Тони Блер: Не критикујте превише Катар јер много улажу у Велику Британију

Показујући флексибилан однос према „принципима“, бивши британски премијер подсетио на чињеницу да хомосексуалност није била легална ни у Великој Британији када је она организовала Светско првенство

Тони Блер (Фото: APAImages/Rex Features)

Бивши британски премијер Тони Блер изјавио је да „није разумно“ критиковати Катар као домаћина Светског првенства због односа према људским правима, јер та држава много улаже у Велику Британију.

Он је истакао чињеницу да је хомосексуалност била илегална у Уједињеном Краљевству када је оно организовало Светско првенство 1966. године.

„Можете да имате чврсте ставове о правима хомосексуалаца. Моја влада је донела велики број закона у тој области и ја их у потпуности подржавам, али мислим да није разумно од нас да не поштујемо Катар“, рекао је Блер.

„Ово је највећи догађај који та земља организује. То је огромна ствар за Катар. Они су наши савезници и улажу огроман новац у нашу земљу“, додао је бивши премијер Велике Британије.

Тадић неће носити капитенску траку дугиних боја на фудбалском Светском првенству у Катару

Блер је упозорио Британце да не претерују у осуди Катара и навео да је у току „социјална револуција“ на Блиском истоку која ће резултирати либералнијим ставом према улози жене у друштву и правима ЛГБТ заједнице.

Он је напоменуо да то што ће британски министар спорта Стјуарт Ендрју, који је и сам припадник ЛГБТ популације, носити траку „Једна љубав“ на СП у знак подршке тој заједници – неће утицати на то да ли ће катарско друштво постати „прогресивније“.

Односи Уједињеног Краљевства и Катара значајно су се побољшали у периоду када је Тони Блер био на власти, између осталог, и због тога што је та блискоисточна држава дозволила западним земљама да користе ваздушне базе током напада на Ирак и Авганистан, пише британски „Телеграф“.

Председник ФИФА Ђани Инфантино: Лицемерно да европске земље говоре о људским правима у Катару

Бивши британски премијер је 2012. године наводно иницирао договор којим је краљевској породици Катара омогућено да купи 50 одсто удела у три најпрестижнија хотела у Лондону, наводи лист и указује на то да се Блер лично састао са шеиком Хамадом бин Јасимом, тадашњим катарским премијером, како би се са њим договорио око куповине удела у тим хотелима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 30. 11. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Све за лову, лову ни зашта!
    Све клизи кад се навикне.

Оставите коментар