Душан Ј. Басташић: Српско народно вијеће са хрватским ветеранима код Шаранове јаме на Велебиту

У режији СНВ-а, вијенац жртвама Јадовна и Пага и свим жртвама госпићке групе логора полажу чланови удружења хрватских ветерана протеклог рата, међу њима и они који су чинили ратне злочине над Србима

Шаранова јама (Фото: Јадовно 1941)

Недавно, 24. јуна ове године, у организацији Српског народног вијећа из Загреба, обиљежен је Дан сјећања на Јадовно 1941.

Нико од говорника у комеморативном дијелу окупљања а ни касније у публикованим репортажама није поменуо да је тај Дан сјећања и тај датум установило удружење Јадовно 1941. из Бање Луке још 2010. године.

Много тога што се могло чути и видјети том приликом код Шаранове јаме заслужује коментар.

Ипак, то ћемо оставити за другу прилику јер у суботу 2. јула наше удружење тринаесту годину за редом организује Дан сјећања на Јадовно 1941. па су наши ограничени и скромни људски и материјални ресурси ангажовани на припремама тог за нас централног годишњег догађаја.

Оно што нам је СНВ приредио другу годину за редом је увреда жртава Покоља и њихових потомака и скрнављење споменика жртвама код Шаранове јаме.

Прошле године су на позив организатора, вијенац на споменик код Шаранове јаме положили чланови удружења VEDRA.

Том приликом, окупљенима се са говорнице обратио и Предсједник сплитске ВЕДРА-е Ранко Бритвић, у име ветерана Домовинског рата и притом поручио: „Док смо живи долазићемо на ово мјесто.“

Какво је то удружење, ко су њихови чланови, које идеје заступају и ко су за њих фашисти ако себе називају антифашистима, најбоље се може видјети на овом снимку екрана њиховог интернет сајта:

VeDRA (Фото: Снимак екрана)

Ове године је, по протоколу, водитељица Одјела за културу СНВ-а Анета Владимиров за полагање вијенца позвала и чланове огранка ветерана домовинског рата и антифашиста из Перушића (Лика).

Дакле, у режији СНВ-а, вијенац жртвама Јадовна и Пага и свим жртвама госпићке групе логора полажу чланови удружења хрватских ветерана протеклог рата. Међу хрватским ветеранима рата 90-тих су и они који су чинили ратне злочине над Србима, неки од њих су и пресуђени ратни злочинци.

Овим поступком су челници Српског народног вијећа, након довођења на Јадовно Стипе Месића, у улози почасног предсједника Савеза антифашистичког вијећа и антифашиста Р. Хрватске (SABA), и позива да се обрати окупљенима код Шаранове јаме, учинили корак даље у вријеђању и понижавању жртава Покоља и њихових потомака и скрнављењу спомен обиљежја код Шаранове јаме.

Оно што је за челне људе Српског народног вијећа био и јесте домовински рат, за нас потомке и поштоваоце жртава је Одбрамбено-отаџбински рат јер домовина не пуца, не убија и не протјерује своју дјецу, не диже им у ваздух и не пали куће, не сијече рафалима њихове избјегличке колоне и не ракетира их.

У поменутим избјегличким колонама били су не само многи од потомака и чланова породица жртава Покоља, Геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ, него и они, као што је Љубан Једнак, који су успјели преживјети Независну Државу Хрватску али њену сљедницу, Неовисну Државу Хрватску, нису.

Нека је слава и вјечни помен Светим Новомученицима Јадовничким.

Ако Бог да уз њих на Велебиту у предстојећу суботу.

Аутор је предсједник УГ Јадовно 1941. Бања Лука

Опрема: Стање ствари

(Јадовно, 29. 6. 2022)

Прочитајте још

Пођимо на Јадовно 02. јула 2022. јер нисмо заборавилиCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. Венац жртвама Јадовна положили хрватски ветерани.

  Усташки злочини су дуго били скривени од широке јавности. Поготову у Хрватској, где су они и данас често негирани.
  Потребно је да хрватски народ САЗНА И ПРИЗНА злочине које су у његово име починили усташе. У ХР је приказан филм “Дневник Диане Будисављевић”, у ХР је на ТВ приказиван филм “НДХ” у 12 епизода.

  Венце жртвама Јадовна које полажу Хрвати (било који Хрвати) треба у том светлу разумети и поздравити.

  2
  13
 2. Предпостављам да су венце положили и потомци хрватских партизана. На СРБ-ХР порталу НОВОСТИ Хрвоје Класић (творац филма НДХ у 12 епизода) каже :

  Prvi pravi branitelji su hrvatski partizani
  Nezavisna Država Hrvatska je zauvijek osramotila i ostavila neizbrisivu ljagu na hrvatskom narodu, ali ono čime se Hrvati imaju ponositi zajedno sa Srbima i ostalim narodima koji su u njemu sudjelovali, jest partizanski pokret. Kao povjesničaru i građaninu krivo mi je što se ne ponosimo našim partizanima

  https://www.portalnovosti.com/hrvoje-klasic-prvi-pravi-branitelji-su-hrvatski-partizani

  1
  6

Оставите коментар