Зоран Чворовић: Нада да су македонске владике одустале од аутокефалности

Треба веровати да су македонске владике схватиле да се Црква не може руководити захтевима световне политике, те да су одустали од идеје аутокефалности, рекао проф. Чворовић

Извор: Религија.мк

 

У храму Светог Саве служена литургија помирења којом је успостављено литургијско јединство између СПЦ и МПЦ. Тиме је на богослужбеном плану превазиђен македонски раскол, који је изазван педесетих и шездесетих година прошлог века уплитањем комунистичких власти у једно чисто црквено питање, с циљем оснивања аутокефалне македонске цркве. Данас је на литургији помирења и симоболички показано да се МПЦ враћа под јурисдикцију СПЦ, пошто је архиепископ МПЦ Стефан на литургији  поменуо као јерархијски вишег само патријарха Српске цркве Порфирија. Да је МПЦ аутокефална онда би њен архиепископ помињао у литургији имена других поглавара аутокефалних Цркава, као што је то данас, као и увек учинио патријарх Порфирије.

Да би било успостављено пуно канонско јединство између СПЦ и МПЦ неопходно је да се сходно одлуци СА Синода МПЦ и одлуци СА Сабора СПЦ од 16. маја уреди обим аутономије МПЦ у оквиру СПЦ и да се сходно томе измени постојећи Устав МПЦ, који МПЦ третира као аутокефалну цркву, тако што ће се предвидети читав низ стварних и симболичких права СА Сабора СПЦ и српског патријарха над МПЦ као аутономном црквом у оквиру СПЦ. Неопходно је да се реше и права више десетина хиљада Срба у Северној Македонији на богослужење на српском језику и са српским свештеницима, као клирицима аутономне МПЦ.

Иако се црквено-правна питања чине мање важним, она су пресудна као што показује судбина одлуке СА Сабора СПЦ о додељивању аутономије МПЦ из 1959. године, на коју се данас позивају највиши органи СПЦ и МПЦ. Она није примењена до данас зато што су почетком шездесетих година прошлог века владике македонске неканонске цркве одбиле да усагласе свој Устав са Уставом СПЦ и одлуком Сабора о аутономном статусу. Треба веровати да су македонске владике схватиле да се Црква не може руководити захтевима световне политике, те да су одустали од идеје аутокефалности, чији је изворни творац био атеистички комунистички Брозов режим. Аутокефалност МПЦ не би прихватио ни добар део клира и верујућег народа СПЦ, па би таква одлука изазвало нове поделе и расколе у СПЦ. Аутокефалност МПЦ не би прихватиле ни Руска и Бугарска црква, па стога треба веровати да је данашњом литургијом помирења отворен пут за канонско решење статуса аутономне МПЦ у оквиру СПЦ, које једино може да допринесе трајно решењу идентитетских спорова између балканских православних Словена.

Изјава Зорана Чворовића за Би-Би-Си на српскомCategories: Вести над вестима

9 replies

 1. БРОЗОВ РЕЖИМ И ЕТНОФИЛЕТИЗАМ,
  Допринели су стварању овог раскола. Монахиња, која је била на двору митрополита Доситеја „Чиче“, причала ми је да је главни извршилац раскола био Светозар Вукмановић- Темпо. По налогу који му је дат.

  19
 2. Нека извини госп. Чворовић , али моје мишљење је да нас он мало замајава са ових неколико коментара , скоро сваки дан . Мало су чак и контрадикторни . Ја не знам пуно о канонима па нећу да се правим паметан , али ми се чини да не постоји Литургија помирења , већ се расколници покајањем враћају у Мајку Цркву , а то ових дана нисам приметио . Прочитао сам чак да је њихов тзв. Архиепископ изјавио да се нада давању Аутокефалности и то ништа мање него до краја заседања Сабора . Јуче сам прочитао наводну грдњу Владике Лаврентија од стране брата му Иринеја , а све са поентом да је излетео „ пред руду“ тражећи да СПЦ да Аутокефалност „ бившим “ расколницима ( не знам да ли су још увек јер се нису покајали ). Он му је онда објаснио да се то не ради тако како овај замишља и детаљно је описао процедуру . Зашто би то описивао ако није намера да се тако уради , али да се ствар „ мало охлади“ ? Тим пре што је чувени Владика изабран у Синод ???

