пети пут, нећу да учествујем у имплементацији неких ствари. Ево десети пут да поновим. Рекао сам и Макрону и Шолцу и Лајчаку. Док сам председник Републике, нећу потписати ни формално и неформално признање Косова, ни чланство у УН – рекао је Вучић.

Он је додао да Борељ долази у Северну Македонију 18. марта, и да то није никакав рок.

– Европски савет заседа 24. марта, тамо ће да кажу шта ми радимо. Ако не радимо довољно неће да нам отворе неке кластере. Притисака ће бити, наравно, и нико неће пустити да разговори трају у недоглед, али до сада су трајали у недоглед – казао је председник.

Четири споразума о ЗСО

Вучић је рекао да о ЗСО постоје четири споразума.

– Један је основни споразум из 2013. године, други је мандат управљачког тима, трећи план имплементације, и четврти је први споразум о принципима. Осим надлежности ЗСО, као што су јачање демократије, примарне и секундарне здравствене заштите, услова за повратнике, истраживачке активности, такође може да промовише и да представља заједничке интересе чланова ЗСО, и представља их испред власти у Приштини – дакле да чини и обавља јавне услуге, мониторинг над спровођењем својих циљева, и друге надлежности. Састоји се од скупштине, председника, савета, одбора и администрације. Имају права да поседују своју покретну и непокретну имовину, да имају компаније, заставу, грб. Одлуке се доносе двотрећинском већином – рекао је он.

Председник је рекао да тачка 16 принципа из 2015. године говори о нечему што је од пресудног значаја.

– Асоцијација заједница се финансира преко прилога, бесповратних зајмова, као и из Републике Србије. Зашто је то важно. Замислите да неко укине платни промет са Србијом. Па како ћемо да исплатимо плате професорима, лекарима, како да исплатимо пензије. А овако кажу да имамо право заувек да уплаћујемо новац у ЗСО, она ће да исплаћује новац, и то право нико не може да укине. А нигде Бриселским споразумом није предвиђено независно Косово, а ЗСО је и те како предвиђена – казао је Вучић.

Он каже да се ЗСО не налази на мапи пута пошто је Курти није прихватио, и да се она за Србију налази на првом месту.

– Ја не могу да скачем на осми или девети степеник, матор сам за скакање. Формираће ЗСО, па онда настављамо даље разговоре. Не заборавите ЗСО нам је важан не само за север. Ту су и шест општина на југу, преко читавог Косовског Поморавља – истакао је председник.

Бивши министар за КиМ Горан Богдановић: Ево шта пише у мапи пута о којој се разговарало у Бриселу

Вучић додаје да ћемо видети колики ће притисак бити на оне који неће да испуне обавезе из Бриселског споразума.

– Не очекујем да ће Курти формирати ЗСО. И у Бриселу сам само јуче то рекао 55 до 60 пута. Чули су ме шта сам рекао. То је суштина онога што недостаје из 2013. године.

Како изгледају преговори у Бриселу

На питање како изгледају разговори у Бриселу, Вучић је са ироничним осмехом рекао „милина једна“.

– Ништа лепо, ништа фино. Причамо на енглеском, мени нешто излети на српском. Курти одлично говори српски, био је у затвору док га Коштуница и Милош Јовановић нису пустили из затвора. Видите потпис овде, на помиловању. Тако изгледа када неко нешто потпише, а ја нисам ништа потписао. А у Бриселу, они кажу своје, ми своје, ништа се не слажемо – казао је председник.

Курти неће формирати ЗСО

Вучић додаје да је уверен да Курти још дуго неће формирати ЗСО.

– Када буде формирана ЗСО, онда ћемо морати да седнемо и да разговарамо о свим питањима, па и оним тешким. Курти каже да он неће да спроводи оно што је неко други потписао, да је то тада била криминална влада. И сви му кажу да мора да спроведе ЗСО, а он каже да је народу обећао да то неће да испуни. И тако смо опет у пат позицији – рекао је Вучић.

Председник је одрично одговорио на питање да ли је било речи о ванредним локалним изборима на северу КиМ.

