Синод СПЦ: Црква против јавног изражавања и рекламирања сексуалне оријентације или било које друге личне склоности (2010)

Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом најавâ геј-параде у Београду 2010. године

Геј парада 2014. године (Извор: ИН4С)

Званичан став Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, као и истоветан став свих традиционалних Цркава и верских заједница у Србији, а у вези са правима такозваних сексуалних мањина, објављен је још током јавне расправе о предлогу Закона о забрани дискриминације.

Српска Православна Црква је против јавног изражавања и рекламирања сексуалне оријентације или било које друге личне склоности, поготову уколико она вређа право грађана на приватност и породични живот, њихова верска уверења и неприкосновеност достојанства личности. У том контексту, она се одлучно противи и организовању такозване параде поноса (поноса чиме? – питамо се).

Подсећамо, с тим у вези, најпре на речи Светога Писма Новог Завета, речи које за хришћане јесу дух и живот и које никада неће бити застареле: „Ни блудници…, ни прељубници…, ни мужеложници… неће наследити Царство Божје” (Ι Кор. 6, 9 -10). На другим местима се, такође директно, говори о противприродном сексуалном понашању, чињењу срама, поквареном уму… (Римљ. 1, 24 –  32), о томе да је срамно и говорити о тајним поступцима неких људи и тако даље.

Протојереј Жарко Гавриловић: Писмо једном хомосексуалцу

Истовремено, свако насиље је за Цркву увек недопустиво. То важи и за насиље према лицима или групама које, по схватању Цркве, греше против моралних норми или, штавише, угрожавају јавни морал. О томе речито говори свети ава Јустин Поповић: „Основна еванђелска благовест и јединствена у земаљском свету новина, којом је Нови Завет и на земљи и на небу бесмртно нов, јесте: осуђивати грex, a волети грешника, спасавајући га од греха. Као боголико биће човек је увек несравњено већи од сваког свог греха, па и оног највећег… Хришћанима није допуштено обарати заблуду приморавањем и насиљем, него убеђивањем, речју и кротошћу обављати спасење људи.“

Свети Јован Златоуст говори слично: „Ја сам научен да трпим гоњење, а не да гоним; да будем прогањан, а не да прогањам. Тако је и Господ Христос побеђивао, не распињући него распет, не задајући ударце него примајући ударце.“

Уверени да ове речи светог Јована Златоуста, великог учитеља Цркве, и нашег српског Златоуста, светог аве Јустина, недвосмислено изражавају учење Православне Цркве, сматрамо да је снисходљивост према насиљу или, још горе, отворено или прикривено позивање на насиље, а поготову вршење насиља, тобоже у име Цркве Божје и хришћанске вере, или у име било које вере, према било коме, па и према несрећним, управо трагичним учесницима бучно, неукусно и крајње провокативно најављиване светогрдне параде, апсолутно недопустиво и супротно свему хришћанском. Насиљем се зло не лечи и не побеђује него умножава.

У данашњем духовном, социјалном и политичком стању народа и државе, сматрамо да су поједини медији и поједине невладине организације ради својих приземних, ако не и подземних интереса, наметнули ову отужну тему читавом нашем друштву, мада је она за нас суштински ирелевантна.

За Свети Архијерејски Синод,

Епископ бачки Иринеј,
портпарол Светог Архијерејског Синода

Наслов и опрема: Стање ствари

(Епархија бачка, 10. 10. 2010)Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

3 replies

  1. Већ дуже време чекамо саопштење СПЦ поводом најављене срамотне манифестације која се финансира из нашег буџета и има намеру да утиче на душе наших младих.

  2. Ово је неко убацио „патку“, ово је саопштење из 2010. године, на сајту СПЦ нема никаквог новог саопштења Синода поводом садашње ситуације…

  3. @Ранко
    Тачно. Али тако и пише (поново прочитати). Вијест је из 2010. Али тада смо имали Патријарха. И били незадовољни њиме. Јер се са патријархом Павлом, свецем, није могао мјерити. А сада имамо „патријарха“. Имам дојам да ће сљедећи бити још гори. Ако га и буде. Глуво било.

    11

Оставите коментар