Парламент Летоније прогласио аутокефалност Летонске православне цркве

Летонски председник Егилс Левитс поднео у понедељак парламенту амандмане о одвајању Летонске православне цркве од Московске патријаршије

Црква светих Бориса и Глеба у Риги (Извор: Википедија)

Летонски парламент је по хитном поступку усвојио измене закона које је унео председник земље Егилс Левитс, према којима се Летонска православна црква проглашава аутокефалном, саопштила је прес служба парламента.

„Сејм (парламент) хитно је усвојио амандмане на закон о Летонској православној цркви, којима се успоставља пуна независност Летонске православне цркве са свим њеним епархијама, парохијама и институцијама од власти било које цркве ван Летоније (аутокефална црква)”, наводи се у саопштењу.

Летонски председник поднео је у понедељак парламенту амандмане о одвајању Летонске православне цркве од Московске патријаршије.

Председник Летоније: Руси који нису лојални треба да буду изоловани од друштва

Према речима председника, „одрицање од било какве везе са московским патријархом је важно питање за наше православне вернике, цело летонско друштво и националну безбедност”, преноси Спутњик.

У Министарству спољних послова Русије саопштили су да увођење нацрта амандмана на закон о Летонској православној цркви неће проћи без последица. Како је изјавио специјални амбасадор Министарства Генадиј Аскаљдович, Русија категорички одбија такву политику и неће проћи без последица.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Овако то бива међу идиотима. Парламент прогласио аутокефалност цркве!!!???. То је радио само Хенри VIII. У XV. веку. O Tempora o Mores.

  24
 2. РПЦ, угледавши се на СПЦ, да окачи на свој сајт СПЕЦИЈАЛНУ вест у вези са најсавременијом манифестацијом Светог Духа – Чудо, браћо, чудо ! Чудо благословене аутокефалности и тајновидости парламента као баш баш специјалног чуда… Мада је председник који се бори као лав баш баш баш специјално чудо…
  О чудости, и да те зову лудости, ти једнако би банална и ташта била. По мери оних који те проглашавају.

  13
  2
 3. te može i mile đuka slićno, da sam prolasi montenegrinsku veru

  16

Оставите коментар