Александар Вучић: Из практичних разлога спремни смо да прихватимо приштинска документа, уз напомену о непризнавању

Омогућавање приштинских личних карата је само ради омогућавања слободе кретања, и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, нити прејудицира суверенитет, писало би у напомени

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Председник Србије Александар Вучић говоривши данас о Косову и Метохији рекао да је Србија спремна да изда један општи дисклејмер за прихватање докумената али да има услов и да се чека гаранција ЕУ.

Вучић је рекао да ће тај одговор од ЕУ добити кроз неколико дана.

– Ми смо Албанцима рекли две ствари, што се тиче докумената. Можемо да их издајемо и вама и нама, али нама је важно да Срби са КиМ могу да се крећу и улазе и излазе са територије КиМ. Ми смо спремни да прихватимо њихова документа, али да издамо један општи „дисклејмер“ који би истакли на административни прелазима, чиме би прихватили њихова документа. У том „дисклејмеру“ пише:

„Омогућавање личних карата од стране Приштине се врши само из практичних разлога, ради омогућавања слободе кретања, и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, нити прејудицира суверенитет.“

Ми за то тражимо гаранције од ЕУ, тражимо да сваки Србин са севера КиМ може да уђе на територију КиМ, и да могу да изађу кад хоће. Ако нам то потврде, ми смо један мањи проблем решили, преносе Вучићеве речи Новости онлајн.

Први корак ка признавању независности Косова?

Србија чини први корак ка признању Косова, сматра руска агенција УРА.ру.

Србија је спремна да делимично призна документа Републике Косово, преносе се речи председника Србије Александра Вучића.

„Спремни смо да прихватимо њихова документа и дамо опште образложење и поставимо га на административне прелазе у складу са претходно потписаним, али постоји један услов и због тога договор раније није постигнут. Чекамо гаранцију Европске уније“, рекао је Вучић, преноси РИА Новости.

Србија има документе седам нових држава о повлачењу признања Косова

Председник Александар Вучић изјавио је данас да не планира да промени став да је Косово Србија и навео да се у фиоци министра спољних послова налазе документа седам нових држава о повлачењу признања независности.

На конференцији за новинаре у Председништву, Вучић је рекао да су представници Приштине радили активно на томе да неке велике земље Африке и Азије признају Косово али да ни Београд није седео скрштених руку па је сада број нових земаља који су повукли признање са четири повећан на седам.

„Када буде требало – обелоданићемо”, рекао је он, а преноси Политика.

Наслов и приређивање: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

7 replies

 1. Па како то Вучићу, признајеш дипломе и земљишне књиге, а не признајеш лична документа? Како више тамо нема српске полиције, а не признајеш им државу? Како ниси шиптарски лобиста или Шиптар, а правиш им путеве и дајеш електропривреду?
  Вучићу, нама је јасно и ко си и шта радиш, али теби није какав ће ти бити крај.

  44
  1
 2. То је врло опасно. Ко је спреман да то прихвати? Скупштина је формирана и о овом, по Србију најважнијем питању, није било расправе у Парламенту. Не може један човек одлучивати о таквим стварима и при томе кршити Устав Србије. Устав Србије је већ прекршен потписивањем Бриселског споразума.

  39
  1
 3. Овде, међу непријатељима, НИКО не поштује “уставе”, мислим да је грешка сматрати да га ваши деспоти поштују.
  Сви ЗНАЈУ, шта се дешавало у Будимпешти, пред ПУЧ и СРАМНО киднаповање и продаја, Председника Републике Србије.
  Шта год да је Слободан био, није био ИЗДАЈНИК, нити сарадник ОКУПАЦИОНИХ и колонијалних крвожеда. Гледајте бре, ко Вама и Вашој деци и фамилијама влада.

  13
  1
 4. Практично, ти си мртав човек. Мртва душа. Упокојени издајник. Угробљен. Укопљен. Тек, ” дисклејмер ” на којем пише да си жив, покрива, к’о пепео, твоје престављење. До гроба, ” дисклејмер ” ти читљив бива. Преко гроба, ни тебе, ни ” дисклејмера “. Ни Лазара дозвати нећеш моћи. Адско ти наслеђе и шкргут зуби, ” практично ” су адреса твојих докумената…

