Андреј Рајевски: НАТО у потрази за изговором да (опет) нападне Србију

Без „смоквиног листа“ у виду НАТО није вјероватно да ће се послије оваквог пораза у Украјини САД усудити да нападну Србију. Проблем за Србију је што ће слабљење САД и НАТО потрајати. Зато ће Срби морати да сачекају

(Извор: Твитер)

(The Saker, 13. 12. 2022)

Како сам већ помињао, ситуација на Косову под окупацијом НАТО убрзано се погоршава. Понижење које НАТО доживљава у Украјини нагони његове вође да покажу своје „ратно јунаштво“ и „мушкост“ тиме што, према тзв. Лединовој доктрини, „Сједињене Државе с времена на вријеме одаберу какву пишљиву државицу и притјерају је уза зид да бисмо доказали да смо озбиљни“. Англоционисти зато намјеравају да нападну православну земљу да би „показали Русији“ шта би јој се могло десити, што рекао Строуб Талбот.

НАТО сигурно осјећа и да му вријеме цури, као и да су му резерве оружја све тање: Русија тренутно Србији не може помоћи никако осим политички. Уз то, географски положај некад зна бити проклетство: Србија је дубоко у територији НАТО, са свих страна окружена непријатељима који имају начине да спријече Русију да пружи било какву другу помоћ осим на ријечима.

Србија  би лако изашла на крај с терористима УЧК, али би то скоро извјесно био окидач за одмазду НАТО, а Србија, објективно, није у стању да изађе на крај с НАТО. У главном штабу НАТО за Европу у Монсу у Белгији то знају, и провоцирају колико могу, док још могу.

Кад се пораз НАТО у Украјини више не буде могао замагљивати ни порицати, НАТО ће морати бјежати. Као у Кабулу. А тада ће бити ослобођени Косово и Република Српска.

The Saker: Косово ће бити ослобођено!

Много је сличности између ситуација у Украјини и на Косову, од којих је главна да је у оба случаја Запад настојао да купи вријеме ради припреме за рат (какав су успјешно извели против „подручја под заштитом УН“ у Хрватској). Недавно признање Меркелове да је једина сврха Минских договора била да омогуће вријеме да Украјину припреме за рат (некако су превидјели да ће Москва искористити исто то вријеме да се такође припреми за рат) потврдило је сљедећи концепт:

 1. Прво се претварај да хоћеш да посредујеш ради постизања каквог-таквог споразума који би, иако несавршен, очувао мир и омогућио вријеме за преговоре (тако су урадили с Палестинцима, Србима, Русима и многим другима).
 2. Непрестано крши ставке споразума и изазивај другу страну да „нешто уради тим поводом“.
 3. Ако друга страна не реагује, настави с провокацијама док цјелокупан споразум не постане мртво слово на папиру, а онда свом посреднику наложи да нападне другу страну „из одмазде“ због неког „кршења“ споразума. Ако ти је опуномоћеник слаб и кадар да углавном убија цивиле, дај му пуну подршку НАТО (која се на Косову претворила у „Ваздушне снаге УЧК“).
 4. Ако те друга страна предухитри и нападне прва, оптужи је да крши споразум и нападни је као израз „одмазде“.
 5. Понављај као мантру да „држава та-и-та“ (Косово или Израел, свеједно) има „право“ да се „брани“ од „напада“, нипошто не признавајући то право и другој страни.

Ангела Меркел: Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача

У случају Србије све је ово још и горе због „вишевекторске“ политике Вучићеве власти, која, с једне стране, тражи чланство у ЕУ и њену подршку, а с друге се суочава с бијесом јавности. Истине ради, економија Србије у потпуности зависи од сусједа, и ма какав „вишак патриотизма“ могао би довести до разорних санкција уједињеног Запада намјереног да скрши сваку суверену државу.

Још је гора чињеница да су ЕУ/НАТО истовремено и заинтересоване стране у конфликту и судија и порота који има право да наметне било шта и пренебрегне жалбе.

