Андреј Фурсов: Будућност коју нам припрема светска врхушка – без имовине, путовања и приватности

Још једно обележје живота у планираном друштву је нагли пад нивоа образовања. Ова примитивизација образовања, која се дешава широм света, одражава страхове светске елите од могуће појаве алтернативе

Андреј Фурсов (Фото: Н. Скендерија/Вечерње новости)

Године 2019. данска посланица Ида Окен (из Швабове Школе младих глобалних лидера/Young Global Leaders) објавила је есеј о животу 2030. године. Његова суштина је једноставна:

„Немам никакве имовине. Немам ауто. Немам никакве уређаје и одећу… Све те ствари су постепено постале бесплатне и не морамо ништа да купујемо.“

Даље, она пише о фактичком одсуству приватног становања и личног простора, односно приватности живота. А Јувал Харари, израелски пропагандиста трансхуманизма, искрено говори о потпуној контроли становништва од стране нових лидера као њиховом главном задатку.

Јувал Ноа Харари: Огромна већина становништва нам просто није потребна

Све је ово јаче од Орвела и Замјатина заједно, само што је то код њих била антиутопија, а овде говоримо о реалном пројекту са знаком плус. „Оно што је више пута речено – у апсолутно сиромаштво и бесправност (а човек лишен имовине и приватности је већ апсолутно лишен права) људи морају да иду добровољно и са радошћу, јер је то прогрес.“ И наравно, обавезни „вештачки алгоритам“, који „боље од мене зна шта ми се свиђа“.

„Алгоритам ће бити ‘вештачки’ колико је и ‘рука тржишта’ – ‘невидљива’. Па, она би требала да буде невидљива. Иако не само да је сви увек виде, већ многи чак знају тачно презиме, име и патроним особе којој ова рука припада у сваком конкретном случају.“
Армен Асријан

Андреј Фурсов: Без илузија

Неко ће рећи: мало ли је шта у том есеју написано! Међутим, две ствари се морају приметити. Прво, аутор је дипломац Школе младих глобалних лидера, која постоји од 1992. године. Друго, есеј Иде Окен се поклопио са масовном кампањом на Западу да се обични грађани убеде да је дељење аутомобила боље од поседовања аутомобила, да је изнајмљивање куће боље од поседовања стана или куће, итд. Боље је немати него имати и – бићеш слободан. А корпорације које ће до тог тренутка ликвидирати, прождерати државу – последњу, додуше слабу, заштиту малог човека – доделиће му месечни основни приход и обезбедити наочаре „допунске реалности“. Лишење имовине и живот од основног дохотка („сиромашан, али срећнији него раније“) које прокламује Шваб претпоставља још неколико ствари. Пре свега, значајан пад животног стандарда: мањи обим и смањен квалитет конзумиране хране. То се оправдава борбом за животну средину. Такође планирају да драстично ограниче могућност кретања људи: туризам ће постати луксуз доступан само богатима. Осим тога, живот ће се одвијати „испод хаубе“ – под непрекидном друштвеном и информационом контролом. Екстремни случај је систем друштвеног рејтинга у Кини. Још једно обележје живота у планираном друштву је нагли пад нивоа образовања. На крају крајева, ако духовни фактори постану главни фактори производње, онда је висококвалитетно образовање оно што људима треба одузети. Велики део образовања губи свој ниво, поједностављује се и осиромашује. Адекватну слику света замењује мозаик. С друге стране, постоји концентрација јаких универзитета. На Западу су то приватни универзитети, а у Русији је, очигледно, ова улога предодређена московским и петербуршким универзитетима. То су супер-универзитети на којима се школује елита, односно интелектуални и идеолошки браниоци постојећег поретка.

Ова примитивизација образовања, која се дешава широм света, одражава страхове светске елите од могуће појаве алтернативне елите. Током 1950-их и 1960-их, кад је образовање било масовно и релативно пристојно, западна елита се суочила са могућношћу појаве алтернативне елите. Контрола над информацијама подразумева контролу над високим образовањем и образовањем уопште. То јест, овде имамо два најмоћнија фактора који доводе до класне сегрегације у области образовања. То су појава знања као једног од главних фактора производње и потреба за новим облицима друштвене контроле. Ово, према плановима актуелне светске елите, треба да реши проблем спречавања настанка нове елите. Међутим, историја показује да се нове елите не појављују у интелектуалном окружењу. Кад концентрација „дивљих људи“ на друштвеним или физичким границама старог друштва пређе одређену норму, долази до раскола у владајућој елити. Улазимо у свет у коме нема ни реда ни хаоса, у зону „између“ – како би рекао Умберто Еко, у „хаосмос“, а да немамо адекватан појмовни и оперативни апарат за проучавање ових процеса. Наука двадесетог века није сумњала у своју одрживост, открила је и формулисала законе природе, односно обављала функције моћи у околном свету. Чак и појам „статистика“ код нас потиче од „state“, то јест од „државе“. А сада нема закона, државе су се истопиле – појављује се „поредак заснован на концептима“. Одлучујућу улогу у томе имају наднационалне структуре. Не само транснационалне компаније, већ и разне врсте заједница са високим степеном унутрашње аутономије. „Пет очију“, на пример, или криминалне структуре. Сви они граде своје истраживачке структуре, своју историју. То су глобални процеси који додатно руше укупну слику света. И зато субјективност излази у први план, преобликујући узрочне везе. Ово је доба турбуленције, епоха пригожинског „поретка из хаоса“.

