Јенс Столтенберг: Украјина ће морати да уступи део територије да би се успоставио мир

Мир у Украјини је могућ. Питање је само коју цену сте спремни да платите за тај мир. Колико сте спремни да жртвујете територије, независности, суверенитета, слободе и демократије, рекао генерални секретар НАТО

Јенс Столтенберг (Фото: AP Photo/Olivier Matthys)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да постоји могућност да ће Украјина морати да уступи део територије како би се успоставио мир.

„Мир у Украјини је могућ. Питање је само коју цену сте спремни да платите за тај мир. Колико сте спремни да жртвујете територије, независности, суверенитета, слободе и демократије. То је веома сложена морална дилема“, рекао је Столтенберг на прес-конференцији са председником Финске Саулијем Нинистом.

Макрон Зеленском: Русија је била, јесте и биће део Европе, мораћете да преговарате са Москвом

Како је истакао, Алијанса ће наставити да подржава власти у Кијеву, али ће се истовремено трудити свим силама да избегне ескалацију са Русијом. Управо из тог разлога НАТО је одбио да пошаље своје јединице на територију Украјине, а такође је одбацио могућност увођења зоне забране летења, прецизирао је Столтенберг.

„ТРПИМО ТЕШКЕ ГУБИТКЕ У СЕВЕРОДОЊЕЦКУ“ Зеленски: Нема оправдања за партнерске земље

Раније је украјински председник Владимир Зеленски изјавио да се у свету полако појављује „замор“ због ситуације у Украјини као и да поједине стране покушавају да натерају кијевске власти да пристану на договор са Москвом који им не одговара.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар