Шојгу наредио Суровикину: Повуците снаге на леву обалу Дњепра

У саобраћајној несрећи погинуо Кирил Стремусов, заменик начелника Херсонске области, који је у октобру поручио Шојгуу да се убије. Један коментар на друштвеним мрежама пореди поступање Путина и Милошевића

Илустрација: Џејмс Фергусон

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је на састанку са генералом Сергејем Суровикиним, командантом здружених снага у зони специјалне војне операције, да руска војска треба да се повуче на леву обалу Дњепра.

Генерал је саопштио да би било целисходно да одбрана пролази дуж реке Дњепар.

Шојгу је прихватио овај предлог: „Почните да повлачите снаге, предузмите све мере како би се осигурало безбедно пребацивање људства, наоружања и технике на другу обалу Дњепра“.

Командант Здружених снага руске војске је рекао да би реализација планова Кијева да се створи зона потапања испод Каховске хидроелектране могла да доведе до опасних последица.

„Потврда за то су стални ракетни напади на брану Каховске хидроелектране, као и на капије бране. Тако је 26. септембра изведен напад и оштећена је једна од капија бране“, рекао је Суровикин.

Дејан Берић: Руско напуштање Херсона нема никаквог смисла – никоме од војника није јасно зашто се та страна Дњепра оставља Украјинцима

Он је додао да је интензивно изливање реке преко бране Кијевске хидроелектране и низводно од ње такође разлог за бригу да ће се река излити из корита и потопити околна подручја.

Руска војска успешно одбија украјинске нападе на Херсон, али око 20 одсто пројектила погађа циљеве. У тим условима град и околна насеља не могу да се снабдевају и да функционишу, рекао је Суровикин.

„Успешно одбијамо те нападе. Око 80 до 90 одсто ракета обарају руска средства противваздушне одбране. Истовремено, до 20 одсто пројектила ипак погађа циљеве. Инжењерске јединице војске практично свакодневно обнављају прелазе преко Дњепра и предузимају мере да они остану функционални“, рекао је Суровикин.

Према његовим речима, удари пројектила стално доводе у опасност цивиле.

„Противник неселективно напада град, могућа је употреба забрањених метода вођења борбених дејстава“, рекао је Суровикин.

Он је додао да је украјинска војска два пута гранатирала прелаз преко Дњепра у Херсону, којим су на другу обалу града прелазили цивили.

Суровикин је известио руског министра да је украјинска војска у октобру изгубила више од 12.000 војника, 200 тенкова, 18 авиона и 12 хеликоптера.

„Успешно се супротстављамо свим покушајима напредовања противника. Током одбијања напада у тој области (херсонском правцу), у периоду од августа до октобра Оружане снаге Украјине су изгубиле 9.500 војника, који су убијени или рањени, више од 200 тенкова, 500 борбених оклопних возила, око 600 аутомобила различите намене и више од 50 јединица артиљеријског оруђа и минобацача“, рекао је Суровикин.

Генерал је нагласио да је приоритет сачувати животе руских војника.

Израел Шамир: Досадан рат

Према његовим речима, противник изводи нападе на органе локалне самоуправе, школе, болнице и друге друштвене објекте, на цивиле који се евакуишу на другу обалу Дњепра, као и на пунктове за давање хуманитарне помоћи.

„Без обзира на велике губитке у људству и техници, противник не одустаје од покушаја напредовања, али се сви његови напади на време спречавају“, рекао је Суровикин.

Према речима генерала, руска војска је у појединим правцима обновила офанзивна дејства, а активним дејствима руске војске спречила су покушаје напредовања Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска и Красног Лимана.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 9. 11. 2022)

У саобраћајној несрећи погинуо Кирил Стремусов, заменик начелника Херсонске области

Стремусов је почетком октобра оштро критиковао генерале и министре у Москви због неспособности, а министру одбране Сергеју Шојгуу је чак поручио да се убије

Кирил Стремусов (1976-2022), заменик начелника Херсона, на снимку из октобра 2022. у ком позива министра одбране Шојгуа да се убије (Фото: Твитер)

Заменик начелника војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремусов, који свакодневно рапортира стање на терену, погинуо је данас у саобраћајној несрећи, саопштила је информативна служба тог региона, а пренела агенција РИА Новости.

„Кривац несреће је возач камиона, који му је нагло пресекао пут и вероватно направио још неки опасан маневар. Због тога је возач блиндираног лексуса (у којем је седео Стремусов) изгубио контролу, покушавајући да избегне директни судар са камионом на раскрсници“, рекао је извор агенције.

На снимку РИА Новости са места несреће види се да је теренац заменика шефа региона озбиљно оштећен – оклопно ојачање аутомобила откинуто је од шасије.