  19
 5. Опа , јуче прича да смо све компромисе исцрпели и да више немамо где . Онда остане „ дуже ” у Бриселу да добије нову дозу , врати се и оп’ појави се један скривени компромис о личним документима .Чуда се ипак дешавају . Значи није више 5:0 сад је 6:0 . Е , сад до 1. септ. Очекује се и онај други скривени компромис за 10 : 0 . Мислим да ће он изгледати овако : пристајемо ( гле чуда ) на РКС таблице али се налаже свим Србима да не примећују оно Р . Уосталом коме је то Р уопште битно . Драмосер , како га овде неко с правом назива . И тако ми „ свакога дана у сваком погледу све више напредујемо “. Сећате се како је пре две недеље видовита Брнабићка рекла да овај пут идемо у Брисел да будемо много кооперативнији , можда је неком промакло . Јавило јој се . Е пошто смо ми , јелте увек „за кооперативност спремни ” , рече један Ана ће поново бити премијер – сафа се њему јавило ( вероватно преко извесног г . Перића ) да морамо са њом искусном и видовитом да завршимо неке започете послове : до краја уништимо ЕПС , извинимо се Рио Тинту што је морао да чека да наставимо са литијумом , спроведемо наше реке у цеви – па треба мало и кум да заради , а не само Брнабин брат …Чека нас доста посла и још више новаца . Е срећно нам свима и да нам помогне Пресвета Богородица на данашњи дан , ако јој се више није све смучило , мени вала јесте .

  11
 6. Очигледно је велика нужда на Западу да постигну неки “успех” барем на тактичком или оперативном нивоу у кризи коју су они произвели преко својих прокси структура на АП КиМ. Знају они веома добро да је то кула од карата која може да се сруши већ за пар месеци због економске кризе која је већ почела. Да би се тепрокси структуре сачувале јер нису самоодрживе потребни су озбиљни ресурси које Запад више нема. Виде Албанци да их остављају на цедилу па су нервозни јер за шест месеци до годину дана када НАТО вероватно напусти инфраструктуру на АП КиМ биће остављени да се сами сналазе .
  Уопште није јасно коју ће политичку цену да плате политичке структуре државица и “независних вукојебина” на Балкану. Документи у суштини нису хранљиви а и малу топлоту производе.
  У суштини треба се припремити за ургентна реаговања јер када постојеће елите на Балкану пропадну у наредних годину дана контраелите морају да буду спремне да ускоче јер ће у противном на сцену да ступи антиелита а познато је да антиелита хоће и елиту и контраелиту да скрати буквално за главу да би се прогласила за нову елиту.
  Ако погледамо бројеве видећемо да је то сукоб унутар 20 до 25% популације јер остали грађани прате шта се дешава и у складу са својим интересима придружују се некој групацији. У Србији је јасно да је значајан део и елите и контраелите интегрисан у западне структуре а онај део који није интегрисан у западне структуре чека својих пет минута.
  Избацивањем политичког система из зоне комфора због инфлације, економског слома, политике елите према АП КиМ, …. покренуће процесе замене елите и изненада ће се испоставити да је антиелита веома јака и жељна освете за сва понижења. Распоред снага је такав да ће се антиелита лако договорити са незападном елитом и контраелитом тако да можемо очекивати радикалну промену на врху владајуће елите и радикалне промене у политичким векторима власти.
  У суштини слична је ситуација и у другим балканским вукојебинама а и у ЕУ вукојебинама.
  Пред нама су узбидљива времена. Вежите се за своја седишта јер се очекују озбиљне политичке турбуленције пре приземљења за пар година.

  .

 7. @Посматрач из бирцуза
  Елита, нова елита, контраелита, антиелита, незападна елита…Да нисте заборавили неку?
  “У суштини треба се припремити за ургентна реаговања јер када постојеће елите на Балкану пропадну у наредних годину дана контраелите морају да буду спремне да ускоче јер ће у противном на сцену да ступи антиелита а познато је да антиелита хоће и елиту и контраелиту да скрати буквално за главу да би се прогласила за нову елиту.”Претпостављам да у наредних годину дана, цео Запад леже на руску “гасну руду” и онда почиње процес избављења? Неће то ићи тако брзо. Потцењујете снагу Запада. А и да иде, проблем је у овом народу. Да будемо спремни за ургентна реаговања, само да сте још рекли ко је ко и са каквим програм ће наступити. Који су “наши”, а ко су “њихови”? Јел то да спремамо неке нове бољшевике, чувену антиелиту?
  Нзависно од Ваших апстракција и језичке комбинаторике, нас би могао само да извади повратак великог броја стручних и предузимљивих људи са Запада, а по његовој пропасти. Не знам само колико ће нас и каквих преостати да их дочека. Да ли ће они сматрати да смо вредни њиховог ангажмана? То да већина иде уз мањину,тј. да ће се приклонити победнику, слажем се. Међутим, овде и јесмо због те већине која, пре или касније, “потопи” прогресивну мањину. Српски народ је у већини малих амбиција, малих потреба, како рече један овдашњи коментатор, само мисле како “бураге” да напуне. Има ту још много тога негативног. Зато је важно да полуге моћи, знање и капитал, буду у што већем броју новопридошлих. Што се пада власти тиче, не пре 2024.
  П.С.
  Ја лично знам где ћу и са киме ћу.

Оставите коментар