Зоран Чворовић: Патријарх Вартоломеј се разбојнички понео према СПЦ

Сам текст одлуке Синода Цариградске патријаршије због употребе назива Црква Србије јасно говорио о намери Фанара да и даље разбија јединство СПЦ, нагласио проф. Чворовић

Зоран Чворовић (Прес центар УНС-а)

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је данас, поводом одлуке Васељенског патријарха Вартоломеја о Македонској православној цркви, да само Српска православна црква (СПЦ) има право да додели аутокефалност неком свом организационом делу.

У изјави агенцији Бета, Чворовић је рекао да је Вартоломеј „разбојнички упао на канонску територију СПЦ“ и да је, како их је назвао, „расколнике у Македонији“ који су се одвојили од СПЦ, прогласио за канонску помесну цркву, позивајући се „на наводно право да буде последња жалбена, апелациона инстанца у Православљу, са правом да преиспитује одлуке помесних Цркава“.

Он је додао да Вартоломеј за себе жели положај „источног папе“, иако је „само први по части“ међу помесним православним црквама.

„Неканонском одлуком Цариградске патријаршије је не само прејудицирано решење питања македонског раскола, већ је Цариград овим хтео да потпуно деградира снагу евентуалног томоса који би СПЦ дала православним Македонцима, али и да окрњи и деградира пуноћу власти коју има свака аутокефална Црква, па и СПЦ“, рекао је правни историчар Чворовић, познат и као аутор књиге „Право и православље“.

Васељенска патријаршија признала такозвану цркву Сјеверне Македоније за канонску, али не и аутокефалну

Он је навео и да је, пре пар година, „иако то канони не дозвољавају“, Цариградска патријаршија интервенисала у Украјини, стварајући од „некадашњих расколника нову неканонску цркву такозвану Православну цркву Украјине“.

„Цариградска патријаршија у односу на друге помесне аутокефалне Цркве нема никакве надлежности, јер све аутокефалне Цркве имају исти обим надлежности и једнаке су међу собом“, истакао је Чворовић.

Према његовим речима, „вероватно се Цариград нада да ће канонска и оштра реакција СПЦ изостати па би зато СПЦ морала одмах да одлучно реагује прекидањем општења са Цариградском патријаршијом, све док она не поништи свој неканонски акт“.

Ортодоксија.инфо: „Шах-мат“ од Вселенскиот Патријарх кој го поништи планот на руско-српската оска за ново вознемирување на Балканот

„Сам текст одлуке Синода Цариградске патријаршије због употребе назива ‘Црква Србије’ јасно говорио о намери Фанара да и даље разбија јединство СПЦ по државним границама успостављеним деведесетих година“, нагласио је Чворовић.

Македонски медији су касно синоћ јавили да је Васељенска патријаршија признала као канонску Македонску православну цркву под називом Охридска.

СПЦ се није, за сада, оглашавала.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 10. 5. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

4 replies

 1. ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
  Сасвим очекивано од фанариоте истанбулског. Чека се одговор СПЦ-е…
  Не дај Боже да је све ово само међусобни договор!

  29
 2. Ово је освета пробугарског лобија у тзв. МПЦ. Није им успело да сасвим побугаре Македонце који не желе да преко ноћи постану Бугари, па су се притајили. Са кнедлом у грлу отишли су код васељенског патријарха (мала слова намерно) који је Грк, да га моле за признање. Знали су да је онај део владика у МПЦ који је сачувао мало здравог разума све време имао комуникацију са врхом СПЦ. Доласком патријарха Порфирија ти разговори/преговори су се интезивирали и није било више времена за чекање и домунђавање. Зато је васељенски (анти)патријарх и урадио ово баш сада. Морао је да им да то што им је дао пре мајског Архијерејског Сабора СПЦ. Само што је у том давању, као и Украјинце ономад, понизио све честите Македонце који не би да седну ни у бугарски, још мање грчки црквени брод. Ми, Срби, ако смо паметни, пробаћемо да нађемо решење које ће Македонцима највише одговарати. У тој земљи има много доброг, скромног и побожног живља који, још увeк, мисле да су им Срби највећи пријатељи у окружењу. А те приче да су Македонци Срби са говорном маном, да смо им ми градили цркве, итд… морамо сада да оставимо по страни. Македонаца ради, нас ради и (на првом месту) Христа ради!

  16
  3
 3. Грчка посла . Ми ћемо и даље као луди да хрлимо на море код „браће„ . Нема браће , све је голи интерес . Ово је све у склопу договора Грчке ( која ће сигурно – братски признати Космет ) и Македоније . Ту су и прстићи А.В. и госп . Перића . Нека се спреме Мило и Дедеић .

  20
 4. Тзв. „Васелѣнска“ патријаршија нѣ да у стварности нѣје „прва по части“ међу православним Црквама, него је поодавно – пуних 680 година, од потписивања тзв. „Фирентинске уније“ – под великим питањем и то да ли се уопште смѣ називати православном. Данас је то практично интересна скупина епископа без пастве, коју покушавају намаћи отимањем исте од других православних Цркава и служењем моћним нѣпријатељима Православља.

  Због Фирентинске уније 40-50-их година xiv вѣка Грци су у Русији пуних 200 година сматрани јеретицима. Главни ауторитет у том раздобљу за Русе је било српско православље. Онда је срѣдином XVII вѣка Васелѣнска патријаршија активно учествовала у „реформама“ руске Цркве, које су је довеле до раскола који до дан-данас нѣје зацѣљен.

  У међуврѣмену је Фанар сваком згодном приликом гледао да преотме области под јурисдикцијом СПЦ. Добри савезници за ту работу бѣху им и Турци, и Млѣци, и Ватикан. И данас у старим српским храмовима Македоније можете видѣти грчке прѣко прѣкречених српскословѣнских натписа на фрескама.

  Видѣсмо шта су прѣ пар година урадили с РПЦ у Украјини. Сад је на реду РПЦ. Сутра ко зна која православна Црква. И биће тако све док та злоћудна израслина на тѣлу православља нѣ буде коначно очишћена.

  23

Оставите коментар