  23
 3. Потпуно неосновано надање. Да су представници „македонске“ цркве искрени поборници јединства Српске православне цркве, били би свештена лица наше, а не њихове цркве.

  23
 4. Clanak je malo naivan mozda zato sto je prilagodjen za engleske BBC debile mada ni domaci nisu u njemu uskraceni. Nejasno mi je zasto autor svesno rusi sopstvenu reputaciju. Mozda ni on nije hteo da bude zloguk ali ko ce vise verovati njegovim buducim tekstovima. Uzgred, citaoci ce mozda biti zainteresovani da procitaju clanak:

  https://fakti.org/citaliste/novi-dokazi-da-se-troja-nalazila-na-mestu-danasnjeg-skadra-i-da-je-deo-srpske-istorije

  15
 5. Шта се дешава са Зораном Чворовићем? Као да брани нашу цркву од нас самих. Мама брани дете од тате да не добије батине а дете заслужило. Кад дође до расплета биће занимљиво да видимо ко је како гласао. Искрено, било би занимљиво да није наша црква у питању али ово је тренутак када се све мења.
  Многе друге црве неће прихватити аутокефалност македонске цркве.
  Ово је као тренутак када би наша власт издала Косово. Као пробни балон, јер ће реакције да буду исте.
  У међународној заједници.
  Одричемо се од нас самих.
  О чему ми овде говоримо.
  Апокалипса.
  Зар да ми будемо главни протагонисти и то негативни. Целу историју смо на правој страни и сада се нађоше „прави“ да нам покажу пут до пакла.
  За политичаре није изненађење али владике.

  21
  1
 6. Nadam se da su mnogi procitali clanak sa linka u mom prethodnom komentaru. Ako se u ovom tekstu I komentarima provlaci sudbina Kosova I Metohije koja bi mogla da bude u reflektovana ovim ‘pomirenjem’, bas me interesuje kako ce (I da li ce uopste) oni koji stalno pominju Kosovski zavet, staviti to u kontekst onog clanka, gde se vidi da su zavetni koreni mnogo dublji od Kosovske bitke I da od Siptara tamo nema ni mukajet. Da li ce se neko osmeliti da vec jednom izrekne tu ‘najvecu Laz o Kosovu’ koju eto sada svi znamo?

 7. После данашње велеиздаје у Скопљу сва ова писања падају у воду , а како сам раније писао сада је на реду АВ да потврди своју победу признавањем Космета као независне , братске државе То би било 10: 0 тако да госп. П. мора да се потруди за својих 10 :0 . Има широк избор , војвоћанска , црногорска , хрватска , БиХ….црква . Иза свега у СПЦ стоји папа који у договору са нашом црквом и браћом Вартоломејем и Кирилом , после растурања Православља у свету , прави једну цркву којој ће врховник бити сам антихрист . Господин П. је ту ситна рибица која је умислила да је ајкула .

  16
  1
 8. Данас је патријарх Пофирије у Скопљу саопштио да је Сабор једногласно одлуио да подари аутокефалност Македонцима.
  Спаси Господе народ наш од домаћих издајника.

  23
  2
 9. Od prvog momenta kada sam cuo za ‘pomirenje’ imao sam osecaj da ce zloguk biti u pravu ali nisam hteo da sirim defetizam. Ovo ce znaciti I znacajan pad poverenja u SPC I dalju razgradnju srpskih institucija posle Akademije, vojske, itd. Sada se nesto prisecam da je PP poceo svoju predizbornu kampanju jos dok je prethodnik lezao na odru. Da ne pominjem da je trenutak njegove smrti objavljen, pa negiran I ponovo objavljen od strane necrkvenog organa dok se u medjuvremenu nisu obavile neke dnevno-politicke stvari. I na kraju smo slucajno imali istog tog srecnog dobitnika koji je imao samo jednu trecinu sanse da ce biti izvucen iz sesira.

Оставите коментар