Институт Арчибалд Рајс: Време опасних шарлатана

Западно човечанство тешко да ће успети да избегне пропаст уколико настави да следи опасне шарлатане који су узурпирали главна места на јавној позорници њиховог умирућег света

Фото: Tobias Schwarz

Илон Маск, enfant terrible глобалистичке врхушке, не престаје да нас забезекне. На недавном скупу Г20 у Индонезији, објавио је ничим изазван да „ћемо се сусрести са ванземаљским цивилизацијама или цивилизацијама које постоје већ милионима година.” Ова бизарна изјава саопштена је у одговарајућем мистичном амбијенту, са окултном кристалном лоптом у првом плану, док је Маск седео у помрчини обучен у традиционалну индонежанску батик кошуљу окружен свећама, нудећи своју „визију” о будућности.

Није саопштено да ли је ико од присутних Маску поставио очигледно питање: шта њега квалификује да се изјашњава о таквим стварима? Откуд он то зна? Када је реч о његовим квалификацијама, информација о Масковом образовању и осведоченим животним достигнућима крајње је оскудна, ако оставимо по страни познату причу о његовом наглом, необјашњивом и спектакуларном богаћењу, слично „успешном успону” магната који су се наједном и ниоткуда појавили у Русији 1990-их година.

Илон Маск на Самиту Г20 (Фото: АП)

У оно мало биографских података о Маску који нам јесу на располагању помиње се да је млади геније у настанку своју прву видео игрицу креирао већ са непуних дванаест година. Али што се тиче формалног образовања, стоји да је Маск на Државном универзитету Пенсилваније 1997. године дипломирао „из физике и економских наука.” Свестрани учењак Маск затим је уписао више студије из физике на Станфордском универзитету, али их је напустио после само два дана зато што је „сматрао да интернет пружа много веће могућности за мењање друштва од бављења физиком.”

Ко је Маска опуномоћио да мења друштво и према каквом програму, то је већ друго питање.

Сувишно је истицати да Илон Маск није једини истакнути савременик који огромне количине новца и чувење стратешки користи „да би мењао друштво.” Ноторни Бил Гејтс још један је познати пример исте врсте. У погледу стручности, сличности између њих двојице су фрапантне. Као Маск, ни Гејтс нема никакво солидно образовање нити стручност из било које области. Њега би некада у Америци са дозом ниподаштавања назвали (а у Гејтсовом случају то је и буквално тачно) пропали ђак гимназије (high school dropout). Као Маск, и Гејтс је петљао са компјутерском технологијом од својих раних дана. Међутим, нема доказа да је при томе стекао стручност или овладао знањем из било чега, радило се о медицини, еугеници, фармакологији, или било којој другој области у коју се мешао циљано усмеравајући огромна финансијска средстава која су му била стављена на располагање. У ствари, поред осведоченог талента да из личног користољубља насамари пословне ортаке, није познато да је у иједној делатности којом се бавио Гејтс ишта посебно сопственом, некупљеном памећу остварио.

У „друштву спектакла”, у шта се претворио колективни Запад, Ким Кардашиjан, Анђелина Џоли и њима подобни су врховни узори и ауторитети. Фасцинирани конзументи њихових којештарија исувише су дезоријентисани да од својих идола потраже доказе знања и умећа, без обзира на то да ли се ради о холивудским старлетама или богатим тајкунима и наводним „филантропима” који своју унутрашњу пустош попуњавају изводећи експерименте из друштвеног инжењеринга. У западном неолибералном друштву појам ауторитета у широком смислу доживео је потпуни слом. У том друштву јефтина слава и неограничене количине новца довољни су да сваког ко то има квалификује да соли памет на било коју тему.

И док никоговићи као Бил Гејтс успешно поткупљују медије и друге утицајне установе да пропагирају њихове будалаштине, у таквом друштву угледни стручњак и специјалиста као др Питер МекКала је прогоњен а лекарска лиценца му је одузета зато што се чврсто држи етике своје струке и одбија да фалсификује научне чињенице да би се додворио пребогатом варалици.

