Андреј Фурсов: Западна наука скрива реалност

Веровати професорско-профаној науци која не даје знања о реалном свету данас опасније је него икад

Андреј Фурсов (Извор: Зен канал А. Фурсова)

(Зен канал Андреја Фурсова, 12. 12. 2022)

Навикли смо да западну науку сматрамо универзалном, конкретно њену тријаду Економија-Политикологија-Социологија. Истина, она је много постигла, но, у суштини, обухвата период – будимо максимално дарежљиви – од 1750. до 2000 године, 250 година. Чак и у том периоду она не обрађује главно: шта одржава западни систем, шта представља камен-темељац капитализма, капиталистичког система. Јер, то није држава и то није капитал. Оно, о чему ћу говорити, јесу структуре које оваплоћују у себи основне противречности капиталистичког система.

Капитализам је економски јединствен светски систем. Целина. Робни ланци не знају за границе. А политички ово није јединствена целина, већ збир појединачних држава. У крајњој линији, тако је било до 1648. до Вестфалског мира, и, како-тако до данас и поред тога што све пуца по шавовима, криви се, изопачује, уз крикове, но некако тај систем опстаје. Да, он ће умрети кроз 20-25 година, може бити и раније зато што се сада све брже одвија. Но, сада је ту.

И тако, имамо троструку противречност:

 1. Капитал – држава.
 2. Политика – економија.
 3. Целовитост – сумарност

Погледајмо. Елемент који формира капиталистички систем је његова владајућа група – капиталисти који се не поклапају увек са буржоазијом. Дакле, капиталистичка класа – северноатлантска – посебно финансијска буржоазија, увек има интерес изван граница своје земље. Од самог почетка. И да би реализовала овај интерес, она мора да наруши законе и своје и туђе земље.

Извор: Зен канал А. Фурсова

Једном-двапут то може да прође. А онда ће их ухватити за врат и у затвор. Значи, крупна буржоазија има историјску потребу – другачије она не може да функционише – да поседује наддржавне структуре. То је под А. Под Б: оне морају бити затворене. Не тајне, већ затворене. И под В: оне морају имати нешто као своју квази-идеологију.

Претпоставимо да уопште не знамо за ове организације. Чисто теоријски израчунали смо да капитализам није пар – капитал-држава, већ троугао. Капитал, држава и затворене структуре наднационалног споразумевања и управљања, које оваплоћују целокупне и дугорочне интересе капитализма као система, ограничавајући интересе капитала.

Не инсистирам да је следећа дефиниција капитализма – једина, али код нас, због нечега, многи мисле да је капитализам – својевоља капитала. Ништа слично томе! Капитал је постојао и пре капитализма и постојаће и после њега, у епохи дигиталних платформи. Но, капитализам је нешто друго. Коректније би било рећи да је капитализам такав систем који обезбеђује сталну акумулацију капитала (у времену) и његову експанзију (у простору). И у исто време га ограничава у његовим дугорочним и целокупним интересима. Граничници су затворене групе и структуре.

Када се код буржоазије појавила таква потреба она ништа слично у рукама није имала. И по принципу „Кувај чорбу од оног што имаш“ дохватили су прво што им се нашло под руком – масонске структуре. Масонске структуре су постојале у XVII веку. Но, званично се сматра да су створене 1717. године.

Извор: Зен канал А. Фурсова

Узгред, у римокатоличким школама у Немачкој, на првом часу, учитељ прилази табли и пише: „1517, 1717, 1917“. То су три појављивања антихриста у свету. Године 1517. јасно је ко: Лутер је закуцао своје тезе. Године 1717 – масонске организације, а 1917 – Социјалистичка револуција. Ниједна политикологија се не бави изучавањем ових структура.