Милошевић, Винћенцо Паља и НАТО агресија

Вучић истиче и да више нико са Запада не прети Србији изолацијом.

– Ја сам причао са Винћенцом Паљом, да испричам људима у Србији. Он је помагао током сукоба 1999. године, да се ствари реше мирним путем. Интелигентан човек, знам да је причао и са Милошевићем много пута. Он сматра Милошевића и данас својим пријатељем. Они су при Ватикану, а нису Ватикан. Моћна организација и помагао је Милошевићу да ступи у контакт са Руговом. Сећам се да сам као млад човек, мислио сам да сам најпаметнији, нисам схватао зашто то Милошевић ради. Међутим онда су Американци донели другачију одлуку. То ми је скоро Паља причао. Медлин Олбрајт је дошла у Ватикан и питала га може ли Ругова да изнесе терет разговора са Милошевићем и тражила је неке млађе да се боре против Милошевића. Тада су ступили на сцену „млади лавови“, Тачи и неки други, и извели су представу у Рамбујеу – открио је председник.

Винћенцо Паља и Александар Вучић (Фото: Инстаграм налог А. Вучића)

Вучић каже да на основу тог искуства стварао знање и искуство и да зна све споразуме које нико други не би знао.

– То сам поменуо зато што сам слушао приче да нас неће бомбардовати на крају 20. века. На крају су нас бомбардовали. Сматрам да смо требали да прекинемо то после 7 или 10 дана, имали бисмо мање мртвих и мање штете. Сада, у јеку рата Украјине и Русије и ускоро следе офанзиве и једних и других, видим да се свима жури, нешто се дешава. Па и једни и други крећу у офанзиву, у таквим условима се свима жури да направе резултате, и не пита вас нико ништа. Мени су рекли да имају рат у Европи и да нам кажу да ћемо изгубити све – казао је он.

Повлачење инвестиција

Председник истиче да смо се до сада провукли кроз иглене уши и да не зна колико ћемо моћи даље.

– Кажу други да Запад овде у Србији има своје интересе, да се неће повући. А из Русије се повукли у 7 дана, све своје компаније, банке склонили. БАСФ, највећи хемијски гигант у свету отпушта хиљаде људи. Све су то у стању да ураде зато што су у рату, а нама као неће да ураде? Пошто смо много важни, јел хоћете да се коцкамо? Ја нисам коцкар, секирам се за сваки динар и за сваког човека у овој земљи. Нећу да се бавим тиме да ли Запад блефира или не – рекао је Вучић.

Просечна плата 1.000 евра до 2025. године

Вучић је потом на табли изнео економске податке, где се види колико је порасла просечна плата у нашој земљи у односу на друге државе на Балкану.

– То не пада са неба. Очекујемо да до 2025. године просечна плата буде 1000 евра. Данас је инфлација заустављена на 15.8. Већ сам дао 2020. обећања и нико није веровао. Нико није веровао да ће бити 500 евра, а сада је 718 евра – рекао је председник.

Александар Вучић објашњава да је Србија „прва у региону са платама“ (Фото: Снимак екрана/РТС)

Вучић је говорио и о разликама плата у градовима, и да је то наш највећи проблем.

– Зато морамо да развијамо југ Србије и о томе сам данас причао и са Вархељијем. То није само једна ствар, то је хиљаду ствари, где морамо да чувамо мир. Ми 128 година имамо воз од Ниша до Београда, ишао је 7 сати у време краља Милана, сада иде шест сати. Е сада ће да иде нешто више од сат времена. БиХ је била испред нас, а сада су иза, по просечним платама – додао је он.

Русија и санкције

Председник каже и да ситуација у свету више није иста као пре 15 година.

– Кажу увешће Вучић санкције. Кажу 3. априла, када се заврше избори, а онда се скупе, па кажу да су они за санкције. А онда ме после убеђују да су они велики русофили, а мене Путин одликовао орденом Александра Невског. Људи, нико ни са Запада ни из Русије мени не одређује. Једино чиме се руководим су интереси Србије и грађана Србије – казао је он.