Тренутно присуствујемо чудној представи у којој Вучић пита КФОР (снаге НАТО на Косову) за „дозволу да оствари право“ (?) у складу с Резолуцијом 1244 СБ УН, која дозвољава Србији да пошаље хиљаду полицијских, односно припадника безбједносних снага на Косово. Питајући КФОР умјесто да га само обавијести Вучић настоји да подстакне власти КФОР-а да дјелују иоле у складу са својим мандатом. Сумњам да ће то имати икаквог дејства.

Војска Србије уручила КФОР-у захтев за повратак српских снага на КиМ

Чак ни чињеница да је захтјев поднијео пошто су Албанци послали својих хиљаду људи у дио Косова насељен Србима неће помоћи Вучићу: Запад је показао невјероватну способност да буде селективно слијеп не само током рата САД/НАТО/ЕУ против српског народа деведесетих година, већ и скоро, у случају „надзора“ „људских права“ и осталих „посматрача“ у ДЛНР и инспектора ИАЕА у нуклеарци Запорожје.

Паралеле између Бандерастана и „Kosovë“ су бројне, укључујући чињеницу да су на челу оба режима терористи и силеџије који узимају милионе преко разних финансијских сплетки или чак и трговином људских органа. Оба ентитета воде „наша копилад“ (како се Рузвелт изразио о тадашњем предсједнику Никарагве Сомози, нап. СтСт), због чега им је све допуштено, од кршења основних људских права до крупних оружаних провокација – разумије се у име демократије, плурализма и свега доброг под капом небеском. Можда би грубо правило могло гласити овако: „реци ми ко су ти опуномоћеници, па ћу ти рећи ко си“. Хегемону који је окупио, финансирао, обучио и ангажовао Ал каиду/Исламску државу неће бити никакав проблем да изађе на крај с битангама на власти у Кијеву или Приштини.

Неупућени би помислио да се резолуције СБ УН не могу игнорисати, али у стварности и те како могу (питајте Израелце!). Поднесе ли чланица СБ приговор због кршења споразума, увијек се може рачунати с ветом са стране представника САД/НАТО/ЕУ.

Нажалост, Србија тренутно не може помоћи Србима на Косову. Чак и кад би Вучић одлучио да одбаци захтјеве и декрете Империје, Србија не може учинити више од протестовања на ријечима.

Узимајући у обзир заиста невјероватну способност европских народа да буду селективно слијепи, било какав српски протест извјесно неће имати одзива. Исти они Европљани који су у потоцима лили крокодилске сузе због „бомбардовања Сарајева“ – или, још више, „геноцида у Сребреници“ – нису примијетили апсолутно ништа читавих осам година током којих су укронацисти својим оружаним снагама (директно кршећи Устав Украјине) убијали, сакатили, отимали, мучили, чак и ракетирали становнике Донбаса.

Не могу то доказати, али чврсто сам увјерен да је главни разлог што Европљани толико мрзе Русе и Србе тај што, за разлику од Европљана, Руси и Срби никад нису прихватили да буду робови било чије империје. На некој, можда подсвјесној разини Европљани сигурно осјећају да су спрам Руса и Срба попут јадних, сломљених робова без осјећаја за понос, чак ни за идентитет. Просто речено: спрам Руса и Срба остатак Европљана дјелује попут „гомиле бескичмењака леглих на леђа, налик љигавој протоплазми“ (“great supine protoplasmic invertebrate jellies) (да употребим веома прецизан израз БоЏо-а), што и јесу.

Драган Крстић: Западна идеологија послушности као темељ антагонизма према менталитету Руса и Срба (1985)

Очекивати од Европљана да покажу и минимум достојности било би крајње наивно – сувише су заузети мржњом и смрзавањем…

Али, Хегемону цури вријеме.

Кад се пораз НАТО у Украјини више не буде могао порицати, он ће као организација убрзо постати небитан и његове чланице неће више бити кадре да се договоре о сљедећој војној интервенцији. Што се тиче САД, изгубивши „смоквин лист“ у виду НАТО, није вјероватно да ће се послије оваквог пораза у Украјини усудити да нападну Србију (јер ће слом НАТО-а бити окидач и за кризу ширих размјера у САД).