Превео: Ж. Никчевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Завтра/Искра, 3. 12. 2022)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Андреј Фурсов је свој чланак насловио : “Будућност коју нам припрема светска врхушка – без имовине, путовања и приватности”

  Даље у чланку, аутор помиње “масовну кампању на Западу да се обични грађани убеде да је дељење аутомобила боље од поседовања аутомобила, да је изнајмљивање куће боље од поседовања стана или куће, итд. Боље је немати него имати и – бићеш слободан”.

  Не бих се сложио. Нисам приметио ову кампању на Западу. Аутор се можда сетио бившег стања ствари на Истоку. У Совјетском Савезу, грађани су углавном били без имовине, без слободе путовања и без приватности.

  7
  14
 2. Ova kampanja je odavno u toku na tzv. Zapadu, do skoro u okolnostima visokih socijalnih standarda čime je uspešno maskirana. Koliko ljudi tamo žive kao podstanari, lizing i drugi novi „proizvodi“ bankarskog sektora …..??!!! To je veoma dugo funkcionisalo dok je marginalizovana većina to mogla da plaća !!!. Problem je u tome što tzv. Istok nema šta bolje da ponudi. Savremene ideje posthumanizma su tekovine komunizma, totalitarizam je decenijama eksperimentalno usavršavan na Istoku. Setite se zapadne teorije o približavanju dva sistema. Možda upravo proživljavamo „prirodne“ turbulencije njihovog stapanja u jedno ???!!!. Ključna reč je kontrola. Pandemija je bila zapravo poredak, ili jedna od brutalnih faza uspostavljanja tog novog svetskog poretka, eksperiment sa totalnim ograničavanjem slobode kretanja ljudi. Sledeća faza je kriza energenata u kojoj se eksperimentiše sa globalnim optimizovanjem minimalnih materijalnih pretpopstavki kvaliteta života u zamenu za disciplinu i poslušnost masa. Multipolarnost kao ideal se nameće svetskoj javnosti radi prikrivanja nove regionalne podele nadležnosti u kontroli ljudske populacije. Tu je realno izvorište krize sistema, koji romanitično zovemo liberalni kapitalizam. Podela na tzv. Zapad i tzv. Istok je definitivno pogrešan diskurs u analizi stanja.

  6
  1
 3. Не бих рекао да нам светска врхушка припрема црну будућност. Ових дана, ЕУ је обећала Србији поклон од 263 милиона евра безповратне помоћи :
  176 милиона за жел. пругу Бгд-Ниш
  37 милиона за канализациони систем у Бгду
  32 милиона за ветропарк Костолац
  16 милиона за реконструкцију хидроцентрале Власина
  2 милиона за израду техн документације

  За више детаља клик на :

  https://www.politika.rs/scc/clanak/529308/eu-investicije-energetika-ekologija-infrastruktura

  1
  4
 4. Деда Ђоле,дају средства за зелену агенду. Кључна реч је агенда . Уз дужно поштовање према Вашим годинама, сматрам да је врло је наивно веровати у добре намере.

  3
  2
 5. @Деда Ђоле
  „Не бих рекао да нам светска врхушка припрема црну будућност.
  Ових дана, ЕУ је обећала Србији поклон од 263 милиона евра
  безповратне помоћи“?!
  50 % од “Обећање лудом радовање “ ће се вратити “поколонодавцу“
  кроз реализацију тих програма.
  Не треба они ништа нама да покалањају, већ да намире РАТНУ ОДШТЕТУ
  од преко 100.000.000.000.- ( словима: стомилијарди) долара, које су
  направили агресијом на СРЈ, ничим изазване, без сагласности СБ и ОУН.
  Зато, Деда Ђоле, немој више да ПАЛА….!!!
  Зам**ни за вјек и вејков!

 6. У горњем коментару сам поменуо да је ЕУ обећала Србији поклон од 263 милиона евра безповратне помоћи.
  Тај поклон иде из џепова грађана Уније.
  Ево реакције појединих грађана Србије :

  qgo – Dala nam EU tolike pare besplatno? Ajde? Kad sam bio klinac, meni je otac pricao: „Sinko, najskuplje je dzabe!“
  Vitko – “Čuvaj se Danajaca i kad darove nose“!!!
  to je manje – nego sto srpska dijaspora posalje za jedan mesec…
  Zoran – Пише се беСповратно.
  Asd – kaze se bespovratno a ne bezpovratno
   У пролазу – дају средства за зелену агенду. Кључна реч је агенда. Сматрам да је врло наивно веровати у добре намере.

Оставите коментар