Београдска „Литија за спас Србије“ окупила између 50 и 70 хиљада људи

Масовност, и назив – „Литија за спас Србије“ – многе су навели на закључак да ће најмање такав потенцијал и набој имати и могуће литије за одбрану Косова и Метохије

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Противници одржавања Европрајда у Београду – иако је власт објавила да је одложен, можда и отказан – окупили су се у 18 часова на скупу „Литија за спас Србије“.

Литија је кренула испред Патријаршије, а завршена испред Храма Светог Саве. Ту су њени учесници потписивали петицију за забрану Параде поноса.

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Н1)

У тренуцима када је окупљала највише људи – у литији је било најмање 50.000 људи. По неким проценама – и до 70.000.

Масовност, и назив – „Литија за спас Србије“ – многе су навели на закључак да ће најмање такав потенцијал и набој имати и могуће литије за одбрану Косова и Метохије.

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Факти)

Литију су организовали удружење „Уједињени за традицију и породицу“, светосавска братства и сестринства и родољубива удружења, на дан Успенија Пресвете Богородице, на Велику Госпојину.

Колону су предводили чланови мото удружења „Ноћни вукови“.

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Бета, Милош Мишков)

Народу се испред Храма Светог Саве обратио владика банатски Никанор, којег  су окупљени поздравили дугим аплаузом уз повике „Достојан“!

Владика Никанор изјавио је рекао да поздравља одлуку за отказивање Европрајда у Београду, чије је одржавање било најављено за септембар, наводећи да би то било „скрнављење наше земље, Цркве и породице“.

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Факти)

Он је као узорни однос према геј популацији навео позицију и држање Владимира Путина, за кога је рекао да је „данашњи цар планете која се зове Земља“.

И додао: „Нико други него Владимир Владимирович Путин у чијој земљи о аномалијама какве се појављују у Србији не сме бити ни говора а камоли да заживе“.

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Факти)

И наставио: „Ми имамо то исто право, имају га и све наше верске заједнице и људи других вера које живе са нама. Сви имамо право да чувамо своје светиње, манастире, своје џамије, школе, породице, и то не треба никоме да смета“.

„Ми хоћемо да бранимо нашу децу. Наша деца су у угрожена“, оценио је Никанор и истакао да „једино сваки родитељ једино има право да свог сина зове сином, а своју ћерку – ћерком. А свако дете, било мушко или женско, има право да своју мајку зове мајком и свога оца – оцем. Свака друга оријентација или нечија одлука била би аномалија и не бисмо је поштовали и нећемо је поштовати“.

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Танјуг, Страхиња Аћимовић)

Владика је казао и да „ако Србија уђе у Европу, Европе или неће бити или неће бити таква каква јесте јер ће Србија неминовно унети у њу своје вредности које је одвајкада имала“.

На питање из публике да ли му је патријарх одобрио да говори, Никанор је одговорио да „и он има део епархије у Београду, па нам је свима обавеза да чувамо Београд“, као и да су „наш патријарх (Порфирије) и сви чланови архијерејског Синода осудили оно што је било планирано да се догоди у скорашње време“.

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Факти)

Литија се зауставила у близини Бранковог моста, где су окупљени углас изговорили молитву „Оче наш“, а појци отпевали неколико црквених песама.

Учесници су се потом преко Теразија и Славије упутили ка Храму Светог Саве.

Свештеници су носили платно на коме је писало „Свети оче Саво, моли Бога за нас“, а учесници слике Драже Михаиловића и председника Русије Владимира Путина, док су са разгласа пуштане црквене и песме о Косову.

Литија за спас Србије, Београд, на Велику Госпојину, 28. августа 2022. (Фото: Факти)

Колона се зауставила и испред Споменика руском цару Николају II у Улици краља Милана, где су учесници литије изговорили молитву.

Испред Прајд инфо центра, који су чували припадници полиције, учесници литије су развили заставу Србије на којој је писало „Не у земљи Светог Саве“.

Поједини грађани су са стубова расвете скидали албанске заставе које су биле окачене поред српских и газили их, што су учесници литије поздрављали аплаузом и скандирали „Косово је срце Србије“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 29. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Љубав и вјера нек ходе

  Љубав и вјера нек ходе
  С нама Оче наш Господе
  Здравља среће и слободе
  Дај нам Оче наш Господе

  Поглед нам у небо боде
  Све стазе ка Теби воде
  Жедни смо правде ко воде
  Оче наш драги Господе

  Корак по корак мој роде
  Правом кичмом до слободе
  Жедни смо Тебе ко воде
  Оче наш драги Господе

  Момчило

  14
 2. Кад

  Кад дјеци
  Украду дугу
  С икона свеци
  Проточе тугу

  Неријеч врата
  Ада отвори
  Благо из бајке
  Однесу злотвори

  Кад живот остане
  Без сока
  Љепота нестане
  Из ока

  Стабла лучим
  По плоду
  Слово учим
  У ходу

  Хвала
  Господу
  Слава
  Господу

  Момчило

  14

Оставите коментар