Дакле, прво су масонске структуре. До данас се могу срести људи који кажу: „Масони управљају светом.“ Заправо, историја масонског успона се завршила средином XIX века, када су победиле све масонске револуције, када је дошло до подржављења масонства. После тога масони су се борили само са дивљим ложама. И до средине XIX века са карбонарима (групе тајних револуционарних друштава, основаних у Италији почетком 19. века – прим. Стања ствари). То је све, проблеми су решени. Нови проблеми су настали крајем XIX века.

Потребно је рећи да је еволуција затворених структура потпуно у корелацији са етапама развоја капиталистичког система. Нова етапа је наступила крајем XIX века. То је оно што марксисти називају епохом империјализма. Јавила се потреба за новим структурама. Пре свега, оне су створене у Немачкој – Geheimes Deutschland, Тајна Немачка. Одговор Британаца било је Друштво Родс-Милнера. Затим, у послератном периоду, када се поново појавила потреба за новим структурама створен је овај несрећни клуб Билдерберг… Но, никле су и заиста озбиљне организације. На пример, веома озбиљна структура која је одиграла велику улогу у рушењу Совјетског Савеза је – Le Cercle. О њој постоје свега две књиге, једна на енглеском, друга на француском. Јер о Билдербергу сада само лењивци не пишу, то је неозбиљно.

Извор: Зен канал А. Фурсова

Нова етапа – нове структуре. Наступила је нова етапа, везана за терминалну кризу капитализма. Биће врло занимљиво посматрати настајање нових структура. Иако се сада процеси, очигледно, одвијају другачије, као међусобно прожимање онога што се зове „deep power“ – „дубока власт“; термин „дубока држава“ није одговарајући. Држава је формализована структура. Овде је реч управо о дубокој власти која се сада слива са овим структурама.

Даље. Чиме се још не бави наука која изучава власт у капиталистичком систему. На пример, фактор језуита. Затим: специјалне службе као аутономни играчи. Средином седамдесетих година Хантингтон, о којем не треба судити по будаластој књизи „Сукоб цивилизација“ коју је специјално написао као концептуални вирус и пустио да будале за њим потрче. Хантингтон је врло озбиљан човек. Да бисте схватили колико је озбиљан погледајте његову књигу, чини ми се из 1959. године, „Војник и држава“. Сјајно! А средином седамдесетих написао је тајни извештај у којем је показао како су се специјалне службе Запада преоријентисале са државе на транснационалне корпорације и са државно-монополистичке буржоазије на корпорократију.

Овде је криминал. Криминалом се код нас баве криминолози, али не и специјалисти за капиталистички систем. Иако постоје две француске књиге „Capitalisme criminel“. У њима је веома добро показано да 50% банака у капиталистичком систему опстаје захваљујући прању новца. И ово је реалност коју треба разумети и због тога је потребно изучавати. Веровати професорско-профаној науци која не даје знања о реалном свету данас је опасније него икад.

С руског посрбио: Александар Мирковић

Опрема: Стање ствари

(Сродство по избору, 14. 12. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

15 replies

 1. (topwar.ru): Где 70% современного вооружения в войсках?https://topwar.ru/206863-gde-70-sovremennogo-vooruzhenija-v-vojskah.html

  3
  3
 2. „Drdrdrdr“

  11
  4
 3. „Веровати професорско-профаној науци која не даје знања о реалном свету данас је опасније него икад.“

  Мудре речи Проф. Фурсова. Тако је одвајкада. Што значи да опасност стално расте а данас је много опасније него икад. Разлог је јасан — технологија смрти је узнапредовала према концептима научне фантастике. Брзина, количина и прецизност допремања на циљ експлозива, биолошких агената и других разноврсних усмрћујућих средстава (укључујући нуклеарно) су застрашујуће узнапредовали.

  Истовремено је и вештина обмањивања плебса усавршена до мере да је уместо (провидне) силом наметнуте идеологије на делу сила полусвесног самообмањивања, између осталог, прихватањем науке у форми псеудорелигије.

