Стеван Гајић: Срби су једини живи народ у Европи, зато их Запад мрзи

Срби су једини народ у Европи који се опире западној хегемонији. Уз то, Срби подсећају Запад на оно шта је био док је био хришћански, рекао научни сарадник Института за европске студије

Стеван Гајић (Фото: Печат)

(Регнум, 8. 9. 2022)

У самртничкој муци антихришћански Запад покушава да одвуче Србију са собом у пакао и зато му је толико важно да Београд и Приштина што пре потпишу споразум о „међусобном признању“, оценио је у изјави руској агенцији Регнум Стеван Гајић, српски политиколог, научни сарадник Института за европске студије (Београд).

Подсетимо, прес-служба председника Србије Александра Вучића објавила је 4. септембра писмо у којем немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон позивају српског лидера да се припреми за „тешке одлуке“ по питању Косова и Метохије. Портпарол Европске комисије Петер Стано је већ 6. септембра изјавио агенцији Танјуг да Мирослав Лајчак, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, планира да посети Београд и Приштину 9. септембра у друштву саветника француског и немачког председника Шолца и Макрона. На самом крају августа још једна земља ЕУ, Словенија, именовала је свог специјалног представника за тзв. Западни Балкан.  На ту функцију постављен је словеначки амбасадор у Бугарској Анжеј Франгеш,  који је од 2005. до 2009. године у амбасади Словеније у Србији надгледао питања словеначко-српске сарадње и решавања питања Косова.

Макрон и Шолц у писму Вучићу: Покажите спремност за тешке одлуке у дијалогу између Косова и Србије

„Запад сматра да би било идеално натерати Београд да потпише споразум о ,нормализацији односа’ са Приштином пре него што руске трупе уђу у Одесу. Штавише, има савезника – председника Србије Александра Вучића. Актуелног председника Србије на власт су довеле утицајне западне земље како би уништиле српску државност и дехристијанизовале српски народ, агресивно промовишући тему ЛГБТ+ заједнице. Сада Вучић каже да не зна ни како се та заједница зове, али га то није спречило да 2019. од ЕУ захтева да се у Србији организује геј парада, озлоглашени Европрајд“, рекао је Гајић.

Поводом постављања посебног специјалног представника Словеније за Западни Балкан, политиколог је приметио да за Србе то звучи као лоша, чак и помало увредљива шала.

„Словенија је покренула крвави грађански рат у Југославији. Она је такође подржавала албански сепаратизам на Косову, приклонивши се албанским рударима који су штрајковали у руднику Трепча 1989. године, наводно због лоших услова рада, а заправо је искористила тај штрајк да покаже да Албанце на Косову угњетавају српске власти. Тада су у Цанкарјевом дому у Љубљани одржавани скупови подршке албанским рударима на Косову. Анжеј Франгеш, кога је Словенија именовала за специјалног представника за Западни Балкан, радио је у амбасади те земље у Србији у време једностраног проглашења независности Косова“, подсетио је Гајић.

Специјални словеначки изасланик за Западни Балкан Анжеј Франгеш (Извор: Амбасада Словеније у Бугарској)

Према речима српског политиколога, изузетно је важно да Запад од Србије захтева да се помири са два понижења истовремено – са „болним компромисима“ о Косову и Метохији и са одржавањем Европрајда у Београду овог септембра.

„Пре него што је кабинет председника Србије објавио писмо Шолца и Макрона, руководству Србије се обратио амерички државни секретар Ентони Блинкен“, рекао је Гајић. „Он је позвао српске власти да дозволе одржавање Европрајда у Београду. Нервоза Запада је просто изненађујућа. Очигледно су на београдским улицама видели десетине хиљада Срба, који су са иконама и крстовима у рукама протестовали због одржавања ове манифестације и ужаснули су се. Јер, цео Запад је антихришћански и они нас сада виде као одраз онога што су они сами били пре хиљаду година. Стравична мржња коју Запад гаји и према Србима и према Русима је постала толико јака да су они већ спремни на све“.

Због тога је, наставио је експерт, изузетно важно разумети разлику између српског народа – не само у Србији, већ и у Црној Гори, БиХ, Хрватској, и с друге стране српског руководства, како је недавно истакао и белоруски председник Александар Лукашенко.

Стеван Гајић: Америка свесна да им Србија клизи кроз прсте – зато Блинкена убацују у игру

Срби су једини још жив народ у Европи, који се опире западној хегемонији. Због тога Блинкен инсистира да се у Београду одржи геј парада како би се и Срби уклопили у редове сатаниста. Гајић је приметио да Блинкен није давао никакве изјаве током нетранспарентних и недемократских избора у Србији, али је осетио потребу да дигне глас у одбрану геј параде. Али ми нисмо сатанисти, ми смо хришћани. Запад је нервозан јер види како се свет мења. ЕУ и САД журе да убеде Србију да истовремено призна Косово, организује Европрајд и уведе санкције Русији, јер виде колико српски народ жељно чека „искрцавање савезника“.

Стеван Гајић је научни сарадник Института за европске студије у Београду и професор Московског државног универзитета за међународне односе (МГИМО)

Татјана Стојановић

Са руског посрбио: С. Г.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

14 replies

 1. Tako je bratac, tako je.

  32
 2. Народ је жив! Шта народу поручује фотографија са подигнутом десном руком мртве Краљице на насловној страни данашње „Политике“? … да рука није довољно подигнута као на фотографији кад је била дете?

  16
 3. Нит су Срби једини живи народ у Европи,
  нити Запад мрзи Србе

  Али аутор је професор Московског универзитета.
  Може му се. У рату смо.