Вучић додаје да само тренутно нема притисака на нашу земљу да уведе санкције Русији, и да он увек отворено каже страним представницима шта мисли.

– Они мени онда опет то замере, напишу у извештајима да их Вучић не слуша. И онда имамо много штете од тога. Ми смо изашли на тржиште обвезница, и прошли бисмо много боље, али је био проблем што нисмо увели санкције Русији. То је директан финансијски губитак. Нисам у стању да проценим колико би финансијски резултати били бољи, али били би бољи. Ја се сећам 2015. године када су нам Руси помогли. Могу да нађем негативне примере, када су нам уводили санкције, али ја нећу заборавити 2015, када сам лично звао Путина да нам помогне у УН. Због тога данас немамо жиг геноцидног народа – додаје председник.

Украјина

Вучић каже да је Украјина искрени пријатељ Србије.

Србија пети пут гласала против Русије у Уједињеним нацијама

– Нити смо ми њима урадили било шта лоше, нити они нама. Ја сам се видео и са Кулебом и са Шмихалом, премијером. Они нису одушевљени што нисмо увели санкције Русији, то каже и њихов амбасадор. Али они разумеју нашу политику. Како ја да објасним да неко прича о територијалном интегритету Украјине, а онда дође овде и прича другу причу, ја мислим да то у Украјини разумеју – рекао је Вучић.

Инфлација

Председник истиче да су економски резултати Србије спектакуларни и да Мађарска има инфлацију 26 одсто.

– Код нас је увезена инфлација, због цена енергената. Успели смо да сачувамо чврст курс динара, да подижемо девизне резерве. Оне су највеће у историји Србије, као што су нам и резерве злата највеће у историји. Разумем ја и да људи у Србији тешко живе. Ви са РТС имате високе плате, мада и код вас има људи са малим платама, не ви звезде. То и јесте суштина, да помогнемо људима који имају мале плате. То ћемо радити развојним пројектима, и увек имамо таргетиране програме. Повећање пензија је било велико, и биће још веће, јер имамо нову формулу, брже ће пензије пратити плате. Верујем да ће бити и једнократних давања, уколико будемо имали снаге – казао је он.

Помоћ грађанима

Вучић истиче да постоји идеја да у наредном периоду, по детету до 16 година, мајкама или законском старатељу буде исплаћена помоћ.

– То је важна порука, као директна помоћ која није директно везана са мајке, а суштински је везана за мајке – додао је председник.

Он каже да су пољопривредници увек незадовољни и да су подигнуте откупне цене.

– Шта да радимо што малинарима нису исплатили хладничари. Да их похапсимо. Сви долазе и траже од државе. Министарка Танасковић ради добро, причаћемо и о цени грла говеда, и о свињама. Неки траже да се повећава за 50 или 60 одсто, што није увек реално, али ћемо причати са свима – казао је Вучић.

ЕПС, НИС и други пројекти

Председник је рекао да се сви велики пројекти раде из буџета, и да верује да ће буџетски дефицит бити под контролом.

– Већ радимо на томе и држаће се под контролом ЕПС-ова дуговања. Зато смо и довели Норвежане. У нашој земљи ко год штрајкује, сви су на страни штрајкача. Нико не размишља има ли то смисла и хоће ли то некога другог оштетити. Немам проблема са тиме. А чињеница је и да део инфраструктурних пројеката са муком држимо у животу, због цена битумена, као и цена кредита. Преиспитујемо ми сваки дан те пројекте, јер сваки дан морате да радите, да би стопа јавног дуга била испод 60 одсто. А сада је 52-53 одсто, што је боље од многих европских земаља. То је већа сигурност и стабилност државе, и бафер за неке следеће кризе. Ја не знам шта следи у Украјини и како ће се односити на берзе, а видим и да прети несташица лекова, и неке друге ствари, и за то морате имати финансијске бафере – рекао је он.

Вучић каже да је огроман профит НИС-а, и да постоје различите идеје о коришћењу тог профита.

