Горан Милетић: Ниједан догађај у склопу Европрајда у Београду није промењен или отказан – након најаве отказивања још више људи из света жели да дође

Долазак је најавило и више европарламентараца. Састанак премијерке Ане Брнабић са организаторима Прајда и посланицама ЕП Виолом фон Крамон и Тери Рајнке није био никаква тајна, рекао један од организатора Европрајда

Горан Милетић („Европрајд“) и Ана Петровић („Да се зна“) у емисији N1 (Фото: НСПМ)

Ниједан догађај у склопу предвиђеног Европрајда у Београду није промењен или отказан, једино што се променило након изјава о отказивању те манифестације је да још више људи из иностранства жели да дође на њу, рекао је један од организатора Европрајда Горан Милетић.

„То је последица коју ја нисам очекивао“, рекао је Милетић у Дану уживо на Н1 и рекао да ако је неко мислио да ће се најавом отказивања Европрајда људи уплашити, резултат је потпуно супротан.

Он је рекао да је долазак најавило и више европарламентараца, и поновио да састанак премијерке Ане Брнабић са организаторима Прајда и посланицама ЕП Виолом фон Крамон и Тери Рајнке није био никаква тајна.

European Western Balkans: У влади одржан тајни састанак А. Брнабић са ЕУ посланицама Фон Крамон и Тери Рајндке и организатором „Европрајда“

Ана Петровић из организације Да се зна казала је да они подржавају „све врста састанака који ће нам омогућити да 17. септембра прошетамо како смо планирали“.

„Нисмо спремни да будемо кусур за поткусуривање за политичку незрелост наше државе, него само желимо да оно што смо се договорили прође у најбољем реду“, казала је Петровић.

Упитан да прокоментарише изјаву премијерке Брнабић да је најава отказивања „више молба“ него забрана, Милетић каже да је то блажи став од онога што је рекао председник Србије Александар Вучић.

„Ја се надам да ће то што је председник рекао бити промењено у најкраћем могућем периоду“, рекао је он.

Говорећи о интервјуу Вучића за Ројтерс, у ком је направио паралелу између Прајда и скупова против њега и повезао то са глобалним проблемима и сукобом Русије и Запада, истиче да Прајд није никакав „западни скуп“ него скуп ЛГБТ заједнице Србије.

„Нама није нико дошао са Запада и рекао: ‚направите прајд‘… Ми нисмо на некој западној, источној или било којој другој страни“, казао је Милетић.

Он је рекао и да МУП и безбедносне службе „апсолутно могу“ да обезбеде скуп, што се види након осам година одржавања Прајда.

Петровић истиче да је кроз цео процес уговарања Европрајда постојала подршка државе.

Светислав Пушоњић: Отказивање „педербала“ шибицарски трик за смиривање узбуњеног народа?

Она је рекла да се ЛГБТ заједница „буди“ и да ће бити на Прајду са породицама, иако се повећава број претњи.

Упитан да ли очекује да ће притисак учинити да се Прајд одржи, упркос најави председника Вучића, Милетић каже да очекује да сви схвате како се морају поштовати људска права, мимо сваког притиска.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 29. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Са оваквом елитом, влашћу и националним институцијама, нема нам спаса.

    10
    1

Оставите коментар