Џефри Сакс: Ковид можда настао као део америчких експеримената у Вухану

У научном раду се указује да је већи део истраживања САРС вируса у Вухану био део научне сарадње Кине и САД који је финансирала америчка влада преко различитих организација

Фото :Shutterstock

Џефри Сакс, чувени економиста, професор Колумбија универзитета и председник комисије за ковид познатог научног часописа „Лансет“, указао је у научном раду објављеном у часопису Америчке академије наука да је вирус корона можда настао као последица лабораторијских експеримената у којима је учествовала америчка влада.

Сакс и коаутор научног рада Нил Харисон, професор молекуларне фармакологије на Колумбија универзитету, позвали су на независну истрагу информација које америчке институције имају о пореклу вируса корона, преноси британски „Телеграф“.

Сакс и Харисон наводе да је специфичност вируса САРС-КоВ2, изазивача ковида, то што има секвенцу од осам амино-киселина на вирусном шиљастом протеину која је идентична секвенци у ћелијама људских органа за дисање.

САРС КоВ2 једини је представник подрода сарбековируса (у ком су САРС бетакоронавируси) који има такву секвенцу, наводе они. Идентична секвенца среће се само код људи, бонобо мајмуна, горила, шимпанзи и орангутана, као и код једне врсте слепог миша (Pipistrellus kuhlii) која живи у Европи и западној Азији, и ни код једне друге врсте сисара, тврде Џефри Сакс и Нил Харисон.

Иако наводе да је таква секвенца могла да се створи природним путем, указују да је то мало вероватно и да је вероватније како се ради о лабораторијском експерименту.

Фаучијеви мејлови: Грозничаво окупљање у јануару 2020. због навода о цурењу корона вируса из лабораторије

„Не знамо да ли је уметање те секвенце резултат природне еволуције, можда преко рекомбинације у међудомаћину, сисару или човеку, или је резултат намерног увођења у САРС вирус у лабораторијском експерименту. Знамо да је уметање таквих секвенци у вирусе налик САРС-у био циљ научног рада којим су 2018. за грант код ДАРПА (aгенција министарства одбране САД за развој нових технологија за војску) заједно конкурисали Екохелт алијанса, Вухански институт за вирологију и Универзитет Северна Каролина. Тај грант није одобрен, али не знамо да ли су неки од предложених програма одржани у 2018. или 2019. можда финансирањем из других извора“, наводе они у научном раду.

Они тврде и да су научници који су предложили тај пројекат имали ранија искуства са уметањем секвенци амино-киселина у САРС и друге вирусе корона.

Сакс и Харисон указују и на могућност да се вирус проширио тако што је неко од лабораторијских радника грешком био заражен њиме.

Такође, указују да је већи део истраживања САРС вируса у Вухану био део научне сарадње Кине и САД који је финансирала америчка влада преко различитих организација, те да је због тога веома важно да све америчке научне организације транспарентно објаве своје грантове, уговоре, научне радове, збирке података и друге детаље који би могли да допринесу истрази о пореклу ковида. Додају да се вируси корона нису истраживали само у Вухану, већ и у различитим америчким научним институцијама и другим научним институцијама у свету.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 23. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар