Danas: Izvinjenje čitaocima zbog intervjua s nepostojećim britanskim stručnjakom Danijelom Smitom

Новинарка Ивана Шундић Миховиловић, ауторка интервјуа с непостојећим британским стручњаком Данијелом Смитом, оптужила руску и српску пропаганду

Наслов интервјуа у Danasu с непостојећим британским стручњаком Данијелом Смитом (Извор: НСПМ)

Na ovom mestu je 1. februara ove godine bio objavljen intervju sa Danielom Smitom, navodnim britanskim stručnjakom za međunarodne odnose i bezbednost sa fokusom na Zapadni Balkan, pod naslovom „Daniel Smit: Vučić mora da shvati da priznanje nezavisnosti Kosova nije stvar kompromisa, već priznanje realnosti”.

Nakon što su nam brojni čitaoci ukazali da je reč o osobi koja se lažno predstavlja na društvenoj mreži Tviter i nakon naknadne provere, odlučili smo da povučemo intervju sa našeg portala.

Zašto nismo tu proveru uradili ranije? Poveli smo se time da je već jedan veliki i relevantan medij radio intervju sa njim i zvao ga kao sagovornika za određene teme, ali i činjenicom da ga na Tviteru prati veliki broj relevatnih javnih ličnosti iz Srbije.

Intervju je rađen elektronski i u pisanoj formi, a nakon velikog broja pritužbi upitali smo ponovo sagovornika da uradimo video intervju što je odbio pod izgovorom da se „plaši za bezbednost sebe i svoje porodice“. Odmah potom, prvo je zaključao svoj profil, a ubrzo i obrisao nalog na Tviteru.

Izvinjavamo se čitaocima i javnosti što smo ih doveli u zabludu, ali smo naučili lekciju da je novinarstvo u doba interneta dosta izazovnije i da moramo biti mnogo oprezniji i proveravati čak i ono što naizgled deluje da je autentično.

Na osnovu sopstvenog primera, ubuduće ćemo, u saradnji sa istraživačkim i fact checking portalima, više pažnje posvetiti edukaciji novinara i publike kako bi se izbegle ovakve situacije.

(Извор: НСПМ)

Više o tome kako smo naseli na očito lažnog stručnjaka Daniela Smita pročitajte u posebnom tekstu naše novinarke Ivane Šundić Mihovilović, autorke pomenutog intervjua.

(Danas, 5. 2. 2023)

Zatvorili smo, pretpostavljamo, jedan ruski internet troll nalog, sprečili da naše kolege iz regiona (juče su se mediji iz regiona interesovali za Daniela Smitha i intervju sa njim) nasednu na istu foru. Uvek smo bili i bićemo na strani pravde

Ivana Šundić Mihovilović (Извор: Лични налог на Твитеру)

“Daniel Smith” je danas ugasio profil na Tviteru i tu je njegova misija završena. Tačnije nalog pod tim imenom, pretpostavljam, više neće biti otvoren.

Sličnih naloga na ovoj društvenoj mreži, nažalost, ima koliko hoćete a plašim se da će ih biti još.

Ceo slučaj “Daniel Smith” je udžbenički primer kako funkcioniše ruska a preko nje i srpska propaganda.

Rusija, kao što je poznato, ima svoje anti-ruske naloge na mrežama a čiji je krajni cilj da diksredituju ljude i organizacije koji odudaraju od zvaničnog narativa.

Taktike savladavanja informacionog prostora koje je SSSR koristila u doba Hladnog rata, pa potom i Rusija, razvili su do maksimuma. Srbija samo prepisuje.

Naravno, da bi se prilagodili savremenom dobu umetnuli su nove metode i tehnologije.

Upravo je slučaj “Daniel Smith” pokazao svu njihovu beskrupuloznost u informacionom prostoru.

Њемачке пословне вијести: Досије о „уплитању Руса“ у америчке изборе – лажиран

Ruske propagandne i dezinformacione aktivnosti se proizvode u velikim količinama i distribuiraju se na veliki broj kanala, kako putem interneta tako i tradicionalnih medija.

Prozapadni nalog “Daniel Smith” je zastupao gledišta koja se ne uklapaju u standardni narativ, prikupio je na hiljade pratilaca i počeo svoju misiju.

Primera radi, prema podacima OECD, 75 naloga ruske vlade na Tviteru, sa 7,3 miliona pratilaca koji su prikupili 35,9 miliona retvitova, 29,8 miliona lajkova i četiri miliona odgovora, tvitovalo je 1.157 puta između 25. februara i 3. marta 2022.

Otprilike 75 odsto tvitova odnosilo se na Ukrajinu i mnoge druge dezinformacije, narativi koji dovode u pitanje status Ukrajine kao suverene države, skreću pažnju na navodne ratne zločine drugih zemalja i šire teorije zavere.

Ruski glumci su, recimo, napravili lažnu veb stranicu poljskog dnevnog lista “Gazeta Viborcza”, kako bi širili dezinformacije o zverstvima prijavljenim u Buči.

Ruske kampanje dezinformisanja namerno zbunjuju i podrivaju informaciono okruženje.