Проблем за Србију је што ће потрајати (неколико мјесеци, вјероватно и година) док НАТО не ослаби довољно, а притом не изазове рат ширих размјера у континенталном дијелу Европе. И, поштено говорећи, док Руси сад могу „демилитаризовати“ Бандерастан, српска мањина на Косову то не може.

Шта онда Србима преостаје у тренутној ситуацији?

Не ураде ли ништа, то ће само охрабрити терористе УЧК и њихове шефове на Западу и препустити им напаћену српску мањину на Косову на милост и немилост.

Улазак с војском и полицијом, чак и да то Резолуција СБ УН допушта, изазвао би свеобухватан економски и војни удар САД/НАТО/ЕУ на Србију.

Евакуисати српско становништво с Косова? Теоретски могуће, али морамо схватити да је за српски народ Косово заиста света земља и да би многи одбили да је напусте. Осим тога, пражњење Косова од српског становништва само би осоколило УЧК и њене заштитнике. На крају крајева, кад су Руси евакуисали своје становништво из Херсона било је бар вјеродостојно да је то привремен потез и да ће се руска војска вратити, вјероватније прије него касније. Али на Косову Србија је слабија страна и тако ће остати док:

 1. Србија не поврати суверенитет (тренутно је, у суштини, под управом Запада – отуд јој могу пријетити политичари попут Бербокове);
 2. се не уједини са историјским српским земљама у Црној Гори, Босни и на Косову;
 3. не дође до демилитаризације и денацификације САД/НАТО/ЕУ, бар у Европи.

Све ово ће се десити – проблем је „кад“. Ја, разумије се, не знам.

Драган Крстић: Једино су Срби искрварили у борбама против свих могућих тоталитарних система (1988)

Али знам да је српски народ преживјео ужасне, чак отворено сотонске прогоне од стране Отомана, Англа и Латина (Павелић, попут Бандере, Франка или Петена, је чист производ папства, за разлику од паганина Хитлера и атеисте Мусолинија).

У тренутној ситуацији, Срби ће можда морати сачекати, бар привремено. Уз то, Запад је веома успјешно подијелио српски народ да би њиме лакше владао (по старом правилу). Срби знају да само јединство може спасити Србију, и радиће на уједињењу, колико год то тешко било у тренутним околностима. Али српски народ ће неминовно преживјети ову дубоку кризу. Сјетимо се Христових ријечи: Који претрпи до краја, тај ће се спасти.

С енглеског посрбило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

9 replies

 1. Све је ок, мада мислим да у тамо постоје и снаге које нису за рат. Које ће превладати мало и од нас зависи.
  Друго није ми јасно како су то они понижени у текућем рату.

  3
  6
 2. Овде је проблем лажног представљања. Ав се представља а и ови његови НАТО власници га представљају као Председника Србије. Да нема медија тај лажни председник би био најурен „обичном“ мотком.
  Милорад Додик али још боље Виктор Орбан нам показују шта може да се уради у ситуацији у којој се Србија налази. Орбан води Мађарску и на унутрашњем и на спољњем плану јако добро.
  Руси нам нуде помоћ а ми их најуримо као пре неки дан на конгресу СПС-а.
  Дивота.

  20
  2
 3. „Понижење које НАТО доживљава у Украјини…“ Немојте Руси више да их понижавате, ако за Бога знате. Ваљда је 10 месеци довољно.Каква глупост!

  2
  13
 4. @Dobrivoje,
  како би на пр., ви, одредили ко је Председник?
  Друго да ли заиста мислите да је Вучић у истој позицији са Католиком и Мађаром Орбаном. О Додику нећу да говорим јер он нема никакву моћ. Превеславају га како им се прохте. Његова судбина зависи од тога како се Србија избори за њеха код земаља носилаца протектората.
  То је бар јасно, све остало делује као нека наивна пубертетска машта.

  4
  9
 5. @ коментари у вези са Предс. Србије.