  Још пре неких 60-70 година је један мислећи Немац тврдио да је велика опасност да се „реалност света“, или истина бића покуша разумети кроз технологију. Зашто?

  Технологија је начин откривања онога што зовемо истина, којој прилазимо кроз откривање онога што је било скривено. Тако да је истина оно што је нескривено. Истовремено, технологија намеће оквир у коме се људи према свету односе на доминирајући и израбљивачки начин. Али нешто је проблематично у модерној технологији јер реалност открива тек као „сиров материјал“ и намеће (јој) се и као оквир мишљења.

  Али, данас смо у свету где уместо да човек господари „достигнућима“ науке и технологије, сам бива ухваћен у мрежу зависности од истих, али првенствено у домену мишљења.

  Опасност од таквих услова постаје јасна кад увидимо да човек и о себи почне да размишља као о сировом материјалу, „ресурсу“ (human resource). Модерни управљачи на Западу су поодавно кадровске службе управо тако и назвали — „human resources“.

  Верне слуге страних господара и у ојађеној Србијици, сада већ унисоно, употребљавају исти израз — „људски ресурси“. Скоро па као пољоопривредни ресурси, шуме, дрвена грађа, или ђубриво, на пример.

  Ресурси су данас и словенска деца у Украјини, у виду „топовског меса“, за потребе експериментисања од стране прекоокеанских „технолога“. Циљ им је да преброје усмрћено украјинско „топовско месо“ и тако установе ефикасност руске технологије. Своју одавно знају, извежбали се од Авганистана до Либије и Сирије (да споменем само скорашње „демократске“ злочине).

  Зато је свака критика (наводно незадовољавајуће) динамике руске СВО нечовечна, то јест, чисто „технолошка“ и надобудна, јер народ, људе, младиће, браћу рачуна у „ресурсе“.

  Страсни критизери СВО (то јест, ВВП-а и наравно целе Русије), мећу њима и заведене западне новинарске марионете, не могу да схвате да је истинит водећи принцип СВО — свођење губитака људских живота на најмању могућу меру. Њима је ближе тумачење и ментална матрица наметнута од западне технологије лажи и обмане. Као и профанисана наука (нова псеудорелигија), која „не даје знање о реалном свету“ тако су и они неспособни да раскрију истину реалности сукоба у Украјини. Остаће мали, занемарљиви, западу служашчи „ресурси“, подмазивачи механизама пропагандистичке обмане. Чека их неславан крај на погрешној страни историје…

  22
  2
 4. @Don Kihot

  0 Ovo uvlacenje Hajdegera u brljotinu onog prisluskivaca po kantinama ko ogovara komandanta ili socijalizam je gore od onih nazdravica @ Zorana Nikolica (Valjevo) sajtovskim autohtonistima :)))))) Nase prijateljevanje sve vise zavisi samo od moje blage i nekonfliktne naravi (i vasih pluseva :)))))

  „Verovati profesorsko-profanoj nauci, koja ne daje znanja o realnom svetu, danas je opasnije nego ikada“ – zvuci kao moto „Balkan infoa“ (posebno onaj kanal „misterije i nauka“ ).

  Moja prva dva komentara povezuje okolnost da je „strucnjak“ za Rusiju iz drugog komentara otkrio sajt iz prvog komentara pre par meseci! Ovaj rat je izneo na videlo kolosalno neznanje i kolosalno neznanje o Rusiji koje postaje ludost iz perspektive postojanja interneta!

  8
  13
 5. @Narav blaga kao unutrasnja strana ajron mejdn uan tach lock vrata

  Доктор драган др петровић од данас преузима све моје “ плусеве “ – то су биткоини као залог будућег пријатељства, заслужио их је рударењем знања о Русији… Они други, који су рударили знање о Хајдегеру, та досад би написали и “ Битак и време “ и “ Време и битак „, макар “ Невреме и тубитак „… Тако би показали своју дубоку и искрену љубав према Русији, јер би их такав философски филигран начинио достојним наследником Руских Боготражитеља… и Србских Аутохтониста…

 6. @Военное обозрение

  Јес’ да сам ухваћен на делу :))) али не разумех из прве ко је „prisluskivac[a] po kantinama ko ogovara komandanta ili socijalizam“.

  Признајем да само повремено пропратим нека СтСТ писанија, углавном прво погледавши коментаре од којих, ахем, прво и редовно оне од дописника са небројено много надимака, па ми је за тренутак било нејасно на кога сте горе мислили.

  Чини се ипак да је реч о недавном „папазјанијском“ тексту на тему СВО који је изнудио 50+ коментара.

  Веома ценим Вашу добродушну некомбативну нарав, али рећи за мој благи наклон према Х. мрачноме да је гори само од здравица З.Н. (Ваљево) је акт који ме ожалошћује до мере да ћу следећи плус уместо Вама дати првом аутохтоничару који се јави :))))

  На страну то, што ће не-здравице З.Н.-а ући златним словима у неку будућу антологију најлепших речи срБског језика. (сад је и ово као здравица??)

  Него, озбиљно питање је — да ли Ви А.Фурсова стварно стављате у раван БалканИнфо, или то важи само за ону цитирану реченицу? Или сам ја ту (још) нешто промашио?

  8
  1
 7. @Don Kihot

  Fale mi oci, a i nos, u trecem komentaru da bi kompletno izrazio nevericu :-0 .Za one sa jeftinijim ulaznicama: prisluskivac je izvesni major KGB-a! Tesko da su se majori bavili nekim kompleksnijim poslovima! Fursovljeva potraga za „novom naukom“ me potseca na film „Davitelj protiv davitelja“, kada inspektor Ognjen Strahinjic gleda u daviteljevo uvo i prica macku kako mi moramo da razvijemo sopstvenu metodologiju drugaciju od ostalog sveta, a macak skoci i pojede uvo, pa Strahinjic udavi macka!

  @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Dragan drdrdrdr Petrovic ili drdr Dragan drdr Petrovic, po dva za ime i prezime!

  E, sada, pokusacu da, sto jednostvije, povezem dve omrazene stvari na sajtu: individualnost i tehniku, tumaceci Hegela. Kaze Hegel da je smrt najvisi rad koji individua, kao takva, preuzima da uradi za obicajnosnu zajednicu. Umiranje ima svrhu za zajednicu, a porodica mora da cuva les od prirode, raspadanja i razvlacenja ostataka, da bi mrtvo samo na sebi zavrsilo proces smrti. Mrtvo je i dalje deo naroda, nesto trajno naroda, medjutim ono je mesto razdvajanja bozanskih i ljudskih zakona. Ljudski nuzno sadrze zlocin u svom pojmu. Zlocin koji je dozvoljen se desava u ratu. Tu se dogadja ili zrtvovanje drugog ili samozrtvovanje. To je zlocin za opste, za otadzbinu. Celina se odrzava spram neprijatelja ukidajuci individualnost, ali, I TU DOLAZIMO DO KLJUCNOG, ne tako sto ce smrt biti zadata u borbi prsa u prsa u kojoj pojedinac gleda protivnika u oci i ubija ga iz neposrednosti mrznje, vec SMRT SA RASTOJANJA, zadata i primljena BEZLICNO – barutnom vatrom. Ako se RASTOJANJE SMRTI produzi u nevidljivost preko dalekometnog superpreciznog oruzja, onda smrt postaje apsolutno bezlicna, ali time vodi i u rat bezlicnih-masina, sto pokazuje da tehnologizacija RAZDALJINE SMRTI, odaljava coveka od sebe i sopstvene smrti ka robotizaciji, time ga dijalekticki priblizavajuci svojoj smrti u ponistenju sebe. Dakle, smrt, ima i svoje prostorno rastojanje (sto odgovara mojim tezama :)))). Ako prvobitna forma smrti u zajednici shvacenoj kao da je svako svakome vuk, jeste nasilna, ali neposredna licem-u-lice, onda njeno odaljavanje omogucava da se zajednica uzdigne iz stanja copora vukova. Ali, istovremeno, njeno udaljavanjem od licem-u-lice vodi ka udaljavanju od drzave, u intervencije, imperijalne ratove. Odatle je moguce da se sirenjem i udaljavanjem smrti sve vise smrt regulise drustvo i homogenizuje ga u izbegavanju smrti od profesionalizacije vojske („vagnerizacije“ ruske vojske) do kulture podmladjivanja, produzavanja zivota i njegovog ukidanja u androidima!