Када су дописници РИА стигли на место несреће, убрзо након трагедије, ни другог аутомобила ни камиона није било.

Током руске војне интервенције Стремусов је постављен за заменика шефа администрације Херсона, али је важио за незваничног „лидера Херсона“. Свакодневно је на својим друштвеним мрежама објављивао поруке о стању ствари у региону и на линији контакта, које су преузимали сви руски званични медији.

Лидер Херсона био је познат по храбрости на терену, а последњих месец дана је отворено критиковао војни врх у Русији.

Иза себе је оставио трудну супругу и петоро деце.

Стремусов је почетком октобра оштро критиковао генерале и министре у Москви због неспособности, а министру одбране Сергеју Шојгуу је чак поручио да се убије.

Објавио је видео снимак у коме је четири минута јавно критиковао министра одбране Сергеја Шојгуа и генерале у Москви, рекавши да они не разумеју проблеме на фронту.

„С обзиром на овакво стање на фронту, неки министри обране би, по узору на неке часне претходнике, починили самоубиство. Али знате да је реч част многима неразумљива реч“, поручио је Стремусов министру одбране Русије.

На том видео снимку упутио је речи хвале за „војнике који су до смрти бранили своју земљу за разлику од неспособног војног врха у Москви“, како је рекао.

Министар Шојгу и министарство одбране Русије одбијали су да коментаришу изјаве Стремусова.

Руски медији, незванично, већ месецима наводе да је и Владимир Путин веома незадовољним министром одбране и да планира да га смени, као и да Стремусов не би објавио тај видео да није добио „амин“ од Путина будући да је постављен на високу функцију и да се свакодневно обраћа медијима па тачно зна шта „може да се говори јавно, а шта не“.

„Тренутно је одбрана у подручју Херсона стабилна, али специфична“, изјавио је поводом погибије Стремусова, министар одбране Русије Сергеј Шојгу на састанку са генералом Сергејем Суровикином, командантом здружених снага у зони специјалне војне операције.

Опрема: Стање ствари

(Србин.инфо, 9. 11. 2022)

Оснивач „Вагнера“ Пригожин: Суровикин спасава хиљаде војника који су опкољени

Чеченски лидер Рамзан Кадиров назвао је одлуку о повлачењу трупа са десне обале Дњепра тешком, али исправном

Оснивач Вагнера Јевгениј Пригожин и Рамзан Кадиров (Фото. Друштвене мреже)

Одлука о повлачењу трупа са десне обале Дњепра није била лака, али показује спремност команде да преузме одговорност за животе војника, рекао је Спутњику Евгеније Пригожин, бизнисмен и оснивач групе Вагнер.

„Одлука коју је донео (генерал Сергеј) Суровикин није лака, али је поступио као човек који се не плаши одговорности. Урадио је то организовано, без страха, преузимајући све на себе. Желим да истакнем да је операција повлачења трупа увек изузетно тешка. Ако се окрену леђа непријатељу, тада се не могу напустити положаји“, рекао је Пригожин.

Према његовим речима, повлачење трупа уз минималне губитке је највеће достигнуће Суровикина, оно не чини част руском оружју, али показује личне квалитете команданта. Када је Суровикин постављен на ову функцију, он је одлучно разумео шта ће се десити у октобру-новембру и савршено добро зна који ће кораци бити донети у будућности“, рекао је бизнисмен.

Пригожин сматра да ово што се догађа не треба да доведе до панике, већ треба радити на исправљању грешака.

„Ни ја, ни група Вагнер нисмо напустили Херсон. Наравно, ово није победнички корак у овом рату, али је важно да се не пада у агонију, у параноју, већ да се извлаче закључци и ради на грешкама. И након тога треба видети ко је у праву, ко је крив и шта је суштина проблема“, рекао је Пригожин.

Према његовим речима, Суровикин мора да повуче трупе и спаси хиљаде војника који су фактично опкољени на територији непријатеља, која је потпуно одсечена од путева снабдевања.

Михаил Хазин: Русија стала у Украјини јер се Путин договара са Западом

Чеченски лидер Рамзан Кадиров назвао је одлуку о повлачењу трупа са десне обале Дњепра тешком, али исправном.

„Потпуно се слажем са мишљењем господина Пригожина о Суровикиновој одлуци. Он је врло прецизно приметио да је Суровикин спасао хиљаду војника који су стварно били окружени. Након што је извагао све „за“ и „против“, генерал Суровикин је направио тежак, али исправан избор између бесмислених жртава за зарад громогласних изјава и спаса непроцењивих живота војника“, написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.

