Жозеп Борељ: Београд и Приштина постигли договор о личним картама

Србија пристала да укине улазне и излазне документе за носиоце косовских личних карата, а Косово се сложило да их не уводи за носиоце српских личних карата, написао високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност

Жозеп Борељ (Извор: РТС)

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ објавио је да је постигнут договор Београда и Приштине о личним картама. Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио је договор и захвалио изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару на снажном ангажману.

Жозеп Борељ објавио је на Твитеру да је постигнут договор о личним картама у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

„Имамо договор. У оквиру дијалога под покровитељством ЕУ, Србија је пристала да укине улазне и излазне документе за носиоце косовских личних карата, а Косово се сложило да их не уводи за носиоце српских личних карата“, написао је Борељ.

Срби са Косова и Метохије, додаје Борељ, моћи ће као и сви остали грађани да слободно путују између централне Србије и КиМ, користећи своје личне карте.

„ЕУ је управо добила гаранције од премијера Куртија у том циљу. Ово је европско решење. Честитамо обојици лидера на овој одлуци и њиховом вођству“, истакао је Борељ.

Договор у интересу свих грађана, Вучићу посебна захвалност

Борељ је у видео обраћању на Твитеру објавио да га радује што је пронађено решење које је у интересу свих грађана, уз посебну захвалност председнику Србије Александру Вучићу.

„Посебно сам захвалан председнику Вучићу који је показао велику одговорност и лидерство. Претходни дани су били пример одличне практичне сарадње између ЕУ и САД, стога желим да захвалим америчким партнерима што су помогли у дијалогу. Хвала и Мирославу Лајчаку за одлично обављен посао“, рекао је Борељ.

Извор: Снимак екрана

Захвалан је, навео, Вучићу и Аљбину Куртију што су „показали право лидерство, а посебно наглашавам и одличну сарадњу ЕУ и САД“.

Међутим, додаје да рад на слободи кретања није готов.

„Неки проблеми и даље остају. Очекујем да ће обојица лидера наставити да показују одлучност са циљем да се реши проблем око таблица. Рекао сам много пута, ако узмемо у обзир актуелан рат у Украјини, нису нам потребни нови проблеми, нове тензије, већ решења за Западни Балкан, а данас смо дошли до једног решења. Био је данас веома добар дан“, закључио је Борељ.

Лајчак: Захвалност Ескобару на снажном ангажману

Постизање договора потврдио је на Твитеру и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Захвалио је изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару и америчкој дипломатији на снажном ангажману и подршци дијалогу под покровитељством ЕУ.

Мишел поздравио договор

Председник Европског савета Шарл Мишел поздравио је договор Београда и Приштине о личним документима.

„Топло поздрављам споразум који је данас постигнут у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, да се обезбеди несметано путовање између Србије и Косова, у интересу грађана“, написао је Мишел на Твитеру.

Билчик: Потпуна имплементација договора је кључ

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да ће договор Београда и Приштине око докумената смирити тензије у региону.

„Ово су добре вести. Потпуна имплементација договора је кључ. Надам да ће овај договор, такође, помоћи да се смире тензије у региону и да се јавна дискусија у Србији окрене ка осталим задацима који се тичу Европске уније“, навео је Билчик на Твитеру.

Раније данас, председник Александар Вучић је, говорећи о разговорима који су претходних недеља и дана вођени о Косову и Метохији, рекао да када је реч о регистарским таблицама нема договора, али да се нада да ће ЕУ дати гаранције за лична документа.

„Ми смо спремни да издамо један општи ‘дисклејмер’ у коме би писало да се омогућава коришћење личних карата издатих од стране Приштине искључиво из практичних разлога, због слободе кретања, а не као било какво признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као одступање од Резолуције СБ УН 1244 „, истакао је Вучић.

Александар Вучић: Из практичних разлога спремни смо да прихватимо приштинска документа, уз напомену о непризнавању

Криза на Косову и Метохији настала је након одлуке Приштине о српским личним картама и пререгистрацији возила, чија је примена најављена за 1. септембар.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. То је већ потписано у Бриселу, само сада Вучић мора то и да испуни.
  Отказивање Европрајда му дође као димна завеса која то треба
  да замагли, потпомогнута, додатно, похавлом Синода СПЦ
  о отказивању Европрајда и, истовремено, саучешништво у
  замагљивању (спиновању) те издаје.
  Зато је Патријарх и побегао у Херцег Нови, да се тамо ”бори”
  за србство у Црној Гори, док Вучић (”брат по бабине линије”)
  издаје Србе са Косова и Метохије.

  10
 2. Па где си сад, Вучићу, Србендо, да објавиш лично радосне вести? Толико си нас пута обрадовао својим наступима, а сад нас остави у мраку, да нас странци обавештавају о свему? Спасио си Србију рата, зар не? Ти лично и то ћемо ти упамтити. Да, битно је да си средио педер бал и то је приоритет, наравно.

  10

Оставите коментар