Александар Дугин: Предаја Херсона – корак ка Армагедону

У посебној изјави руски философ нагласио да безусловно подржава председника Путина, и да је туга због изгубљеног Херсона једна ствар, а став према Врховном команданту друга

Александар Дугин (Извор: Печат)

(Зен канал Александра Дугина, 10. 11. 2022)

Предат је руски град, престоница једне од области Русије – као што су Белгород, Курск, Доњецк или Симферопољ. Ако вам је свеједно, нисте Руси. Руси сада стискају зубе од бола, ридају и пате, као да су им извадили срце, или, пред очима, убили децу, браћу, мајке и жене. Ако вас сада не боли, ви сте – ништавило.

Власт. Она је за ово одговорна. У чему је смисао самодржавља, а ми га имамо? Дајемо Владару апсолутну власт, а он, све нас, народ, државу, људе, грађане у критичном тренутку спасава. Ако се због тога окружује смећем или пљује на социјалну правду, то је непријатно, али само да би нас спасао. А ако не спаси? Тада га чека судбина „краља киша“ (погледај Фрејзера). Самодржавље има и своју другу страну. Пуна власт у случају успеха, али и пуна одговорност за неуспех. А шта бисте ви хтели?

Цитат о „краљу кише и буре“ из књиге Џејмса Фрејзера „Златна грана“ на који се А. Дугин вероватно позива (Превод: Живојин В. Симић, издавач „Иванишевић“, Београд, 2003, стране 118-119)

Цитат на енглеском (Извор

Како изаћи из ситуације? Без одлагања прећи од суверене диктатуре на комесарску, то јест, увести идеологију. Владар је то скоро учинио. Али, опет – скоро. А Херсон су предали – не скоро, него су га – сасвим предали. Никаквих претензија према Суровикину. Он није политичар, он одговара за техничку страну фронта. Ударац није њему намењен. Ударац, схватате, коме је упућен. И никакав пи-ар ту не помаже. У критичној ситуацији полит-технологије уопште не функционишу. Данас говори историја. А она нама изговара – страшне речи.

Ово није издаја, ово је корак ка Армагедону. Услови победничког Запада, ове цивилизације сатане, за Москву никада неће бити прихватљиви. Значи, остаје тактичко нуклеарно оружје и стратешко нуклеарно оружје. И то је крај. И ту је најважније.

Дејан Берић: Руско напуштање Херсона нема никаквог смисла – никоме од војника није јасно зашто се та страна Дњепра оставља Украјинцима

Под притиском околности (и врло је лоше што је тако, ужасно је што је тако) ми смо учинили низ војно-политичких корекција у вођењу Специјалне војне операције (зашто тако касно – посебно је питање). Али то, још увек, није дало ефекат. Последњи ресурс је – идеологија. Права, не овај фејк, коју покушава да нам утрапи, насмрт уплашен побуном реалности – АП (Алексеј Константинович Пушков прим. прев.). Доста је врдања: Руска Идеја. Једино она. Глупо је ићи ка тоталном уништењу човечанства само због страха од Руске Идеје, од наше идеологије. Другог пута нема. Власт у Русији више ништа не може предати. Лимит је достигнут. А чисто техничких средстава за Победу недостаје.

Рат мора постати народни у потпуности. Али управо таква, народна – руска! – мора постати и држава. А сада таква није.

Александар Дугин: Руска идеологија и цивилизација Антихриста

С руског посрбио: Александар Мирковић

Опрема: Стање ствари

(Сродство по избору, 13. 11. 2022)

Александар Дугин: Руски родољуби и ја безусловно подржавамо председника Путина

Изјава Александра Дугина поводом производње медијске збрке

Запад и украјински Центар за психолошке операције су почели да инсинуирају да смо се руски родољуби и ја окренули против Председника Путина након предаје Херсона и да, наводно, тражимо његову оставку. То долази ниоткуд и засновано је на некој, наводно, мојој обрисаној поруци. Јасно је да у то нико неће поверовати.

Тумачење Дугинових речи на украјинском сајту Главред

Али, да се зна: нико се није окренуо против Председника Путина. Руски родољуби и ја га безусловно подржавамо. Туга због изгубљеног Херсона је једна ствар, а став према Врховном команданту је друга. Одани смо Путину и подржавамо СВО и Русију до краја.

Међутим, Запад, који врши све већи притисак на Русију, не разуме да Русија и Путин ни под којим условима неће капитулирати. Следећи корак може бити само употреба тактичког нуклеарног оружја. Председник је био јасан: нећемо се предати. Сабијати Русију у ћошак је самоубиство и за Запад и за човечанство.

