Србија пети пут гласала против Русије у Уједињеним нацијама

Србија гласала за резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација којом се захтева моментално повлачење руских снага из Украјине

Извор: Фејсбук

Србија је вечерас на седници Генералне скупштине Уједињених нација (ГС УН) у Њујорку гласала за усвајање резолуције којом се захтева моментално повлачење руских снага из Украјине и позива на „праведан и трајан“ мир.

За ту необавезујућу резолуцију, усвојену дан уочи прве годишњице напада Русије на Украјину, гласала је 141 чланица УН, међу којима су и све земље Западног Балкана.

Против резолуције гласало је седам држава (Русија, Белорусија, Сирија, Северна Кореја, Мали, Никарагва, Еритреја), а 32 земље су биле уздржане, укључујући Кину и Индију.

Дејан Димитријевић: На путу издаје пријатеља

Украјина и њени савезници надали су се да ће резолуција вечерас добити подршку најмање 143 државе, као у октобру прошле године, када је ГС УН резолуцијом осудила руско припајање четири региона на истоку Украјине.

У вечерас усвојеној резолуцији потврђује се „посвећеност територијалном интегритету Украјине“ и захтева се да Русија „сместа, потпуно и безусловно повуче све своје војне снаге са територије Украјине“.

Од почетка руске инвазије на Украјину, Србија је гласала за четири резолуције ГС УН о том рату, а једном је била уздржана.

Генерална скупштина УН усвојила резолуцију против Русије, Србија гласала ЗА

Србија је подржала две резолуције у марту прошле године, прву којом је осуђена руска агресија, и другу којом је од Русије затражено да моментално прекине рат против Украјине.

У априлу прошле године Србија је гласала за искључење Русије из Савета УН за људска права, а у октобру за резолуцију којом је ГС УН осудила руско припајање четири украјинска региона.

Русија суспендована из Савета за људска права УН, Србија гласала „за“

Србија је уздржана била једино у новембру, приликом гласања о резолуцији којом се захтева позивање Русије на одговорност због инвазије на Украјину, уз обавезу плаћања одштете Кијеву.

Од досадашњих шест резолуција ГС УН, најмању подршку добиле су априлска, којом је Русија искључена из Савета УН за људска права (93 гласа „за“), и новембарска, о плаћању одштете Кијеву (коју су подржале 94 државе).

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 23. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. Ogradjujem se od ove odluke u svoje licno ime i izvinjavam se Rusima .

    38
    3
  2. ko je konkretno glasao, ko nas zastupa

    10
    1

Оставите коментар