Руски патријарх Кирил архијерејима СПЦ: Србија никада није била на страни непријатеља Русије

Митрополит Јоаникије нагласио да се архијереји, свештенство и цели српски народ моли за патријарха Кирила и за целу свету Русију

Епископ Јован, патријарх Кирил и митрополит Јоаникије у Успенском саборном храму Московског Кремља 18. октобра 2022. (Извор: СПЦ)

Патријарх руски Кирил поручио је да је потребно сачувати јединство српске и руске цркве које се заснива на заједништву духовног живота, светих и историје.

Патријарх Кирил истакао је да је српска црква најближа руској по култури, духовној традицији и оданости јединству православних Словена.

„Србија никада није била на страни непријатеља Русије, то је историјска чињеница. Чак и сада, будући да сте у средишту Европе, у тешкој сте ситуацији“, навео је патријарх Кирил, који је служио литургију у Патријаршијско-успењском Саборном храму Московског кремља, уз саслужење архијереја Српске православне цркве, међу којима је био и Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Патријарх Кирил поздравио је архијереје СПЦ и поручио да су радосни јер заједно са њима у литургији учествују и митрополит Јоаникије и епископ пакрачко-славонски Јован.

Митрополит Јоаникије нагласио је да се архијереји, свештенство и цели српски народ моли за патријарха Кирила и за целу свету Русију, саопштено је из прес-службе патријарха московског и целе Русије.

„Да Господ молитвама Пресвете Богородице и свих светих, а и нашим молитвама пошаље благодат, милост, да просветли све који су најодговорнији, умекша срца и да што пре почне дијалог, да се разговара и братски са поверењем дође до мира и кроз сва ова искушења пројави Божија милост и правда, човекољубље. И дај Боже да Господ услиши Ваше молитве, Ваша светости и да Вам Бог дарује снаге и духовне силе да сва ова тешка искушења изнесете као и Ваши велики претходници“, истакао је митрополит Јоаникије.

Архијереји Српске православне цркве допутовали су у Москву на позив патријарха Кирила ради учешћа на Међународном руско-српском фестивалу „Српска утеха руском срцу“ на Православном хуманитарном универзитету Светог Тихона.

Опрема: Стање ствари

(N1/НСПМ, 18. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Предивно!

Оставите коментар