Тумачење Дугинових речи на сајту Мондо.рс

Уверен сам да се и тактичко и стратешко нуклеарно оружје могу избећи окретањем идеологији и руској идеји – сада. Након што духовно и идеолошки покренемо друштво, успећемо и без нуклеарног оружја. У име Председника и за добробит Народа. Ако нешто и замерамо – замерамо владајућој елити, која већ трчкара около и један по један издају Врховног вођу. А, њему смо одани само ми – руски родољуби и руски народ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Геополитика.ру, 13. 11. 2022)



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

10 replies

  1. Биће

    Биће
    Што
    Треба
    Да буде

    Криће
    Да
    Људи
    Не полуде

    Момчило

    12
    1
  2. Ма и ти, и шеф ти, сте прошлост, само вам нису јавили. Самовлашће које је изнедрило системску корупцију(иначе то иде “к’о месо и нокат”) и све што је прати, су канцер који вам је дошао главе. За такве неће нико да гине, зато вам тако и иде. “Армагедон” постоји само у вашој реторици. Све побројано може се учитати и у Вучићеву претходну деценију овде. И први пут би се сложио с Бисерко, да је крај “руског света”, крај и “српског света”. Наравно да ту нема ничег ни руског, ни српског, већ одбрана једне идеологије која је пала с берлинским зидом и владавине лоших људи, а полазећи од тога, ако имате иоле поштења, да ли би сте се приватно дружили с таквима да су вам рођаци, колеге или комшије.

    12
    38
  3. “Власт у Русији више ништа не може предати. Лимит је достигнут”.
    Да ли је? А Запорожје?
    Како Запад притиска Русију на уступке, тако расте вероватноћа да ће Русија да употреби нуклеарно тактичко оружје.За мене одавно нема дилеме да ће га Русија у једном тренутку и употребити.То ће бити када Кефало процени да би га даљи уступци могли коштати озбиљних немира и губитка власти. Од два зла, изабраће за њега мање.

    5
    15
  4. Ој Мораво,
    Може ли се озбиљно разговарати са неким ко прво лице множине од глагола “бити” у аористу пише као “би смо”?
    Јасно је, не може.
    Ој Мораво, ој.

    23
    2
  5. Биће

    Биће
    Што
    Треба
    Да буде

    Криће
    Да
    Људи
    Не полуде

    Момчило

    5
    1
  6. Момчило Полудели би неверни и маловерни. Верујући хришћани су са смрћу “на ти”. Ако нису, нека преиспитају своја верска убеђења. Човек ионако умире од зачећа, а смрт је само капија ка другим димензијама. Физичари који се баве честицама и енергијом то најбоље разумеју. Него, јавите ви ако чујете, да позајмим новац који никад нећу вратити за неко боље вино и “нормалне” цигарете. У то име, живели!

    5
    13
  7. je sasvim suprotno. Dugin je pod uticajem komunisticke ideologije koja je bila snazan mamac (a ta snaga je proizilazila iz toga sto je komunizam bio unutrasnja mogucnost zapadnog kapitalizma) za zapadne intelektualce, pa cak i drustvenu elitu sa engleskih koledza, a sto je SSSR-u davalo veliki prostor uticaja. Medjutim, socijalizam se vremenom pretvarao u losiju alternativu kapitalizma, gde je materijalisticku ideologiju i njen neuspeh da parira kapitalizmu u pogledu materijalnih uslova zivota trebalo dopuniti idejom novog sovjetskog coveka (kod nas mnogo pametnije samoupravljaca). I to je slabost ideologije, ona ocekuje od coveka da bude nesto vise. Nasuprot tome, kapitalizam ne ocekuje od coveka nista, odnosno pusta ga da bude sto nize. Sistem koji pociva na pretpostavci da je covek zlo, gramzivo i sebicno bice i da se upravo na tim osnovama grade medjuljudski odnosi je ideoloski nepobediv. Iz ove pretpostavke emanira masovna kultura kojoj se ne moze parirati. I SSSR i SFRJ su imali filmsku industriju, muzicku, serije, crtane filmove, sport, ali sve to nije moglo da se bori sa americkom masovnom kulturom, a masovna kultura i americka su isto. Zato se SAD moraju pobediti u ratu i ekonomiji. Dugin smera na preumljenje koje ce od Rusa koji beze od regrutacije napraviti sovjetske vojnike koji ginu u milionima, ali to vreme je proslo i ne moze se vratiti bez nekog oblika politicke i ekonomske zatvorenosti, ali pitanje je da li je i ona moguca.

    10
  8. Коста Дори Хвала за исправку! Имате “лајк” од мене. Све остало је “геометрија”, односно “угао” посматрања конкретног дешавања. А “угао” дефинише много тога, почев од окружења у коме смо одрастали. А одрастао сам поред сиромашних полуписмених монархиста који су говорили, криво седи, ал’ право беседи.. Свако добро!

    3
    7
  9. @ Morava, nasmejali ste me do suza, u vezi pozajmice koje ne mislite da vratite. Hvala!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading