Нова.рс: Патријарх и делегација СПЦ у Скопље путовали владиним авионом

Патријарх је до Скопља са осталим члановима делегације СПЦ стигао авионом који иначе користе највиши државни званичници

Фото: СПЦ

Патријарх Порфирије и делегација Српске православне цркве пре два дана су у Скопље допутовали авионом Владе Србије. Како сазнајемо, реч је о авиону марке „ембраер”, којим се иначе возе председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. Ни у Влади, ни у Авио-служби Владе нису одговорили на наша питања да ли је СПЦ платила накнаду за коришћење авиона, што би била обавеза црквених великодостојника јер нису државни функционери.

Патријарх српски Порфирије отишао је, на позив архиепископа охридског и македонског Стефана, у посету Македонској православној цркви – Охридској архиепископији. Он је тамо обелоданио да је Сабор СПЦ донео једногласну одлуку да призна аутокефалност МПЦ.

До Скопља је са осталим члановима делегације Српске православне цркве стигао авионом који иначе користе највиши државни званичници. У питању је практично најмлађи авион у флоти Владе Србије – „ембраер”, чија је цена, али и набавка својевремено проглашена државном тајном.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 25. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

 1. “У питању је практично најмлађи авион у флоти Владе Србије – „Ембраер”, чија је цена, али и набавка својевремено проглашена државном тајном.”

  Државна тајна? Хахахахахаха

  Једноставним бројањем прозора од репа до крила и поређењем са фотографијама постојећих модела може се утврдити да се ради о авиону бразилске производње Embraer ERJ 135, а пет секунди гугловања нам показује да је званична цена новог авиона за америчко тржиште од 14,6 до 16,5 милиона долара, у зависности од опреме. Наравно то је цена без познате српске праксе уграђивања и дођем ти.

  Је’л сам ја то као сада одао неку државну тајну? Је’л треба да очекујем да ће да дође БИА да ме ‘апси? Ко ми то куца на врата? Ух сав дрхтим…

 2. И, каква је то вест? Ишли су да обаве државни задатак, и нормално је да користе државни авион.

  3
  1
 3. @Рајко

  „Ишли су да обаве државни задатак…“

  Логично, али онда некако испада да би их требало бирати на изборима као и посланике у републичкој и општинским скупштинама. Но нешто не верујем да би им се та опција свидела.

  Како беше оно о немогућности служења Богу и мамону…

 4. Moc imaju oni koji klece, za sada

 5. @ Марк Еугеникос
  Па, како да кажем. Није им тај државни задатак поверио народ, него вођа. Ваљда сте пратили шта се десило пре овде наведеног путовања – ко се и с ким састао и договорио. Или се код нас сутра заборавља шта се данас дешава?

 6. Изгледа да се држе арапске пословице:”пси лају, каравани пролазе”. Ми “лајемо”, а они терају своје. С тим што ја само не “лајем”, већ сам скоро 4 год. мирјанин Епархије рашко-призренске у егзилу. И тако ће бити све док се “мајка” Црква не покаје и поништи своју неканонску одлуку. Ова борба без “жртве” не може. Ако Вам је предалеко неки катакомбни манастир, редукујте “услуге” парохије или их се одреците.И још ће се бити на добитку, јер у катакомбама је буквално колико даш. Можда ће се парохијски свештеници присетити неканонских дела када им понестане пара. Јер они не живе од буџета РС. Сама критика, без акције тамо где су најосетљивији, је неозбиљна, да не кажем смешна. Као такви, можемо да будемо само предмет подсмеха саборника, а достојанствени само у својим очима.

  2
  1

Оставите коментар