Njihovi napori nastoje da izazovu konfuziju, zakomplikuju napore za postizanjem konsenzusa i izgrade podršku ruskim ciljevima.

Енглеска: Форин офис финансирао извјештавање Ројтерса и Би-Би-Си-ја усмјерено на „слабљење Русије“

Sasvim očekivano i bez ikakvog iznenađenja lažni nalog “Daniel Smith” obratio se meni, jer moje pisanje odudara od narativa većinske Srbije.

I “Daniel Smith” je zastupao stavove veoma nalik na mišljenja inostranih eksperata koje inače mnogi na Balkanu kontaktiraju za izjave a koji ne daju povoda za sumnje niti zaključke da osoba ‘ne postoji’.

Priznajem da mi je od starta delovao sumnjivo ali ono što je prelomilo kod mene da pristanem na ponuđeni intervju jeste što je “Daniel Smith” priložio dva intervjua koja je prošle godine dao za veliki medij poput Al Jazeera.

Što ga je automatski nametnulo kao relevantnog sagovornika. Računajući da je to dovoljno, prihvatila sam da uradimo intervju.

Četiri dana od objavljivanja intervjua na fiktivnost naloga, opet sasvim očekivano i smišljeno, ukazali su “bratski” nalozi koji slave Dražu Mihailovića i Dariju Dugin (ubijena ćerka Putinovog ideologa Aleksandra Dugina).

Nalozi puni otrovnih nacionalističkih sadržaja su jedva dočekali da ućutkaju one sa kojima se u mišljenju debelo razilaze.

Slučaj Daniel Smit: Dipfejk ekspert i „priznanje realnosti“

Jedan od argumenata bio im je i mesec i godina kad sam ja otvorila nalog u odnosu na period kada je “Daniel Smith” kreirao svoj, budalasto skroz. (nalog na Tviteru imam od 2009. i ne pada mi na um da se pravdam šta se u međuvremenu dogodilo).

Nije to ni toliko važno.

Bitno je istaći da su pisanje “Daniela Smitha” za Danas iskoristili nalozi puni nacionalističkog sadržaja a koje su potom prenele lažne srpske demokrate ili oni koji se dodvoravaju aktuelnim vlastima za neku funkciju.

Time su im priskočili u pomoć u diskreditaciji mene i Danasa.

Ova vest je, sasvim očekivano, bila prava poslastica za medije pod kontrolom Aleksandra Vučića, kojima je pisanje Danasa večita tema. U nedostatku boljih.

To im je i način da pokažu koliko ih srpsko-ruski mentori čvrsto drže za uzde, upravo oni koji im diktiraju šta da pišu.

Консензус на енглески начин: Лондон окупио Фејсбук, Твитер, Гугл, Јутјуб и Ројтерс због „борбе против дезинформисања“

Između ostalog, i da Ukrajinci sami sebe napadaju.

Da ne zalazimo ovom prilikom dublje u propagandu prema neposrednom komšijskom okruženju.

“Daniel Smith” je na kraju raskrinkao srpsko-rusku propagandu. Oogolio je do koske.

Portal Danas je pokazao da ima kičmu da se nosi sa izazovima današnjeg trenutka podjednako kao i naš list tokom devedesetih.

Zatvorili smo, pretpostavljamo, jedan ruski internet troll nalog, sprečili da naše kolege iz regiona (juče su se mediji iz regiona interesovali za Daniela Smitha i intervju sa njim) nasednu na istu foru.

Profil pod nazivom „Daniel Smith“ je ugašen nekoliko sati nakon što sam tražila da uradimo video intervju.

“Daniel Smith” nije i ne može da nas ućutka. Nastavićemo i dalje da objektivno izveštavamo ne samo o ruskom ratu u Ukrajini već i o situaciji na Kosovu ali i regionu.

Uvek smo bili i bićemo na strani pravde. Kao i devedesetih čije odjeke propagande slušamo i dan danas.

Napominjem još jednom – ovaj slučaj naučio je nas u Danasu, a nadam se, i naše čitaoce i drage kolege iz regiona da je rusko-srpska propaganda vrlo aktivna i opasna, te da uzimaju sa rezervom ono što “slave” i podržavaju rusofili diljem regiona.

I još nešto na kraju, ali veoma važno, ja se iskreno borim za napredak države Srbije, za njenu bolju budućnost, za njeno mesto u civilizovanom svetu, za razliku od mnogih “lažnih patriota” i “nedavača” Kosova te oni koji svaki dan požele “mir”  susedima Srbije.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

(Danas, 5. 2. 2023)

(Напомена Стања ствари: Текстови из Danasа пренети су без икаквих уредничких захвата)Categories: Преносимо

Tags: , ,

11 replies

 1. Ја ‘тела НАТО логу добила бламагу!

  28
  1
 2. Ivana Šundić Mihovilović, још једно име за моју листу агената западног утицаја, титоида и потомака, *****, *****, комуњара, шиптарофила, укрофила и тог финог другосрбијанског и граџанерског света! Браво!
  Објашњење: немам желудац да ликове попут ње пратим “на извору”, тј. тамо где објављују, али кад се својим глупостима прославе овако, на великој сцени, онда их затефтеришем.

