Три коментара на вест „Председник Таџикистана Путину: Молим Вас да се према државама Средње Азије не односите као да су део СССР“

О поруци председника Таџикистана Владимиру Путину на „Стању ствари“ пишу коментатори с надимцима Гремлин, Тако је то и Јован П

Извор: Стање ствари

Ништа нарочито – владар једне тампон-државе би да искористи ситуацију и додатно се огребе. Наступ је у ствари трагикомичан и најбољи моменти у горњем сажетку су испуштени. Нпр. нѣгдѣ на 4:40 горњег снимка Рахмон (до прѣ 15 год. РАХМОНОВ, на исти начин како је неки наш ЏУЏЕВИЋ постао ЏУЏА) изговара историјску рѣченицу из будућих таџикистанских читанака:

„Нисмо ми сиротиња, наша земља је богата, резерве минералних ресурса веће су него у таблици Мендељејева!“

Путин послѣ те изјаве шири уста у осмѣх и отире сузицу с угла ока, што чини увѣк кад би најрадије пукао од смѣха, али се жестоко уздржава, е да нѣ наруши достојанственост своје појаве.

Председник Таџикистана Путину: Молим Вас да се према државама Средње Азије не односите као да су део СССР

Кукумавчење на то да их Руси „ниподаштавају“ је јадно: да Таџикистан својеврѣмено нѣје отишао под руско окриље, био би прогутан од Кине, па данас ми нѣ би ни знали да такав народ постоји. Кина је имала претензије на петину Таџикистана – Рахмон је проблем „решио“ уступањем Кини око 1000 и нѣшто кв. км, што је мање од 1% територије земље.

Рахмон је иначе врло живописан лик. Прѣдсѣдник од 1994, каснѣје проглашен и доживотним, са заслугама за окончавање петогодишњег грађанског рата у другој половини 90-их, почасни професор и доктор свега и свачега. Званична титула му је „Утемељивач мира и националног јединства – вођа нације“, називају га и „Његовим Величанством“, „Његовим Прѣвасходством“, „Вођом народа“, „Нашим спасиоцем“ итд.

Рахмон спочитава Путину да „прѣтѣрује“ кад каже да по Русији хлѣб зарађује око 2 милиона Таџика – тамо их је по Рахмону „само“ 600.000, од којих се многи „школују и лѣче“, остали ринтају у „трећим земљама“. Иначе, скоро половину БДП Таџикистана (кажу: 47%) пуне ти мученици који по бѣлом свѣту раде најгоре послове, и у томе је ова земља на првом мѣсту у свѣту.

За то врѣме „вођа нације“ стеже каиш – народу, дабоме. Кад је 2006. у нѣкој сеоској школи видѣо у школи учитељицу са златним зубом (бѣше таква мода и у нас, али се на Истоку дуже задржала), вођа је рѣкао: „Па како ћемо да убѣдимо међународне организације да смо сиромашни, ако код нас сваки сеоски учитељ носи златне зубе?“ – послѣ чега је свѣм становницима наређено да поваде своје златне зубе. На исти начин је, због штедње јакако, ограничио број учесника на свадбеним весељима, сахранама и даћама, које се код Таџика, као и код нас, одликују сувишном растрошношћу. Све те мѣре се, наравно, нѣ односе на огромну Рахмонову породицу (поносни отац двојице синова и седам кћери) од које је Вођа нације направио главну ФАМИЛИЈУ, у чијим рукама су сви најуноснији послови у земљи…

Изјава председника Таџикистана Рахмона из 2006: „Учитељи се жале на мале плате, а имају златне зубе. Како представници међународних организација могу поверовати да сте сиромашни ако су уста учитеља пуна злата?“ (Извор: „Како је Рахмонов постао Рахмон“, Совершенно секретно, 2. 1. 2012)

Нѣ подсѣћа ли вас овај лик на нѣког врло познатог, млађег, али врло перспективног колегу?

Коментатор с надимком Гремлин

†††

Таџик би хтео паре и поштовање. Напуштањем СССР и одвајањем од Русије дошли су у позицију да сада могу да бирају само између тога да буду руски непријатељи и на силу буду приморани да постану пријатељи или да одмах схвате и прихвате реалност (што би Амери рекли) да онај кога Руси одаберу мора постати део Руског света. После догађања у Украјини, Руси сигурно неће патити од жеље да буду допадљив и пожељан партнер. Оно што су до сада радили Амери, од сада могу и Руси и они обнављају своју интересну и безбедносну зону, свиђало се то некоме или не.

Оно што свакако следи су немири у Таџикистану, било да их активирају Амери или Руси. Прва последица тога биће промена председника.

Коментатор с надимком Тако је то

†††

Данас су на војном полигону у Белгороду, где се обучавају и држављани из земаља Заједнице независних држава који хоће да ратују за Русе, двојица терориста убили 11 људи и ранили још 15 добровољаца. Према садашњим информацијама, убице су Таџикистанци.

Тако је то је у праву, Таџикистанци желе и јаре и паре. Данас су Руси заостали и желимо да живимо у демократији у једној од многих банана држава, а сутра су Руси зли јер нас, замисли, не третирају са поштовањем као једнаке себи. Вероватно би и јефтин гас, војну заштиту, итд, итд.

Коментатор с надимком Јован ПCategories: Разномислије

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Мала исправка: Рахманов бисер о Мендељејевљевом систему и ресурсима иде од 5:28.

Оставите коментар