САД: Одузета љекарска лиценца др Питеру МекКали

Жалосна стварност западних друштава је то да у њима данас по главним питањима тон дају и преовлађујући наратив обликују шарлатани, самопостављени лажни ауторитети и самозванци. Када говоре преваранти и стручњаци за лажно представљање сорте Маска и Гејтса, необавештена и распамећена јавност сваку њихову реч са еланом гута. Шарлатани лако утичу на умове и усмеравају кретања у свим главним сферама живота. И то не само у свету естраде и забаве, одакле се још одавно врши кварење обичаја и морала, већ такође и у свету политике, gekaufte или плаћеног новинарства, науке, декадентне уметности и лажне учености сваке врсте.

Занимљиво питање о дометима стварне моћи ових варалица можемо за сада оставити по страни. Руски социолог Андреј Фурсов на ово питање одговара опаском коју увек треба држати на уму, да ако сте за некога чули и ако вам је његово име познато то највероватније значи да тај није озбиљан играч већ је нечија марионета. Он је фигура иза кога се крију прави творци и покретачи догађаја, они који вуку конце и стварно се питају. Али било да делују као нечија продужена рука или – што је најмање вероватно – као независни актери, чега год се дотакли, ови опасни преваранти, људи упитног интегритета и мутних биографија, и даље чине огромну штету.

У вези са овим, довољно је споменути Џорџа Сороса, прототипа поменуте двојице, циничног издајника сопственог народа и вољног сарадника његових душмана, бескрупулозног манипулатора финансијских тржишта који је бездушно 1997. године ојадио милионе житеља Југоисточне Азије уз психопатско саопштење да је његов циљ да заради новац, а не да брине о добробити својих жртава. Соросова преварантски названа Фондација за отворено друштво у већини земаља света делује као центар за роварење па је због тога у многим земљама забрањена и протерана.

Опаку методологију друштвеног инжењеринга коју је усавршио Сорос, Гејтс и Маск успешно примењују, сваки на свој начин. Пошто је попут Сороса, поткупивши медије да га лажно представљају, себи приуштио звучну титулу „филантропа,” Бил Гејтс упумпава стотине милиона долара у разне нечовечне пројекте. Да поменемо само неколико: вештачко гашење сунца, масовна стерилизација Африканаца прерушена у дељење бесплатних вакцина, противзаконити медицински експерименти провођени над необавештеним индијским фармерима и упоран рад на смањењу светског становништва, са нескривеним циљем физичког уништења неколико милијарди „сувишних” житеља Земље. Ради се, нема шта, о врло амбициозном пропалом гимназијалцу, а поврх тога о његовим филантропским склоностима боље и да не говоримо!

Када је недавно један од водећих државника данашњице за западну елиту рекао да је по свом надахнућу „сатанистичка”, чини се да уопште није претеривао.

Духовна хајдучија: Злочиначка удружења & савези ништарија

 

Попут својих колега Сороса и Гејтса, и Илон Маск позамашне количине новца штампане без покрића које је однекуд добио користи да се безобзирно меша у све и свашта, од организовања државних удара, као у Боливији не би ли се докопао њених литијумских сировина, до убацивања у сукоб у Украјини помоћу сателитске технологије коју контролише, па до – као што смо напред навели – избезумљивања лаковерне јавности бесмислицама о наводним ванземаљцима.

Вероватно у незнању, у обраћању на састанку Г20 Маск се дотакао једног важног учења православне есхатологије, да ће, на крају времена, долазак лажног месије и лажно спасење које он доноси објавити демони у обличју ванземаљаца. У вези са тиме, св. Гаврило Ургебадзе Грузијски земљанима је упутио следеће упозорење које би Маск и сви који га лакомислено прате требало пажљиво да размотре пре него што покушају да друге увуку у своје погубне мреже:

„Када буде дошло Антихристово време, најјаче искушење ће бити очекивање спасења из космоса, од човеколиких ванземаљаца који ће у ствари бити демони. Треба избегавати подизање погледа ка небу јер би могли постати жртве преваре која ће нас упропастити.”

