Мило Ђукановић са васељенским патријархом: Дубоке везе између Мајке Цркве и црногорске државе

Ђукановић указао да је његова данашња посјета Фанару прва посјета црногорског шефа државе Васељенској патријаршији након 1899. године, када је књаз Никола боравио у Истанбулу

Мило Ђукановић и патријарх Вартоломеј (Фото: Служба за информисање Предсједника Црне Горе)

Предсједник Мило Ђукановић сусрео се данас, током посјете Истанбулу, са васељенским патријархом Вартоломејом, у сједишту Васељенске патријаршије на Фанару.

Ђукановић је, изразивши задовољство сусретом, подсјетио саговорника да је ријеч о првој посјети црногорског шефа државе Васељенској патријаршији након 1899. године, када је књаз Никола боравио у Истанбулу.

Предсједник је упознао патријарха са историјским околностима у којима је Црна Гора више пута обнављала своју независност и међународни субјективитет.

„У том контексту истакао је да је Црна Гора веома поносна на своје хиљадугодишње трајање, као и чињеницу да је њена морална вертикала континуирана борба за државно достојанство и слободу. С тим у вези осврнуо се и на дубоке историјске везе између Мајке Цркве и црногорске државе“, саопштено је из кабинета предсједника.

AntenaM: Odricanjem Crkve Srbije od Makedonije otpočela revizija tomosa iz 1922. kojim SPC zasniva jurisdikciju i nad Crnom Gorom

Говорио је, такође, о актуелном друштвено-политичком тренутку у нашој земљи и представио даље планове у вези са стратешким правцем којим се креће Црна Гора од обнове државности на референдуму 2006. године. При томе је посебно нагласио значај чланства Црне Горе у НАТО уз констатацију да су европска и евроатлантска интеграција синоним стабилности за наш регион.

„Васељенски патријарх Вартоломеј је, захваливши предсједнику Ђукановићу на исцрпним информацијама о свим питањима која заокупљају и његову пажњу, указао да је два пута имао прилику да борави у Црној Гори којој упућује благослов за што скорији пријем у ЕУ и даљи просперитет. Он је подсјетио и на дугогодишње пријатељство са Митрополитом Амфилохијем посебно истакавши његов допринос реализацији сабора на Криту. Поменуо је и остале сусрете које је у међувремену имао са представницима из Црне Горе. Његова Свесветост је упознао предсједника и са скором посјетом поглавара Охридске архиепископије Стефана“, додаје се у саопштењу Ђукановићевог кабинета.

Саопштење тзв. МПЦ: Хвала СПЦ на препоруци, чекамо томос од васељенског патријарха

Казали су и да су, у пријатељском и отвореном разговору Вартоломеј и Ђукановић размјенили мишљења о свим релевантним питањима од заједничког интереса, уз спремност за даље одржавање контаката. Разговору је присуствовао и митрополит Емануел.

„Његова Свесветост благосиљао је крштење унука предсједника Ђукановића које је обављено након званичног сусрета“, закључили су из кабинета предсједника.

Снимак разговора Вартоломеја и Ђукановића објављен је раније данас на Фејсбук страници Васељенске патријаршије.

„Прије неколико мјесеци имао сам част да угостим предсједника Скупштине Црне Горе, а данас имам још веће задовољство и радост да угостим и Вас. Прије неколико дана имали смо част да угостимо професоре и полазнике Богословије са Цетиња. Уживали смо у комуникацији са њима, имали су прилике да посјете света мјеста у граду, имали смо ручак и разговарали о томе како ти млади људи треба да постану добри људи за своју цркву и државу“, навео је Вартоломеј.

Подсјетио је да је најмање у два наврата имао прилику да посјети Црну Гору и сусретне са покојним митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, којег је назвао веома добрим и образованим теологом.

„Данас дијелимо са Вама радост коју имате поводом крштења унука које ће услиједити. Његова еминенција је ту да одради церемонију, а свакако имате и мој благослов и надамо се да ће Ваш унук кроз тај свечани чин постати добар хришћанин, прије свега“, казао је васељенски патријарх.

Ђукановић, иначе, борави у Истанбулу на 25. Еуроазијском економском форуму, гдје учествује на позив предсједника Мармара фондације Акана Сувера.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 8. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Ово је ПЦ ЦГ у најави.

  Босфорски папа ће се испоставити горим злом од свих других непријатељских насртаја на јединство Православља у десет векова!

  Истина, он само приводи крају посао започет Мелетијем Метаксакисом пре сто година, али по обиму штете коју је изазвао, по криминалној бескрупулозности у рушењу вековног поретка, по дијаболичном учешћу у проливању православне крви у Украјина, а све кроз слепу потчињеност америчком диктату, њему нема равна међу живим злочинитељима.

  Али и њега чека она Његошева — „тврд је орах воћка чудновата…“.

  Такође и србског обезбоженог одрода који га је посетио.

  30
 2. Predsjednik je vise nego providan. Ko jos ide u Tursku da krsti unuce? Nego se nadao da ce umoliti Vartolomeja da obavi krstenje, po principu patrijarh krstava clanove kraljevske porodice. Ipak, morao je da se zadovolhi Emanuilom. Na taj forum je svakako otisao drzavnim avionom u koji je smestio siru porodicu + kuma za krstenje. Sve se zrtvuje zbog politickih poteza. Njima nista nije sveto.

  20
 3. Мој чукунђед, 1908. кад је оно анексија била, урезо на водијеру (воловском рогу) “Пребјего у Црну Гору 1908.године”

  Краљ Никола их испоручи Аустро-Угарској. Заврше у Араду.

  Дигну их све у војску на почетку рата.
  Са осталима пребегне на фронту Русима.

  Погинуо на Добруџи

  *Ово чисто да се зна шта је радио тај Никола Петровић, и ваљда ће бар некога подстакнути на истраживање о ****** Петровићима са Цетиња, а не само да се слушају и певају лажљиве песме које помињу “славне Петровиће” цетињске. Манути се гусларских лажи црногорских, ЦГ је увек била проблематична као и данас.

  24
 4. @Да се скину образине и видимо ко је ко
  Нису сви Петровићи били проблематични, али Никола Петровић имао своје мрачне, а и г****** наступе. У Црној Гори је увек било проблема, али и у осталим српским земљама. Погледајте само шта се сада дешава у матици.

  6
  1

Оставите коментар