Стефан Каргановић: Црквене прилике у САД условно се нормализују

На потезу је сада Свети архијерејски сабор да на заседању које је почело 15. маја постави архијереје којима би амерички Срби искрено могли да узвикну „Аксиос!“

Стефан Каргановић (Извор: standard.rs)

Хвала Богу, множе се знаци да се донедавно изразито лоше стање у трима епархијама Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама постепено поправља. Да будемо неумољиво прецизни, бољитак који се за сада на хоризонту назире искључиво  је материјалне и административне природе. Мада те димензије јесу значајне за живот и делатност Цркве у свету, њихова ограничења ипак је важно нагласити зато што оне не задиру нити одређују суштину мисије Цркве у том истом свету. Суштину је у својој приступној беседи приликом уздизања на патријаршијски престо најбоље изразио  блаженопочивши патријарх Павле када је, у име Цркве, рекао да је „наш програм – Јеванђеље Христово.“

Према томе, програмска визија и надахнуће који треба да анимирају Христову Цркву, и све њене саставне делове укључујући  епархије и парохије у северној Америци, бескрајно су изнад релативно приземних, али истовремено ни мало неважних спорних питања која су настала у америчкој дијаспори. Већ неколико година врло интензивно, а деценијама уназад латентно, то су питања која смућују онај знатни део српске дијаспоре у САД који је окупљен око своје Цркве и брижно прати све што се у њој и око ње догађа.

Да подсетимо читаоце, смута је кренула пре неколико година када је сасвим случајно, захваљујућу будности неколицине свештеника и верника, откривена једна поражавајућа правна ситуација. Тројица српских епископа у САД, на своју руку и иза леђа Светог архијерејског сабора, Светог архијерејског синода, клира и пастве, криомице су, као пунолетни амерички грађани, формирали необичне „корпорације,“ – секуларна правна лица устројена тако да се налазе под њиховом искључивом контролом, а којима су наденули називе који не само да су били нетрадиционални, већ су их формулисали на начин да се практично избрише, или у сваком случају знаковито прећути, веза између тих новоформираних приватно-секуларних тела и централних органа Српске православне цркве у Београду.

Као да довођење у питање органске и канонске везе са матичном Црквом у Србији није било довољно, организатори ове нове приватно-секуларне структуре отишли су још један корак даље. У правна акта која су пред америчким властима у тајности регистровали они су уградили механизам за пренос целокупне црквене имовине у својину посебно за ту сврху основаних једночланих правних лица, или „корпорација.“ У свакој од три приватно-секуларне корпорације било је предвиђено да, уколико би систем који су планирали заживео, тај један члан, власник и господар целокупног црквеног иметка, буде епископ у својству пунолетног америчког грађанина. По новом устројству, пред америчким властима епископ би имао апсолутно право располагања црквеном имовином која је била стечена доприносом бројних поколења америчких Срба. Ти верници Српске православне цркве радили су под најтежим условима и често су од уста одвајали да би подигли Светосавске оазе, српске цркве и манастире, које данас красе  северну Америку и чувају огањ српског православног духа и културе на том континенту.

Стефан Каргановић: Иринеј Добријевић – од галилејских рибара до космополитског магната

Циљ њиховог побожног и родољубивог прегнућа и самоодрицања није био да њихова црква и потомци заврше у неком топионичарском лонцу, односно у њиховим приватно-секуларним корпорацијама.

Али поред материјалне стране овог питања, убрзо се појавила и једна друга страна, не мање узнемирујућа.

Многи амерички Срби, не без разлога, посумњали су да се у позадини ове чисто материјалне интриге, поред личне амбиције и самовоље тројице српских епископа, налази и једна друга, и још злослутнија интрига црквенополитичке природе, много ширег обима и далекосежнијег домета. Већ неколико деценија, а колико је писцу ових редова из непосредног искуства познато још од осамдесетих година прошлога века, унутар српске Цркве у САД делује струја која заговара једну необичну тезу. На начин како њени поборници тумаче црквене каноне, у дијаспори није дозвољено постојање више територијално преклапајућих јурисдикција, везаних за разне матичне цркве. Уместо тога, решење које они предлажу било би да се све дијаспоре, српска, грчка, румунска, бугарска, руска, итд. изузму из састава својих матица и ставе под јединствену јурисдикцију цариградске Патријаршије.