Пошто је изгубило свој морални, интелектуални и духовни компас, западно човечанство тешко да ће успети да избегне пропаст уколико настави да следи опасне шарлатане који су узурпирали главна места на јавној позорници њиховог умирућег света.Categories: Преносимо

Tags: , ,

12 replies

 1. Кад нѣко ко се потписује као ИНСТИТУТ са звучним именом већ у прве двѣ рѣченице направи двѣ чак и за просѣчног основца неопростиве граматичке грѣшке, и то у тексту у коме суди о ТУЂОЈ школованости – па макар то били Маск или Гејтс – човѣк заиста може само да се забезекне. Зар заиста мислите да таквим дромбуљањем ичему користите? Радите ли бар штогод смислено у руке или су вам и оне кљакаве као језик? Да сам Илон Маск масно бих вас плаћао да ме грдите.

  8
  29
 2. @Гремлин

  Ви о граматици, а ја ћу о чињеницама, јер се аутор(и) овог текста фрљају чињеницама, не знам да ли из лењости или из потребе да „докажу“ већ унапред донети закључак. Па каже:

  „У оно мало биографских података о Маску који нам јесу на располагању…“ Мало? Маскова Вики страница има преко 470 референци, и даје много детаљнији опис његовог живота него текст из Енциклопедије Британике на који се позивају. Али требало је потражити…

  „Ко је Маска опуномоћио да мења друштво и према каквом програму, то је већ друго питање.“ Не ко, него шта. Одговор: новац, према сопственом програму. Овде уопште није битно да ли се то некоме свиђа или не. Одговарамо на питање шта и како, а то је јасно.

  „Сувишно је истицати да Илон Маск није једини истакнути савременик који огромне количине новца и чувење стратешки користи „да би мењао друштво.” Ноторни Бил Гејтс још један је познати пример исте врсте. У погледу стручности, сличности између њих двојице су фрапантне. Као Маск, ни Гејтс нема никакво солидно образовање нити стручност из било које области. Њега би некада у Америци са дозом ниподаштавања назвали (а у Гејтсовом случају то је и буквално тачно) пропали ђак гимназије (high school dropout).“

  Сличности у погледу стручности Гејтса и Маска не да нису фрапантне, него их нема. Гејтс је напустио факултет (Харвард, не Мегатренд) а не средњу школу, да би се посветио Мајкрософту. Маск је дипломирао физику и економију на престижном Универзитету Пенсилваније, па је апсурдно тврдити да он нема никакво солидно образовање нити стручност из било које области.

  И Гејтс и Маск су самоуки програмери. Гејтс је у средњој школи (high school) направио програм за распоред часова који су наставници пре тога састављали пешке. Првих неколико година Мајкрософта Гејтс је био главни програмер. Маска је отац још док је био у основној школи водио на семинаре из програмирања које је организовао Универзитет Преторије, где је Маск, као далеко најмлађи учесник, остајао и постављао питања предавачима дуго након што би сви остали отишли.

  Бил Гејтс није украо концепт компјутерског миша и графичке навигације (graphical user interface, не знам како се каже на српском) од Стива Џобса, јер то Џобс није измислио. Тај концепт је измишљен у компанији Xerox, у њиховом Пало Алто развојном центру (Palo Alto Research Center, PARC) али Xerox није знао шта ће с тим и та идеја је скупљала прашину док је други нису искористили.

  Све ово што сам навео у претходних пар пасуса се лако може пронаћи, а ја пишем по сећању како се накупило током година а не што сам се сад нешто трудио да ископам податке.

  Поента је, ако неко хоће да напише текст против утицаја који ликови попут Маска и Гејтса имају на друштво, то га не ослобађа обавезе да се држи чињеница, јер се иначе такав текст своди на шарлатанство и замазивање очију.

  19
  22
 3. Mask radi dobre stvari, u interesu čovečanstva, ne može da se poredi s ostalima, umobolnicma, psihopatama.

  4
  22
 4. Treba organizovati peticiju, za pocetak protiv Elon Musk. Mozda vrstu zahteva da preda sav novac nama. Verujem da bi to odjeknulo. Tako da obradujemo I one sto pevuse America I Engleska bice zemlja proleterska. Sto da se onako zajednicki ne zauzmemo protiv opstinskoga lopova, koga mozemo da skinemo, idemo na veliko. Ne mislim da sarlatani uticu na umove,Samo ako dozvolimo. Dozvolili smo dosta.