– Руси управљају тим предузећем, 2007. или 2008. је продато Русима и данас бих имао бројне примедбе, али данас не можете ништа. Да ли ће они опет доћи са одлуком да највећи део тог новца реинвестирају, а да добијемо мање у кешу. Увек то може, али посебно што је пропао део инвестиција у Румунији и Бугарској. То је морално питање, да ли је фер да им узимате више док траје рат, или да им дозволите да у оваквим условима прави велики профит, а да држави у којој ради не даје више. То је судар два принципа. Увек бринем само о Србији, али не смете бити нефер партнер – каже он.

Мерцедес и Рио Тинто

Председник истиче да би све на свету дао када би Мерцедес правио електричне аутомобиле у Србији, у партнерству са Рио Тинтом.

– Било је тих разговора много, али нема договора. Можете мислити тајни састанак, било 20 људи присутно. Али бојим се да смо ми једина земља која се одрекла свог белог злата. И ја зато нисам могао ништа да обећавам, пошто смо се одрекли. Поклекли су неки пред интересима страних служби. Захваљујући људима који мало знају о држави, а још мање о природи, једина смо земља која се одрекла великих прихода. Ми данас од Лознице и Малог Зворника, до Бајине Баште, немамо 130.000 људи. А имали бисмо 200.000 људи да су спроведени сви планови – казао је Вучић.

Литијум

Вучић је рекао да не треба нико да протестује испред Владе, него код њега.

– Ти што причају о рептилима, наранџастом Дунаву, зеленој Сави, земљи као равној плочи. Код вас сам на РТС гледао те приче о литијуму. Је л Шолц луд и будала, па нестаје Немачка због литијума? Луд ко ја? Није било друге стране, овде је била прича о томе да се од државе узме све, и огромни приходи, а ради против државних интереса. Немојте ме вући за језик, не желим да причам о РТС вечерас – каже председник.

Нема заштићених у борби против корупције

Вучић истиче да ће борба против корупције стићи и до многих у СНС, али и до многих у РТС.

– Важно је да не буде заштићених, ни у СНС, ни у РТС, ни у ДС. Кажу мени са Запада да ја радим са Кинезима зато што су корумпирани. То је глупост, већ су Кинези брзи и тачни, и имају сјајну амбасадорку. Корупција је на средњем нивоу власти. Наставићемо да се боримо против корупције, а има много људи који злоупотребљавају, посебно у јавним предузећима. Ево, овде нема у РТС људи из наше странке. Реците ми предузеће или орган управе који нисмо спремни да гонимо – запитао је он.

Судије и тужиоци

Председник је, на питање о заштити судија и тужилаца, рекао да та тема нема везе ни са правом ни са судијама.

– То је бесмислена тема N1 и неких других, то нема везе са случајем Костолац. Дакле, да људи знају, без икаквог политичког утицаја, а хајка која се води против тужиоца Стефановића, је политичка хајка. Увек постоји неко незадовољство, неко добије, а неко изгуби. Замислите да неко протестује против Мајића, да га питају зашто је пустио Гњиланску групу. Замислите какво би ту било незадовољство. Европа је рекла шта треба да се уради, ја сам рекао радите. И то управо имамо захваљујући СНС, који је поштенији од других странака, и зато имамо могућност за независним правосуђем. Да није СНС били бисмо, попут литијума, нација која је одбила независно правосуђе – каже Вучић.

Он је истакао да се ни Заветници, ни Двери, ни ДСС-овци, ни Поношевци нису извинили за лажи које су износили.

Избори

Председник је цитирао речи Герија Линекера – „Фудбал је игра коју играју сви, а на крају победе Немци“, на питање о победама на изборима.

– Људи увек воле да имају некога кога опсују сваки дан, али је важно да људи погледају резултате. Пруге, путеви, Београд на води, нову железничку станицу, нову аутобуску станицу. На крају људи гласају рационално. Тренутак на изборима је однос према својој будућности и будућности своје деце. Многи сумњају у многе ствари, али на крају доносе најбољу одлуку – истакао је Вучић.