  6
  40
 4. @Један живи Француз

  Поље за дискусију је широм отворено. Изволите па напишите барем пар реченица о томе који су народи у Европи још живи, и како то запад воли Србе. Иначе само рећи „није“ не служи ничему.

  43
  2
 5. @Један живи Француз

  @Деда Ђоле надимке мења али ћуд никако. :))

  26
  2
 6. “ У рату смо. “
  Вазда је рат у којем мртви на живе насрћу. Они што им је све њино до гроба и у гробу, на крст распињу ОНЕ што им је све преко гроба и преко крста. Лако, неподношљиво лако је мртвима мртав бити, низ мртвају мртвити себе умртвеног у рату за смрт. Живи ради Живота ратују. Србље моје, има Смисла…

  22
  1
 7. Мада Стеван Гајић каже да Запад мрзи Србе, председник Србије сматра да ни земље Истока нису уз нас :

  https://www.politika.rs/scc/clanak/516516/Vucic-Madarska-je-jedina-zemlja-koja-je-uvek-uz-Srbiju

  Можда и Мађари – који су ЈЕДИНИ УВЕК УЗ НАС – заслужују назив “једини живи европски народ” ?
  То вероватно зна Стеван Гајић – стручњак за љубав и мржњу међу народима.

  2
  29
 8. @Зоран Николић (Ваљево)
  ВАИСТИНУ!

  14
 9. @Један живи Француз
  “Можда и Мађари – који су ЈЕДИНИ УВЕК УЗ НАС – заслужују
  назив једини живи европски народ “ ?

  Историја сведочи (још увек није “преписана“) да су Мађари
  убијали Србе у Првом и Другом светском рату, па је врло
  упитна небулоза, да су Мађари “ЈЕДИНИ УВЕК УЗ НАС“.
  Није ми познато да су Срби мрзели или убијали Мађаре!

  23
 10. @Драган Славнић
  „…Није ми познато да су Срби мрзели или убијали Мађаре!“

  Срби су у Аустроугарској за време револуције 1848 године (војно и политички) махом стали на страну Беча (Аустријанаца) и пролили немало мађарске крви (нпр, битка код Вршца 1849). То нам Мађари нису заборавили па су наплаћивали у Првом и Другом рату. Надајмо се да се тај рачун више неће враћати на озбиљније разматрање.

  Овде бих поменуо један светао пример мада и једнако трагичан. Министар спољних послова Павле Телеки је водио политику неутралности Мађарске на почетку Другог Рата. Када је Немачка војска ушла у Мађарску (на основу договора са војним руководством, игноришући цивилну власт) да би напала на Југославију, министар Телеки је извршио самоубиство у знак протест због издаје и губитка националне части и кривице због немачког напада на Југославију.

  15
  3
 11. @Don Quixote
  „Срби су у Аустроугарској за време револуције 1848 године
  (војно и политички) махом стали на страну Беча (Аустријанаца)
  и пролили немало мађарске крви (нпр, битка код Вршца 1849“

  Да, то је била битка, а не вешање и убијање цивила, као што
  то урадише Мађари у оба светска рата, и то није баш примерено
  поређење, зар не ?
  Уосталом, објасните/појасните зашто су се Срби ставили на страну
  Беча (војно и политички), да ли из мржње или су били с разлогом
  на страни Беча?!
  Што се тиче става Павла Телекиа, часних појединаца има свуда.
  Жалосно је што је подигао руку на себе, због њега, његове душе.

  13
  2
 12. @Драган Славнић
  „…Да, то је била битка, а не вешање и убијање цивила, као што
  то урадише Мађари у оба светска рата, и то није баш примерено
  поређење, зар не ?“

  Поента мог коментара је у краткој информацији да су/смо Срби „убијали Мађаре“, то јест проливали мађарску крв, јер рекосте да Вам „није познато да су Срби убијали Мађаре“.

  Беспредметно је поредити са тим масовна убиства и погроме над србским цивилима, јер су ови најцрња категорија безумља и нечовештва.

  „…Уосталом, објасните/појасните зашто су се Срби ставили на страну
  Беча (војно и политички), да ли из мржње или су били с разлогом
  на страни Беча?!..“

  Разлози како мађарске револуције тако и тадашњег србског стављања у службу Беча су национално политички интереси. Србима је Беч давао разна обећања која су оста(ја)ла неиспуњена, а Мађарска револуција је угушена, уз помоћ Срба, што ће рећи Беч је остао победник јер је надиграо и једне и друге.

  Аустроугарска монархија је подавно сведена на место где туристи одлазе да скијају док домаћи јодлују по Алпима…

  Мада има наде и за Аустрију — Срби су (данас) најбројнија имигрантска популација у Бечу (испред Турака, Немаца, Пољака, Мађара. :)))

  https://www.wien.gv.at/english/social/integration/facts-figures/population-migration.html

  6
  1
 13. @Don Quixote
  Хвала, добри Човече, на појашњењу јер је ово само размена
  мишљења, истине ради и Бога ради, а никада и никако не може
  бити разлог размирице или нетрпељивости међу коментаторима.
  У име Божије, видимо се на Крсном ходу!

 14. Пре 4-5 месеци, овде је „друг“ С. Гајић написао да су Укри практички изгубили рат, али нису о томе обавештени. Откуд да не написа ништа поводом напуштања Харковске области од стране руске војске? Додуше, има времена, јер напуштање још траје.А што се српског народа тиче, он постојано бира на изборима своје уништитеље. Ништа не могу да промене литије, ни наши коментари овде, већина је рекла своје.Једино што може да промени је насиље мањине. Међутим, такве снаге се не виде.

  2
  5

Оставите коментар