  Лако је трпети кад су туђа му*а у процепу и нож под грлом, а још лакше га осудити јер прави болне гримасе…

  Овим не браним мегагомиле негативности и отпада нагомиланих у Аугијевим шталама српске политичке сцене, него само покушавам да укажем на психолошко својство код велике већине критичара, а које је у директној вези са повећаном активношћу у њиховим пљувачним жлездама… Јер, критичари су склони да нож не виде, а ни туђа мука ни му*а их не занимају.

  Не знам да ли је и последњи воз за неке позитивне помаке на Исток прошао, али садашње непосредно окружење, министарства, посланици, „јавни“ радници, културне институције, пропагандна машинерија, итд су море (прозападног) катрана из кога се тешко ишчупати. Још, из катрана вире црни проатлантски зилоти и чекају на смену, спремни ко запете пушке.

  Али, где су Аугијеве штале потребан је Херакле. Да ли се такав већ родио међу Србљима, није познато.

  Антички Херакле је штале очистио тако што је променио ток две реке које су однеле и испрале све ђубре. Нама требају моћне реке народне свести и слободољубља. Ако ове не набујају на време, Херакле ако и дође, биће узалуд…

  10
  2
 6. @Don Kihot

  Heraklovski ste ulili ceo tekst u zavrsni pasus koji je sjajan! Herakle i reke, reke naroda, a tu je i brana i ustav(a) da kanalise reku i vodju (vodu koja sve nosi). Herakle moze da udje u istu reku dva puta, jer moze da joj promeni smer, Heraklit vec ne :))) Ne citatajte moj komentar na Fursova, nija za Vase rusofilsko srce. Samo zmurecki stavite plus!

  5
  1
 7. @Don Quixote
  Вељепоштовани ритеру ,
  Не затомите увид да је ***** ***** креатура, која је самозвањем догмизала до “ ја, као врховни командант „, најпрво, енглеским везом и кројем пришила лажне хермафродитне мошнице ( тај енглески горди цинизам ), а нож под грлом је јефтина, вашарска мамипара, нож је, како туп, од гуме, тако се и увлачи у корице… Поменута карактерна ****, нарасла у отромбољену, млохаву, ****** вашку, са бестидном мржњом и ђавоиманошћу затире Србље и Србске земље. ***** ****, и себе и свој велеиздајни, подли чин, довео је до врхунца наказности и изопачености… Не осуђујем, тек најдубље презирем одрођене и преверене домаће смртне непријатеље, ****** ****** протуву као врховног смртног непријатеља…

  11
  3
 8. @don quixote
  Само дела. Наведите ми једну домаћу инвестицију. Да ли домаћи привредници имају било какве погодности за инвестирање. Продато је и оно што нисмо смели: ПКБ, ИМТ, Галеника…нема потребе да набрајам, сви знамо шта се дешава. Једино му одајем признање што је 8000 евра дао таксистима уместо сељацима. Сељаци су будале шта ће њима паре за трактор…
  Дакле да се манемо ножева и процепа, привреда младићу, где је привреда. Домаће инвестиције.

  9
  1
 9. @Don Quixote – Изврстан коментар.

  Ствари треба видети какве јесу, са примесама и црне и беле. А психолошки владара ваља анализирати, јесте мекушац и бљутав, али фабричка подешавања му нису, што би на телеграм групи Дневна доза окупације рекли, антисрпска. Да ли може или не може да се врати на фабричка подешавања, претежено зависи од комбинације спољних притисака и домаће одлучности. И добра страна му је прагматичност и ослушкивање народа, иако је разлог за то жеља за останком на влашћу.

  @Dobrivoje – у овом трентуку Вам је скоро па цео Београд, Златибор (тужно) и добар део Новог Сада једна велика инвестиција. Нажалост, инвестиције су у стамбено-пословне објекте и резултирале су смрћу урбанизма којем се може објавити читуља, док с друге стране доста градње има предност доста посла за пратеће делатности (мајсторе, фабрике намештаја, итд.). Инвеститори су махом домаћи тајкуни, бизнисмени и слично, мада има нешто и странаца.

  3
  1

Оставите коментар