Русија званично иступила из „Болоњског процеса“ у образовању

Руски министар просвете и науке Валериј Фаљков назвао Болоњски процес „проживљеном етапом”, нагласивши да ће Русија имати свој систем

Илустрација: НиК

Русија је званично одлучила да се више не придржава „Болоњског процеса“ у образовању. Да пређе на свој који ће сјединити све најбоље што су у просвети имали Руска Империја и Совјетски Савез са новим и креативним идејама и приступима.

Прелазак на нови образовни систем биће – постепен.

Министар просвете и науке РФ Валериј Фаљков назвао Болоњски процес „проживљеном етапом”, нагласивши да ће Русија имати свој систем.

Претходно је секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев рекао да је сврсисходно напустити Болоњски процес, односно – систем образовања у Русији и „окренути се домаћем моделу“. Додао је да су тренутно руски студенти и професори „истиснути из западне научне и образовне сфере“.

Ректор Московског државног универзитета: Одустати од Болоњског система образовања

Русија је Болоњском процесу приступила 19. септембра 2003. године. Њиме је предвиђен двостепени систем образовања – додипломски и постдипломски.

Дискусија о сврсисходности Болоњског процеса у Русији траје непрекидно од 2003. године, а све је убрзало погоршање односа са Западом.

Светски познати руски филмски режисер Станислав Говорухин у своје време је рекао: „Не знам да ли ћемо икада остварити сан својих очева и дедова – да стигнемо и престигнемо Америку. Међутим, у једно сам сигуран: ако овако наставимо још само 15-20 година – бићемо исти дебили као Американци“.

Русија је сада одлучила да не сустиже ни америчку ни западноевропску постепену аутодебилизацију…

Опрема: Стање ствари

(Факти/Искра, 26. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Pa ad je bilo pameti kao sto nije ne bi tamo ni odlazili.

  6
  1
 2. @E.Lirsch

  То је било примена неолибералне идеологије на пољу образовања. Као што се и у економији држе неолибералног концепта. Руска држава је хтела да приступи “четвртој технолошкој револуцији”, присиљавала је становништво на вакцинацију (одустала, за сада), оставила је западним “партњорима” преко 350 млрд. долара, као и мени непознату количину златних резерви. Тајкуни су силан новац држали у западним банкама, Њихова елита, израсла на развалинама бољшевизма, хтела је да је запад сматра равноправном и достојном њима .Та реч, “партнери”, коју изговори Сергеј Н. Наришкин пред Путином, јасно о томе говори.Проблем је само што их запад таквим не види. Рат им је искомпликовао планове. Каква им је елита, као и какво образовање у Русији треба да буде, детаљно код Сергеја Георгијевича Кара-Мурзе.Не кажем да је то случај са Вама, али је погрешно игнорисати чињенице које не одговарају ономе што се мисли или умишља.

  3
  1
 3. Одлично. Тај концепт треба и ми што пре да напустимо. Треба покренути петицију у том смеру.

  14

Оставите коментар