Ствари сада, како би се то у Америци рекло, долазе у фокус. Овакав план можда би имао одређени смисао са становишта јерархијски хипертрофираног Фанара, са сувишком архијереја и црквених достојанственика али критичним мањком пастве. Али, са становишта православних етничких заједница, са живом свешћу о свом идентитету и блиским везама са матичном земљом, он нема никаквог смисла. А за православне Србе који припадају Цркви коју је основао Свети Сава, понајмање.

Баш те околности највероватније објашњавају конспиративну атмосферу у којој је био изведен покушај преврата у српској Цркви 2017. године. Тај преврат замало да није успео.

Ако амерички Срби ништа нису знали о потезима и плановима тројице епископа у САД, Српска патријаршија је у то била упућена још мање.

Током 2019. године, звонили су аларми који су најзад пажњу виших црквених органа усмерили на необично понашање тројице владика из САД и на бројне неправилности у њиховом раду, што је чак наговештавало и могућност отцепљења од Српске православне цркве и раскол. На захтев Патријаршије да се испитају околности ових дешавања и да јој се поднесе транспарентан извештај, епископи су се оглушили. Америчка паства се ускомешала као ретко до тада. На иницијативу тадашњег патријарха Иринеја, за 29. фебруар 2020. заказан је ванредан сабор у месту Клирвотер, Флорида, да би се у присуству патријарха разјаснило у ком смеру се креће Српска православна црква у САД и какве су намере тројице епископа из САД.

Сабор је одржан и донео je једногласне одлуке свих присутних делегата да се сепаратистички тзв. Устав српских православних епархија у САД поништи, а пренета црквена имовина врати на стање пре 2017. године, односно у оквире црквеног поретка који је прописан Уставом СПЦ.

С. Каргановић, В. Симић, М. Раденковић, М. Миленковић: Меморандум Синоду СПЦ о стању у нашим епархијама у САД

Током наредних месеци, вршени су интензивни и углавном безуспешни покушаји да се тројица епископа приволе да укину са становишта црквене праксе илегалне „корпорације“ за преузимање црквене имовине, које су у тајности и без знања и благослова виших власти формирали са нејасним и сумњивим циљевима. Неколико рокова је прошло без одзива са њихове стране. На крају, суочена са систематским одуговлачењем и потпуним одсуством сарадње, Патријаршија је била принуђена да формира стручну Комисију да се позабави овом озбиљном ситуацијом која је очигледно угрожавала интегритет српске Цркве.

Стручни правни тим Комисије Светог архијерејског синода је извршиo увид у све релевантне документе приватно-секуларних корпорација и важеће законе у САД. Као последица стечених сазнања, комисија је израдила план за санирање насталог стања који предвиђа поништење свих нетранспарентно донетих одлука и укидање једночланих приватних корпорација чије формирање је изазвало кризу. Кључни сегмент комисијиног плана је правно реструктурирање Српске православне цркве у северној Америци, у саставу епархија источноамеричке, новограчаничко-средњезападно америчке и западноамеричке у оквирима Устава СПЦ са свим заштитним и контролним механизмима које он садржи. Документа – оснивачки акти – после интервенције Светог архијерејског синода на предлог Комисијe већ су доступна јавности на веб-сајтовима државних секретара у савезним државама Илиноис и Њујорк, а, како сазнајемо, врло брзо ће бити доступна и за Калифорнију, Индијану, Охајо и Пенсилванију.

Предложени план узима у обзир главне рањиве тачке у досадашњем систему управљања утолико што налаже темељну имовинскоправну реконструкцију на територији трију епархија у САД. У нови систем су уграђени механизми којима би отуђивање  црквене имовине убудуће било онемогућено, а представници Српске патријаршије позиционирани су као пуноправни чланови у сва главна црквена тела у северној Америци. Како се види из садржаја конститутивна акта су, после ове интервенције, недвосмислено потврдила да су српске епархије у САД неодвојиви део Српске православне цркве, која над њима врши неупитну канонску јурисдикцију.

Под претњом свргнућа, амерички епископи су се најзад помирили са овако драстичном интервенцијом.

Искуство задњих неколико година у потпуности оправдава настојање да се амерички део српске црквене дијаспоре правно што чвршће веже за Цркву у матици. Предложено решење за америчку дијаспору формулисано је као непосредни и специфичан одговор на центрифугалне тенденције које су настале међу епископима (али не и свештенством и народом) у САД, али оно може да послужи као модел за превентивно сузбијање сличних тенденција које би се могле појавити и на другим местима. У скорашњем периоду, већ смо били сведоци врбовања архијереја и низа грубих упада једне јурисдикције на канонску територију друге.

Стефан Каргановић: Извештај са Сабора на Флориди или На Западу ништа ново

Српска Црква се мора хитно позабавити импликацијама тих појава и предузети канонске и, у разним државама где је присутна, одговарајуће правне мере ефикасне самозаштите.

Ипак, све мере такве врсте, ма колико хитне и лековите биле, више лече симптоматологију него узрок пошасти. Када је реч о српској Цркви у Америци, узроци нездравог стања сежу много дубље и не могу се лечити искључиво правним и административним средствима.

Болна чињеница, чије горке плодове Црква управо жање, јесте то да је северноамеричка дијаспора већ деценијама духовно проблематичан кутак српског расејања и да је за то занемарено стадо избор пастира углавном био очајно лош. Надлежним црквеним круговима било би корисно скренути пажњу на учење св. Апостола Павла у овој материји:

„Истинита је ријеч: ако ко епископство жели, добро дјело жели. Али епископ треба да је без мане … трезвен, мудар, поштен, гостољубив, кадар да поучава; … кротак, мирољубив, не среброљубив; Који својим домом добро управља … а ако неко не умије својим домом управљати, како ће се моћи старати за Цркву Божију? … А треба да има и добро свједочанство од оних који су напољу, да не би упао у срамоту и замку ђавољу.“ (1 Тим. 3, 1 – 6)

Усредсређеност на решавање других, неспорно такође важних питања која утичу на црквени живот, у најбољем случају може довести до релативног бољитка уколико се не би испоштовали критеријуми које је изложио св. Апостол Павле за избор будућих предстојника тих трију епархија, ионако изложених – као и све остале верске заједнице у САД – снажним нападима секуларизације, асимилације, и других појава пост-хришћанског глобалистичког света. Труби која даје неразговетан глас (1 Кор. 14:8) слабо ће се ко одазвати, и то управо јесте оно што сажима преовлађујуће стање у српској Цркви у Америци. Њена смућена паства налази се на рубу осипања услед промашених ангажмана, недоличног понашања и неподражавања Онога у чије име су постављени да делају и говоре, од стране духовно залуталих пастира.

На потезу је сада Свети архијерејски сабор да на заседању које је почело 15. маја постави архијереје којима би амерички Срби искрено могли да узвикну „Аксиос!“ и да тако скине предзнак условности са делотворности мера које ће предузети да би се црквени живот у САД вратио у нормалне токове. Без свести да америчку дијаспору могу да препороде само архијереји који живе посвећеним хришћанским животом, половична, чисто административна решења имаће највише козметички учинак. Без обзира колико била заиста неопходна да би се спречило настајање веће штете, сама по себи  решења такве врсте не могу спасити српско православље у Америци.Categories: Српско православно стање

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Зором

  Будим се
  Зором
  Цвркут птица
  Под прозором

  Шум или пој
  Извире
  Звук
  Ко пчела рој

  Будим се
  Ево ме
  Молим се
  Теби Господе

  Момчило

  12
  2
 2. Пробаћу да напишем ово а да не буде сувише грубо иако у мени све кува . Нечувени скандал од стране СПЦ , не раздвајам Патријарха од Синода и Светог Архијерејског Сабора јер су сви заједно криви , је : **** које су све ово урадиле ( не могу ипак да их назовем Владике ) требали су бити под
  хитно рашчињени и избачени из Цркве . Но они ће им наћи ново ухлебљење у тој истој СПЦ коју су свесно хтели уништити . Кад само помислим шта су покојни тзв. Патријарх , самопризнајући екумениста , Сабор и Синод , на правди Бога учинили нашем добром Владики Артемију , свом брату , све ми се згади . Међутим , кад боље размислим он је захваљујући њима задобио спасење а они су сами себе осудили за сва времена . Све је то Божија промисао .

Оставите коментар