Рођендан и књиге

На питање коју би књигу волео да добије за рођендан, пошто воли да чита, Вучић каже:

– За рођендан ми не треба ништа, не славим рођендане. Читам на руском и немачком. Читам доста о Шкотској и Ирској и њиховој историји. Тражио сам књиге од доскорашњег председника Ирске, о односу Колинса и Де Валере, о односу приликом стварања ирске државе, какав је однос унутар народа био према њима, и како су успевали да се изборе. Добио сам те књиге и почео сам да читам. Али долази Лајчак, па ће он да ме угњави, не мислим то у лошем смислу.

Велики универзитет у Србији

Вучић је, на питање када ће школе добити табле попут оне коју је он донео у студио, рекао да је она прескупа.

– То је моја табла, тачније државе Србије, ја сам њен корисник, а када сам питао колико кошта схватио сам да не бих то могао да урадим. Али је тачно да много мора да се улаже у школе и универзитете, посебно на југу Србије. Хоћемо и за Београд да узмемо франшизу неког великог универзитета, да би млади остали у Србији. И данас сам видео једну добру ствар, први пут у фокус групама, нико се није изјаснио да би напустио Србију. Први пут у последњих 20 година, колико се раде те фокус групе. И први пут имамо деветоро руске деце која су се родила у Србији у јануару, и 5.435 српске деце, више него обично. То је пре свега због доласка већег броја људи у Србију и повећања фертилне базе. Мораћемо да уредимо и Вишеградску и Народни фронт. А што се тиче школа и дуалног образовања, 68 одсто оних којих заврше дуално образовање одмах нађу посао, и имају веће плате од ових осталих – казао је председник.

Запошљавање

Вучић каже да нема проблема са запошљавањем у највећим фирмама у Београду и Новом Саду, али да има проблема у Нишу.

– Ту су нам највећа улагања потребна, на југу Србије, и Вархељи је рекао да је спреман да помогне, и да по том питању може највише да помогне. И да плате стигну један просечан европски ниво – рекао је председник.

Он се на крају захвалио људима који верују својој држави, и којима је Србија преча од свега.

– Хвала и вама што сте ми омогућили да кажем шта мислим, и да одговорим на све дилеме – закључио је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Увек се нађе неко решење па ево једног поучног примера: сваки председник Перуа од 1990. на овамо је или био или је тренутно у затвору, или је имао налог за притварање.

  (Peru Is Running Out Of Prison Space For Convicted Ex-Presidents, https://www.zerohedge.com/geopolitical/peru-running-out-prison-space-convicted-ex-presidents)

 2. Вучић је починио смртни грeх. **** *** ****

  9
  1
 3. “Док сам председник Републике, нећу потписати ни формално и
  неформално признање Косова, ни чланство у УН, поновио Вучић“

  Ово је истина, јер по Уставу он на то /као Председник/ нема право,
  ни формално ни неформално.
  Уместо њега ће то урадити председник Владе који за то има уставна
  овлашћења.
  Не само што формално и неформално нема право да потпише, он
  нема право (по Уставу) ни да преговара, док је на месту Председника
  државе.
  Овако може да говори и поступа само болесник

  16
  1
 4. https://srbin.info/pocetna/aktuelno/vladika-nikolaj-vuk-se-javlja-uvek-u-imenima-srpskih-izdajnika/
  Ево , потврде мојих речи од пре неколико дана и то од Светог Владике Николаја . Написао сам и не знајући за његово размишљање од пре више од пола века . Што се тиче ове бљувотине од емисије , нисам имао довољно јак стомак да је гледам , али из текста вришти колико је глуп и сам признаје да је нешто потписао или договорио јер ови из ЕУ нису као он . Не би дали ни цент , а камоли толике паре које он наводи , ни за шта . Све у свему још једна бурлеска . Деца у вртићу изводе боље представе . Ето који је ниво ( човека ) који председава овом јадном државом . На жалост и ми смо очигледно на том нивоу када ово дозвољавамо више од 10 година .

  15
 5. Нисам приметио текст испод о Владици Николају иначе бих цитирао Стање Ствари , но ради се о истој ствари .

Оставите коментар