Милослав Самарџић: Патријарх има више саветника како да води Цркву него Ђоковић како да игра тенис

СПЦ и МПЦ су се договориле да друга призна прву за мајку цркву, а ова ће јој дати и аутономију и аутокефалност  – која је више формална, јер све је већ дато 1959.

Патријарх Порфирије и Новак Ђоковић (Фото: Н. Мандрапа)

Давање аутономије Македонској православној цркви – Охридској архиепископији, изазвало је велику буру у јавности. Захваљујући Интернету, видимо да Патријарх Порфирије има више критичара и саветника по питању вођења Цркве, него Новак Ђоковић о томе како да игра тенис.

Црква, са своје стране, није одмах адекватно објаснила о чему је реч. Заправо, није то учинила већ две недеље, а требало је. Управо ових дана ће правни саветник Светог Синода, јереј др Велибор Џомић, дати тачне информације, од којих неколико, пошто је он мој стари пријатељ и сарадник, преносим у овом броју „Српских новина“.

Основна ствар је да црквена аутономија није што и политичка. Када се некој цркви да аутономија, аутоматски се даје све, укључујући и имовину. Тако, српске цркве у Македонији дао је Сабор, на челу са Патријархом Германом, 1959. године. Оне су тада укњижене у катастар као власништво МПЦ, Наравно, све под притиском комуниста, а на основу чињенице да су они 1945. године отцепили Јужну Србију и прогласили македонску нацију.

Друго, МПЦ све до сада није признала СПЦ као мајку цркву. Сада је то учинила у страху да ће јој Васељенска Патријаршија одузети епархије у емиграцији, које су најбогатије. Васељенски Патријарх у Истанбулу, по правилу, ради за султана, само што султан сада не седи на Босфору. Тако је он, под притиском ‘’султана’’, најавио да ће 10. јуна прогласити и аутономију и аутокефалност МПЦ. То би било кршење канона на штету СПЦ и СПЦ би морала да ступи у раскол са Васељенском Патријаршијом, који носи много теже последице од раскола са МПЦ.

Тако, СПЦ и МПЦ су се договориле да друга призна прву за мајку цркву, а ова ће јој дати и аутономију и аутокефалност (која је више формална, јер све је већ дато 1959).

Архиепископ Стефан: СПЦ прихватила реалност, једногласно прихваћено оно што смо тражили

Добит за нашу цркву је што ће наше свештенство сада моћи да служи у црквама које су подигли српски краљеви. Моћи ће да оснује подружнице у Северној Македонији, са својим свештенством, али не и епархије, јер ни једна православна црква нема право да оснива епархије у другим православним земљама.

Иначе, ово је четврти пут да Охридска архиепископија мења власнике. Прво су то били Бугари, па Грци, онда Срби и сада Македонци. Оно што Патријархови саветници траже, могуће је само после победоносног рата против Северне Македоније, а та опција је, наравно, искључена.

Извор: „Српске новине”, гласило ОСЧ „Равна Гора”, Чикаго, јун 2022.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Погледи, 20. 6. 2022)

Прочитајте још

Један коментар на текст прот. В. Џомића „СПЦ се није одрекла свог духовног и културног наслеђа“Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Када је @Foo fighter у свом коментару назначио велиборову плату од Бога, помислих да ли би се неко прихватио те плате ако се велибор одрече ње у хуману сврху ? Да видиш, Милослав канда би…

  17
  2
 2. Jedan od savetnika Vasega Patrijarha , svakako da su I raznii biskupi .Ti biskupi odredjuju sta sme a sta ne sme biti u Srpkoj Crkvi. https://serbiantimes.info/kontroverzna-freska-stepinca-koji-gori-u-paklu-prebojili-u-belo/.

  8
  1
 3. @Author Miloslav S.
  “…а ова [СПЦ] ће јој [МПЦ] дати и аутономију и аутокефалност (која је више формална, јер све је већ дато 1959).”

  Дато?? Па није дато него отето у доба комунистичког полит-терора над Србима.

  @МS.”…Оно што Патријархови саветници траже, могуће је само после победоносног рата против Северне Македоније, а та опција је, наравно, искључена…”

  Мора бити да је тако — јер је и (Северна) Македонија задобила немањићке манастире у победоносном рату против Србије!?

  Такође, @M.S. — Да ли сте заборавили да је неких педесет хиљада Срба изгинуло у ослобађајући Стару Србију?

  Можда ипак @M.S. да се придружи тениским саветницима и тако постигне двоструку добит — тенис је пријатан за гледање а савете међусобно чују само “саветници” те је и НЂ безбедан од њихове памети.

  20

Оставите коментар