  Vidite kako Hegel anticipira stvari vekovima unapred. Sto znaci da masina radi!

  5
  8
 8. @Vrati Perici uvo! — а где нестаде уво кад ни Перице нема?

  Како само можете да устврдите да се мајор државне безбедности мува по касарнским кантинама е да би откуцао некога због оговарања!?

  Ту је чак и Ваша духовитост заказала, а о објективној процени и да не говоримо, с тим што је оно прво важније од потоњег. За ово, а и за одбацивање недужног А.Фурсова, бисте добили од мене први минус (!) само да нисам болећивог срца :)))

  Друго, степен мајора је био само привремени ниво, после кога се официр винуо на сам управљачки врх врхова и при томе мора да је о(б)владао многим додатним вештинама, знањима и увидима у неке мистерије овога света, а за чије раз-откривање му није било потребно да се злопати читајући М.Х. То само по себи заслужује безуслован респект, тако да коментатори са СтСт, морају стати у став „мирно!“ пре него се усуде парирати његовом „знању реалности“ својим предубеђењима и предрасудама (ту мислим на неке друге, који нису Ви, наравно).

  Како год, прекасно је сада да кажем нешто о „растојању смрти“ осим да је и ова само једна од последица технолошког самонаметања у свим доменима живота — дакле и смрти. Само бих приметио да је обезличеност посредовања у изазивању (и страдању од) смрти на даљину ипак олакшавајућа околност. Такође и природно стање — јер навинусмо да живимо екстремно отуђени од ближњих и себе самих током дугих година, па зар би нас утешило неко „личносно“ усмрћавање!? Него, имам осећај да ће овај коментар накупити неколико минуса, или што је много горе :)), остати непрочитан, па да га завршим….

  5
  2
 9. @Da li masina radi
  У просторном растојању ПРЕТЊЕ СМРЋУ ?! Дијалектички случај раде трајковић, која је, у феноменологији духа, технички беспрекорна остварена и постварена као индивидуаалност обичајне и завичајне заједнице српских општина апсолутно једнако као и александар вучић, као и обућина, као представник Ваљева у кругу двојке, сажима просторно растојање бесмртности знања дрдрдрдр драгана петровића и Хегела ! Другим речима хоћу да питам да ли је техничким напретком, којим се подмлађује и роботизује претња смрћу, бруталност бесмисла постојања поменутог трочланог крда свиња узгојених на фарми западне науке, једнака жртви смислене бруталности чопора вукова за заједницу ?
  П. С.
  Немојте журити са одговором, и доктор петровић још одговорио није…

  4
  2
 10. Ko je kome odgrizao uvo, ja njima ili oni meni?

  @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Zbog stavljanja drdrdrdr-a koji ce, cim procita tekst koji sam naveo, da izadje sa novim „otkricima“, i Hegela u istu recenicu, bicete ignorisani do sledece godine!!!!

