Зоран Чворовић: Одлука сабора епископа добија своју пуноћу тек када је прихвати верни народ

Судећи према догађајима, пребрзо додељена аутокефалија МПЦ неће бити на духовну корист архијерејима МПЦ, а с друге стране озбиљно подрива ауторитет СПЦ, рекао проф. Чворовић

Зоран Чворовић (Извор: Искра/Јутјуб)

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је да се „не може отети утиску да је наш црквени врх питање македонског раскола решавао по дипломатској методологији председника Србије – по принципу никоме се не замерити“.

„Брзи прелазак са аутономије на аутокефалност Македонске православне цркве (МПЦ) не говори у прилог онога што је Сабор Српске православне цркве (СПЦ) навео у саопштењу од 16. маја, да у решавању македонског питања неће бити вођен црквено-политичким критеријумима“, рекао је Чворовић за лист Данас.

На питање зашто врх СПЦ толико држи у тајности све што је везано за ово убрзано решавање „македонског случаја“, он је рекао да „о разлозима можемо само да нагађамо, они се вероватно крију у вери да ће дипломатска вештина решити нешто што се деценијама није на темељу канона могло решити“.

Зоран Чворовић: Нада да су македонске владике одустале од аутокефалности

„Како Православну цркву поред клира чини и верни народ, држање у тајности оваквих одлука ствара неминовно неповерење и јаз између клира и народа, што није добро из угла очувања неопходног јединства СПЦ. Увек треба имати у виду да одлука сабора епископа добија своју пуноћу тек када је прихвати верни народ, у супротном она постаје извор нових раскола“, навео је Чворовић.

Како је оценио, „судећи према догађајима, пребрзо додељена аутокефалија МПЦ неће бити на духовну корист архијерејима МПЦ, а с друге стране озбиљно подрива ауторитет СПЦ“.

„Широка аутономија МПЦ је у овом тренутку била, црквено гледано, најоправданија, бар за период од неколико година“, рекао је Чворовић, поводом недавне одлуке Сабора СПЦ да призна аутокефалност МПЦ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Србин.инфо, 26. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Posle ovoga nema kajanja.

    19
  2. Е мој имењаче , слаб покушај „прања“ за претходно замајавање народа . Шта сад то значи – нисте требали овако нагло , у праву сте само сте требали причекати барем неколико година ? Да ли ти то цитираш Иринеја у прекоревању Лаврентија ? Мислим да би требао мало да смањиш доживљај и не оглашаваш се више , док се ово мало не смири . За недељу дана сви ће ово заборавити , а онда можемо разглабати да ли је добар начин на који смо признали Косово , увели санкције Русији , дали Јоаникију аутокефалност јер су и они у НАТОу . Мисли ли ико да је СЛУЧАЈНОСТ што је баш он седео у Скопљу . За Иринеја не бринем , њему не треба још аутокефалност Војводине јер воли дубоку сенку а и била би сувише мала за његов апетит . Евентуално за неког од његових многих „Порфирија“ .

    21
    3

Оставите коментар