Горан М. Јанићијевић: Једно духовно озарје на Палама

Скромно, али на темељу стварности „Прве мајске духовне свечаности“ на непосредан начин сведоче о вери, нади и љубави житеља Републике Српске

Фото: Лична архива

„Прве мајске духовне свечаности“, одржане 13. и 14. маја о..г. у Културно-спортском центру Пале уз благослов Митрополита дабробосанског Хризостома, израз су потребе тамошњих житеља за садржајима у којима се открива идентитет њиховог културног и хришћанског бића. Без великих амбиција на почетку, циљало се на трајање у наредним годинама. Управо спонтаност кроз синергију културних и црквених делатника произвела садржаје и догађања, најављене насловом манифестације. Чини се да је на овим просторима у најбољој мери изражено јединство српског народа, пре свега на основу отворености, простодушности и на тај начин оријентисане свести житеља Републике Српске. Првог дана одржана је филмска пројекција и отворена изложба икона а дугог је уприличено „Вече са богословцима“ тј. ученицима Богословије „Свети Петар Дабробосански“. Један од најдивнијих изданака агиолошке лозе православља, Свештеномученик Сарајевски и Јасеновачки Петар Дабробосански (Зимоњић), на тај начин,  указује се као наша луча, звезда водиља али и огледало. Чињеница да „Прве мајске духовне свечаности“ једноставно рефлектују профил културних и образовних садржаја те њихову перманентност, најпре доприноси објективитету и јасноћи уоченог одраза данашње стварности на наведеном подручју.

Побожној пажњи сабраних у Културно-спортском центру Пале најпре је предочен филм „Достојан“ (о блаженог спомена Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију), чији садржај указује на „мало чудо“ обнове духовног тј. црквеног живота у Митрополији ЦП у последњим деценијама XX и На почетку XXI столећа. Чини се да је импресивни учинак Митрополита Амфилохија најпре уочљив на пољу монаштва и обнове тамошњих манастира. Бројеви говоре сами по себи. У информативном смислу садржај филма представља историјски подсетник за паљанску публику, међутим, поетски аспект указује на дубљи смисао у којем се она препознаје у новијој историји, закључно са раздобљем сад већ чувених литија у Црној Гори.

Изложба икона полазника Школе иконописа при Православном центру за младе „Свети Петар Сарајевски“ такође је једно „чудо у малом“ – континуитет од преко једне деценије и бројност учесника иконописачких радионица свих узраста тј. животног доба, сједињених у вери и љубави Христовој – представљају сасвим спонтану појаву. Њихова ревност потиче из унутрашње потребе, што је у раздобљу европске и светске апостазије од хришћанства не само утешно већ подстицајно и охрабрујуће. Изложене иконе такође сведоче о духовном континуитету на овим просторима као литургијском прослављању Празника над празницима и одабраних светитеља чији су свештени спомени обележје месеца маја – Свети Василије Острошки, Свети Николај Мирликијски Чудотворац… Копије и реплике „итало-критских“ икона из Музеја СПЦ при Старој светоархангелској цркви у Сарајеву, настале су у оквирима пројекта „Трагом баштине Митрополије дабробосанске“, такође представљају део духовног наслеђа и сведочанство вековног трајања и опстанка православних Срба на овим просторима.

Изложба икона (Фото: Лична архива)

Стицајем околности пропустили смо сусретање са фочанским богословима, но, најава овог догађаја евоцира сећање на утемељивача Богословије – блаженог спомена Митрополита дабробосанског Николаја (Мрђе), човека са визијом и неуморног обновитеља свега што је било изгубљено у богоборачком социјализму и рату који је вођен на територији БиХ. Пре свега реч је о обнови цркава али и црквене просвете и културе.

Са изложбе полазника Школе иконописа (Фото: Лична архива)

Скромно, али на темељу стварности „Прве мајске духовне свечаности“ на непосредан начин сведоче о вери, нади и љубави житеља Републике Српске.Categories: Српско православно стање

Tags: , , ,

Оставите коментар