  @Don Kihot

  Sve sto je napisano u navedenom tekstu, ja sam kucao vec posle pocetka SVO. O BVP-ima i oklopnim transporterima kao da su me prepisali, isto da su samo Su-35 i Su-30 sposobni za kontrolu neba, a njih cela Rusija ima oko 300, da je MiG-31 deo PVO… Nakucao sam da je od 23000 tenkova, koliko se pripisuje Rusiji, 3500 u upotrebi i jedino sam omanuo u broju T-90, za koje se kaze da ih svih tipova ima 117, ja nikada nisam nasao brojku manju od 400! Draza Andjelkovic kaze da Rusija jos nije iskoristila svoje najbolje oruzje, pa navodi T-90 kojih, po njemu, ima hiljade! E, sad, ovih 117 moze da se objasni, spremite maramicu, gubicima u Ukrajini :(((((((

  I, posle svega toga, Vi mene pitate kako znam sta radi major KGB-a! Za srce ste me ujeli, ZA SRCE !!!!!

  4
  3
 11. Za uvo ste me ujeli, ZA UVO!

  5
  1
 12. Јавио ми се генерал Суворикин на “ специјал „, но како сам игнорисан, онда ништа… А шта ми је рек’о, дође ми на лакат да проговорим…

 13. Поштовани @Zasto…

  Кад се мишљење спусти на књиговодствени ниво оно је способно да формулише само једнодимензионални, екстремно лимитиран модел стварности. Тада прелази у рачунање и престаје бити мишљењем. У том смислу је манијак пожељнији од књиговође :))

  Зазирући од Вашег праведног гнева, да и мене привремено не санкционишете игнорисањем, обећао сам себи да ни алузију не направим на М.Х. кад оно, овај извирује још из претходне реченице. Али, ето признајем, па ми се ваљда пола опрашта :))

  Још само да се надовежем на раније поменути западни нехумани третман људи као ресурса, „human resources“ — беше један (а чак ни мајор није био :)) који је пре М.Х-а сагледао границе начела да „техника решает все“ и заменио га са „кадры решают все“.

  Беше то 1935-те, а 1945-те је било решено, знамо већ шта. Ако бисмо књиговодствено, то је била Пирова победа и највеће страдање народа СССР-а, неупоредиво са било којим другим народом (осим српским!) или државом.

  Тако би рекао рачун и рачуноводство, али истина није у броју него у страдању.

  У полагању свог живота на олтар вечне правде и спасења да би и други (а тиме и први) био спашен.

  Ваистину, била је то победа несавршеног добра над врховним злом тога времена.

  А историја се понавља, зар не?

 14. Рачвасти

  Рачвасти
  Језици
  Око нас
  Палацају

  Огледала
  Се изругују
  Нашој
  Наивности

  А ми збуњени
  Вјеровати
  Ушима
  Или очима

  Вјеровати
  Свјештенику
  Или
  Богу

  Момчило

 15. Да сам ја нетко…

  Класицизам, као и свако проучавање старе историје, у коме има више лоших него добрих примера, заменио бих проучавањем будућности. Избриcao бих из народног сећања све чињенице из прошлих векова које ми нису по вољи, а оставиo само оне које оцртавају све грешке њиховог владања. Учење о практичном животу, о обавезном уређивању међусобних односа људи, избегавању покварених себичних примера који сеју заразу зла и друга слична питања образовног карактера били би на челу наставног плана и програма састављеног према посебном плану за свако знање, не генералишући наставу ни под каквим видом и изговором. Таква поставка има нарочиту важност.

  Знајући из вишевековног искуства да људи живе и да се руководе идејама, да људи упијају ове идеје само уз помоћ образовања које се са једнаким успехом даје свим узрастима, наравно само на различите начине, ja ћy усисати и конфисковати y својy корист последњe бљесковe неизвесности мисли, коју ја већ одавно усмеравам на потребне ми предмете и идеје. Систем обуздавања мисли је већ у дејству, у такозваном систему очигледне наставе, која има да претвори мамлазе у немислеће, послушне животиње које очекују очигледност да би је могле разумети.

  Да сам ја нетко…

  (youtube: https://www.youtube.com/watch?v=jm5OE99C_MQ

  6
  1

Оставите коментар