Преминула енглеска краљица Елизабета Друга (1926–2022)

На престо је дошла 1952. године после смрти њеног оца краља Џорџа Шестог, а крунисана је годину дана касније, 2. јуна 1953. године у Вестминстерској катедрали у присуству седам хиљада гостију

Краљица Елизабета Друга (Фото: АП)

Британска краљица Елизабета Друга преминула је у 96. години у дворцу Балморал у Шкотској, где се налазила од јула на одмору, саопштила је Бакингемска палата.

Краљичино здравље погоршало се у последњих неколико дана, а њен син принц Чарлс и унук принц Вилијам и други чланови краљевске породице били су уз њу у последњим тренуцима.
Након вести да је преминула британска краљица, застава на Бакингемској палати је спуштена на пола копља.

Краљица Елизабета Друга рођена је 21. априла 1926. године.

Престолонаследница је постала 1936. године, када је њен отац Џорџ Шести постао британски краљ.

Енглеска краљица Елизабета Друга (Извор: Еспресо)

На престо је дошла 1952. године после смрти њеног оца краља Џорџа Шестог, а крунисана је годину дана касније, 2. јуна 1953. године у Вестминстерској катедрали у присуству седам хиљада гостију. Церемонија крунисања била је први масовни догађај који је директно преношен на телевизији

Као британска краљица, налазила се на челу Англиканске цркве, а била је и на челу Комонвелта (који обједињава све бивше британске колоније).

Недавно је прославила платинасти јубилеј власти, 70 година на британском трону.

Борис Џонсон и енглеска краљица, јуна 2021. (Фото: Доминик Липински/АФП/Гети)

У браку са принцом Филипом имала је четворо деце, престолонаследника Џорџа (1948), принцезу Ану (1950), принца Ендрјуа (1960) и принца Едварда (1964).

Током владавине, краљица је посетила 130 земаља света, а у Београду је боравила 1972. године.

До последњег дана била је веома активна и учествовала у разним званичним догађајима. У јануару 2006. године предала је део својих овлашћења принцу Чарлсу, а крајем 2016. године и надлежност над 25 дужности другим члановима краљевске породице.

Током ове године, ретко се појављивала у јавности, а 3. јула 2022. предала је престолонаследнику Чарлсу део овлашћења шефа државе.

(Спутњик/Искра, 8. 9. 2022)

Принц Чарлс постаје краљ Чарлс Трећи

Чарлс (73) је деценијама чекао да постане краљ и принц је с најдужим стажом у британској историји

Принц Чарлс са мајком краљицом Елизабетом Другом

Досадашњи принц од Велса Чарлс, као најстарији син преминуле британске краљице Елизабете Друге, аутоматски постаје краљ и шеф 14 других територија, укључујући Аустралију, Канаду и Нови Зеланд. Како је јавио Би-Би-Си, он ће владати као краљ Чарлс Трећи и биће најстарија особа која постаје краљ у британској историји.

Чарлс није једини који ће добити нову титулу. Принц Вилијам, односно војвода од Кембриџа, што је његова садашња титула, постаће војвода од Корнвола, а његова супруга Кејт постаје војвоткиња од Корнвола.

Чарлс (73) је деценијама чекао да постане краљ и принц је с најдужим стажом у британској историји. Он је најстарије од четворо деце краљице и њеног покојног супруга принца Филипа. Када је његова мајка преузела престо са 25 година, он је постао британски наследник када је имао три године.

(Политика, 8. 9. 2022)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Британска краљица Елизабета је 1972 године посетила Југославију :

  https://www.politika.rs/scc/clanak/516491/Kraljica-Elizabeta-1972-posetila-Jugoslaviju

  То је била прва посета коју један британски монарх чини Југославији од њеног постанка и прва посета носиоца британске круне једној социјалистичкој земљи.

  У то време Југославија и њен председник су били цењени у свету. Једна од оснивача Покрета несврстаних земаља, Југославија је била војна и економска сила. Њена предузећа су водила гигантска градилишта у Азији и Африци.

  1
  2

Оставите коментар