Херсон је назвао веома тешким подручјем без могућности стабилног редовног снабдевања муницијом и формирања снажне позадине.

„У овој тешкој ситуацији генерал је поступио мудро и гледајући на даље стазе – евакуисао је цивилно становништво и наредио прегруписавање војске“, објаснио је Кадиров и додао, да „о ‘предаји’ Херсона не треба ни говорити. Суровикин штити војнике и заузима повољнији и сигурнији стратешки положај.

Сматрам да је Суровикин поступио као прави војни генерал, не плашећи се критике.

Хвала, Сергеј Владимировичу, што бринете о момцима! Нећемо престати да ударамо непријатеља и нећемо одустати.“

Опрема: Стање ствари

(НСПМ, Србин.инфо, 9. 11. 2022)

Један коментар на друштвеним мрежама поводом повлачења руске војске из Херсона

Смисао „споразума“ о предаји Херсона може бити у гаранцијама Запада за Путинову личну безбедност. Колико вреде такве гаранције знамо на примеру Слободана Милошевића

Владимир Путин; Слободан Милошевић (Извор: Друштвене мреже)

У коментарима на јучерашњи чланак у Републици обично се пропушта веома важан део – да Вашингтон одустаје од свргавања Путина. А Зеленски јуче, говорећи о апсолутном поразу Русије, није спомињао Путинову оставку. Стога би смисао „споразума“ о предаји Херсона могао бити у гаранцијама Запада за Путинову личну безбедност. Колико вреде такве гаранције знамо на примеру Слободана Милошевића.

Ернст Волф: Путин и обавезна вакцинација – повијање пред силом јачом од себе?

Предао је Српску Крајину Хрватској, подржао Дејтонски споразум, неповољан за Србе у Босни, и за то на крају добио бомбардовање НАТО и Хаг. Вашингтон никада неће сматрати националну издају некаквом гаранцијом или препреком „докрајчењу“. Ако Кремљ ово не разуме, нема шта да се дода. И нема сумње да ће предаја Херсона бити чин националне издаје.

(Телеграм налог Четник са брадом, 9. 11. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Помислио сам да је Шојгу можда сестрић Вељка Кадијевића или неког од JNA главешина, након дешавања у, и око Херсона.
  Могу да схватим да су у лошој ситуацији тренутно и да им пријети могућност опкољавања. Оно што ми није јасно је слиједеће: Шта сте радили откако сте ослободили Херсон? Гдје вам је логистика? Више од пола године Херсон је у руским рукама. И нису направили ништа?! Понтонски мостови преко Дњепра?! Па то није било рјешење ни у II свјетском рату, а не данас.
  Да ли се неко пита какав је морал тих војника који се повлаче без борбе? Како ће ово да утиче на фронт у Донбасу? Зар баш ништа нису научили из наших искустава из 90-тих и чувене JNA стратегије: Крени – Стани, Освоји – Повуци се!

  Могућ је само један сценарио – нису ни имали намјеру да бране Херсон.
  Мислим да су у питању неке закулисне игре, а искрено и дубоко се надам да гријешим.

  22
  5
 2. @А Цвијетиновић

  У Русији је двовлашће, али више технички. Русијом у основи владају тзв. либерали, присталице сарадње са Западом. Они исти што су се бахатили по монденским летовалиштима Запада, до санкција , и чији је новац остао тамо.Желе да се та сретна времена врате. Такви зазиру од народа, јер су га опљачкали. Кефало је њихов експонент. Не мисли ваљда неко да је он представник руског народа? Волео бих да ме неко просветли са тим.
  И пре рата, је покушавао да добије гаранције за безбедност Русије од Запада, одн. да Украјина(Малорусија) неће бити претња за безбедност Русије.Јел гурао ДНР И ЛНР у Украјину путем Минског споразума?
  Разарањем инфраструктуре (не у потребној мери да сломи борбени морал), као и ангажовањем резерве, жели не да порази Укре и Запад, већ да их принуди на преговоре. Међутим ,неће то ићи како је замислио. Наставиће се рат, а уступак Херсонштине да би Укри сели за преговарачки сто, биће узалудан.Терају га на оно што највише мрзи: да иде до краја са моћним непријатељем, да дође у ситуацију да нема алтернативе. Запад то зна, и зато ће наставити да га притиска не би ли чинио уступке. И он ће све радити да избегне борбу на све или ништа. Врло једноставна, али опасна тактика.

  14
  1
 3. Ово је рат:
  1) Русије против НАТО;
  2) Руса против одређених Руса.
  Ово ће бити све страшније и неће се убрзо завршити.
  Још ће се и ширити.
  Само се молим Богу да што касније стигне до нас.

  10
  2

Оставите коментар