Протојереј Николај Балашов: Признање аутокефалности МПЦ радостан догађај

Верујем да ће Свети синод Руске православне цркве на следећем састанку дати одговарајући одговор на вест коју смо примили, рекао заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије

Протојереј Николај Балашов (Извор: Печат)

Руска православна црква поздравља одлуку Српске православне цркве да призна аутокефалност Македонске православне цркве –  Охридске архиепископије, изјавио је заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије протојереј Николај Балашов.

Протојереј Николај Балашов је оценио да је признање аутокефалности Македонске православне цркве –  Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) радостан догађај и најавио да ће о њему на наредном састанку разговарати Свети синод Руске православне цркве.

„Радујемо се заједно са нашом браћом Србима и Македонцима. Дуго смо чекали овај догађај и сада је дошао час воље Божије. Верујем да ће Свети синод Руске православне цркве на следећем састанку дати одговарајући одговор на вест коју смо примили“, рекао је Балашов за Тас.

Патријарх српски Порфирије објавио је у уторак на заједничкој литургији у Саборном храму у Скопљу на празник Светог Ћирила и Методија да је Свети сабор Српске православне цркве донео одлуку да одобри, благослови и призна аутокефалност МПЦ-ОА.

Рекао је и да је Сабор ставио у дужност Синоду СПЦ и патријарху да заједно и у сарадњи са архиепископом Стефаном и Синодом МПЦ-ОА разради све техничко-организационе детаље и да ће након тога уследити црквено проглашење званичним актом.

Навео је да ће све помесне цркве бити обавештене и позване да и оне прихвате статус аутокефалност МПЦ-ОА.

Претходно су 19. маја Српска и Македонска православна црква одржале прву заједничку службу после више од пола века у Храму Светог Саве у Београду.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 26. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Какав лицемер овај Балашов? Зашто он и Кирил нису одавно дали аутокефалију Украјинцима, пре Вартоломеја, како би заштитили руске интересе? Фуј!

  16
  2
 2. о. Николају и екуменистима у РПЦ се мора признати доследност у екуменистичким „врлинама“ политиканства и лукавости. Сада су затворили круг екуменистичког кола бесмисла, где се Порфирије, Кирил и Вартоломеј такмиче у изливима „љубави“ због давања аутокефалности НВО установљеној од Броза и КПЈ, без трунке покајања и жеље за јединством у Истини испољених од стране северномакедонских расколника. Да, и Кирил и Вартоломеј су у том колу заједно, без обзира на сукоб око Украјинске Цркве који је довео до прекида евхаристијског општења; и то је могуће кад се одступи од Истине и заглиби у све-јерес екуменизма, у блато лажи, подлости и цезаро-папизма. Него, свако нека ради свој посао. Христос Васкрсе!

  15
 3. Људи уздајмо се само у Бога и у Господа нашег Исуса Христа, немојмо у свештенство ако заиста желимо добро себи и другима!

  12
  2
 4. @Марко Пејковић, @Бранко

  Уз потпуно разумевање Вашег незадовољства овом изјавом, шта би била алтернатива? Да РПЦ сад јавно прозива СПЦ и да СА Сабору СПЦ вуче уши зато што је признао МПЦ? Није РПЦ претпостављени СПЦ па да може тако да се понаша. Сабор СПЦ би требао да одговара свима нама (а знамо да неће), а не РПЦ.

  По хиљадити пут и на хиљадитом примеру, не могу и не требају Руси да буду већи Срби од нас. И ако се РПЦ не слаже са овом одлуком, није дужна да нама то објашњава. Једино што могу да јавно кажу је, „поздрављамо одлуку сестринске СПЦ.“

  Неизговорени наставак те реченице је „браћо Срби, како сте себи приставили казан тако ћете се у њему кувати, али ту вам ми ништа не можемо.“

 5. Хоће ли тако радостан догађај бити и када се деси „ Божје чудо “ и излије се велика љубав два српска јахача апокалипсе на братски народ Косова ? С друге стране не сећам се велике радости кад је папа константинопољски дао томос украјинској Цркви !???

 6. @Марк Еугеникос

  Уз потпуно разумевање Вашег незадовољства овом изјавом, шта би била алтернатива?
  Не алтернатива, него једини избор за Православне је увек исповедати Истину, а не бавити се световном политиком. Не гледати земљаним очима. Не очекујемо од Руса да буду „већи Срби од Срба“, него би нам грешнима и залуталима помогло кад би нас пробудили да будемо бољи Хришћани, тако што би одбили да признају чин којим се озваничава не-историјска и расколничка црква и заокружава пројекат ковања северномакедонског идентитета. Другим речима, помогло би да не признају очигледне лажи и преваре. Но као што написах горе, то је у случају екуменистичке јерархије РПЦ само теоретска могућност. Да би тако нешто урадили, морали би прво да се сами покају и одрекну странпутица екуменизма и совјетизма…

 7. @Бранко

  Разумем Вас, али се не слажем. Не сматрам да је то дужност РПЦ, па били они екуменисти или не, да не улазимо сад у то јер није кључно. Зашто није?

  По речима блаженопчившег игумана дечанског Јустина, највећа казна је да препустиш некога његовој сопственој самовољи. Па нека тако буде, уместо да РПЦ вади кестење из ватре коју је Сабор СПЦ потпалио.

Оставите коментар