  44
  2
 3. ‘Тела славу – добила бакљаву!

  30
 4. Упорна нацистичка глуперда би за разлику од ове проницљиве новинарке својом грешком доказивала да није погрешила.

  5
  6
 5. Није ово никакво извињење, нити му је то била намера. Права намера Драже Петровића је да читаоце навуче да прочитају текст на линку који је сугерисан на крају ове пасквиле. Пазите, молим вас: извињава се за свињарију коју је направила његова новинарка, а онда нам сугерише да скокнемо на другу страницу па да ОПЕТ (!) читамо, нова сочиненија, нову свињарију од исте те дилетанткиње! Да утврдимо градиво!
  Нисам хтео да читам, није ме занимало.
  Не лези враже! На другим порталима прочитах да наречена (тј. наречени: Дража Петровић), за своју свињарију оптужује руску и српску ДБ која води безочну пропаганду против Данаса, на коју се ова јадница навукла, тј. њега су навукли!
  Зли Руси и зли Срби!
  Не верујем да постоји игде одвратнији и поганији пример клозетске пропаганде од ове Данасове. Ово дакле није лист, ово је клозет. Пропаганда којом управља управник клозета, Дража Петровић ***** **** **** **** *** *** *** *** ***.

  46
  1
 6. Javna je tajna da iza laznog Danijela Smita godinama stoji glavom i bradom Bosko Jaksic dopisnik Politike. Drugosrbijanac, antisrbin, bivsi komunista i strani placenik.

  37
  2
 7. У викенд двоброју овог цењеног дневног листа, стуба истине, Маша и медвед ексклузивно ! Нећете веровати где их је Путин…!!!

  11
  1
 8. Чекајте! Па зашто бисмо били толико посрамљени и да је тачно да су је Руси намагарчили? Па њих треба редовно провлачити кроз септичке јаме. Треба истицати колико су глупи и наивни. Треба показати народу да су волови којима се врло лако може доакати. Треба показати руску супериорност у надмудривању са дилетантима. Треба показати да су им апсолутно све вести дате и да их они само објављују. Они су пуко гласило других и у њиховом раду и постојању нема ничег аутентичног, моралног и професионалног.

  23
  1
 9. дража петровић : ” Хоћеш ти, ивана, прво питање за Машу ?
  ивана шундић и тако даље : ” Машо, кажете да сте Ви, док сте у обичном батискафу стајали на раменима Медведу, он носио специјалан батискаф специјално направљен за специјалну прилику хибернације у којој се затекао почетком фебруара – тако звани и тако знани плазма хидрофилни батискаф ?
  Маша: ” Мој одговор ће бити нешто краћи од Вашег питања, ивана – да ! ”
  дража петровић: ” Медведе, да ли је диктатор и ратни злочинац, нови Хитлер и стари Иван Грозни, Владимир Путин лично наредио да извучете торзиони уметак из Анадолијске континенталне плоче и изазове те разорни земљотрес у Турској и Сирији
  ? ”
  Медвед : ” За разлику од Маше, мој одговор је нешто детаљнији и опширнији, јер Ваше питање, проницљиво и ослобађајуће у исто време, заслужује такав одговор -да ! ”

  19
  1
 10. ивана шундић и тако даље : ” Да ли је истина, Медведе, да је лично Путин држао у рукама ужад од оба батискафа које сте носили Маша и Ви, наравно свако свој појединачно ?
  Медвед : ” Јесте, тачно је. Десном руком уже од мог батискафа, а другом руком, левом ( овом, показује Ивани своју и њену леву руку – прим. драже петровића), уже од Машиног батискафа. Мој плазма хидрофилни батискаф има могућност, уз доплату, вида на велику даљину. Мутно, али довољно добро сам видео Путина како стоји у корпи метеоролошког балона кинеске производње и држи ужад. ”
  дража петровић : ” Ко Вас је спасио Машо, из Путин ових чељусти зла ? Знам да сте после изазивања земљотреса требали бити егзекутовани лично од Путина. Притиском свог џудо палца на чвор живота у врату жртве – то му је омиљен начин убијања жена, зар не ? Медведе убија самострелом, са дум – дум стрелама које се додекаедарно отварају кад продру кроз месо и кост, и тигрове тако убија, и људе, јесам ли у праву ? ”
  Маша : ” Невероватно како све знате, господине петровићу ! Да, у праву сте ! Спасли су нас, бескрајно смо им захвални Медвед и ја, истражитељи из Мајамија и екипа подморске патроле. Не придржавајући се сценарија, импровизујући сцене на пучини и са ураганским пијавицама, наместо на Хаваје доспели су у Левант… Крај знате ! ”

  9
  1
 11. Фиктивни Данијел Смит буквално има више угледа од комуно-непотистичког псевдо-новинара Бошка Јакшића чувеног по томе што је целу колумну (о Исламу у Европи) написао препричавајући нетачне податке са чланка са Википедије.

  5
  1

Оставите коментар