  8
  4
 5. Није само западно човечанство изгубило свој духовни и морални компас. И свакако не би било могуће спроводити никакве планове и агенде, да за то немате одговарајуће сараднике у сваком окружењу. Тако да није довољно само уперити прст у западно човечанство. И то је својеврсно шарлатанство јер указује само на део истине – вероватно није малициозно, него је у питању незнање или предубеђење, услед испирања мозга са неке друге, антизападне стране. А такав наратив је већ потрошен и излизан…

  4
  5
 6. @Саффрон

  “Treba organizovati peticiju, za pocetak protiv Elon Musk.” Организујте, ко Вам брани?

  “Mozda vrstu zahteva da preda sav novac nama.” А шта ће Вама/нама његов новац? Нисте ваљда завидни и похлепни на његов новац? Неће га са собом у гроб носити.

  2
  4
 7. МЕ, да ли знаш зашто је била толика хистерија у Америци када је Маск рекао да ће то бити слободан медиј (у оквирима закона) где ће свако моћи да пише слободно? Зашто је Маск морао да се покрије ушима и шта је у ствари био проблем? Зашто нема ни једног јединог слободног медија у Америци? Другим речима, шта то не сме да се каже? Да ли је то можда одговор на моје неодговорено питање? И зашто?

  14
 8. љСлажем се донекле са коментаторима. Међутим, ваља имати у виду да би објективност тексту дали само озбиљни обавештајни подаци. А ако их имате, шта би сте навели као извор?Не морате бити теоретичар завере да би посумњали у веродостојност података које се могу наћи на мрежи коју у доброј мери контролишу они о којима се овде пише, или бар имају шири и дубљи увид.Објективност је у случају Гејтса и Маска још увек не до краја достижна. Шта даје право аутору да ствара слику о овим особама? Смемо ли се ослонити на интуицију, искуство… Можемо ли, на пример погледати профил средње школе коју је Гејтс завршио. Случај погибије његовог првог сарадника. Можемо ли да анализирамо разне изјаве?Можемо ли да се упитамо ко је и каква је улога Ричарда Фајнмана и одакле Билова фасцинација њиме? Податке понекад извлачимо посредно. Има ли смисла говорити о објективности у науци у временима после ковида? Не тражим оправдање за ауторе и олако баратање са полуподацима. Клин се понекад клином избија. И у коментарима има произвољности. Али коментарима заокружујемо и текст. Отуд потреба да се јавим, у пролазу

  11
 9. Mark E, u vezi peticija to je bila staira. Ne znam od kuda vam misljenje da mozda nisam zavidna I pohlepna na novac od Elon Musk. Zavist I pohlepa je odlika staljinista I titoista,

 10. @Саффрон

  „Ne znam od kuda vam misljenje da mozda nisam zavidna I pohlepna na novac od Elon Musk.“

  На основу тога што сте рекли у Вашем претходном коментару: „Treba organizovati peticiju, za pocetak protiv Elon Musk. Mozda vrstu zahteva da preda sav novac nama.“

  Да ли Ви до следећег коментара већ заборавите шта сте рекли у претходном? Поновићу питање на које нисте одговорили: шта ће Вам његов новац? Ако разлог није завист и похлепа, шта је?

  1
  5
 11. @ Mark, E. Ja sam se nasalila u vezi peticija, malo satire nije nikada suvisno. Ne mislim da postoji mogucnost da Elon Mask se rastavi od novaca I posalje nama., Niti postoji mogucnost da Amerika I Engleska budu zemlje proleterska. Gde zivim gazde od proletera ulazu novac ovde . U vezi moje zavist I pohlepa, nemam razloga. Mada iz licnog iskustva ne bas prijatnoga bezim od osoba u diaspora koji kazu da ih novac ne interesuje. Svako dobro.

 12. @Саффрон

  “Ja sam se nasalila u vezi peticija, malo satire nije nikada suvisno.”

  ОК, разумем сада. Слабо Вам иде та сатира на српском па нисам приметио хумористичку намеру.

  1
  1

Оставите коментар