Бугари културни центар у Битољу назвали по фашисти Ванчу Михајлову

Део македонске јавности отварање клуба под називом „Ванчо Михајлов“, који је био један од оснивача ВМРО, сматра „бугарском демонстрацијом фашизма усред Македоније“

Културни центар у Битољу (Фото: Снимак екрана/Политика)

Отварање Културног центра „Ванчо Михајлов ВМРО“ у Битољу, који је финансирала бугарска влада и чијем отварању су присуствовали највиши представници бугарске власти, изазвало је оштре реакције на политичкој и медијској сцени Северне Македоније, посебно због, бар за сада, изостанка конкретне осуде македонских власти.

Најновије тензије, тумаче у Скопљу, могло би да доведе до још једног вета Софије на почетак преговора Северне Македоније о прикључену Европској унији.

Део македонске јавности, наиме, отварање клуба под називом „Ванчо Михајлов“, који је био један од оснивача ВМРО, сматра „бугарском демонстрацијом фашизма усред Македоније“.

То пише скопска Нова Македонија и истиче да су сада на потезу извршна и судска власт званичног Скопља, пренео је Спутњик.

Буру у македонској јавности изазвала је дводневна посета бугарске делегације на отварању овог центра, која је била састављена од високих државних званичника локалне власти и опозиције.

Сматра се да су бугарски политичари на тај начин флагрантно прекршили Устав и законе Македоније, демонстрирајући отворени фашизам и угрожавајући територијални интегритет и суверенитет Северне Македоније.

Скопље: Зоран Заев најавио уклањање речи „бугарски“ испред „фашистички“ окупатор

Аналитичари су одлучни да владавина права не сме бити доведена у питање и да је потребна хитна реакција македонског правосуђа да би се заштитили Устав и закони земље.

Изјаве представника бугарске делегације, посебно потпредседнице Иљане Јотове, а касније и саопштење Културног центра о разлозима због којих је добио назив по Михајлову, већи део македонске јавности доживљава као политичку провокацију са импликацијама на угрожавање територијалног интегритета и суверенитета Македоније, као и величање фашистичке идеологије, пише Нова Македонија.

Три дана од отварања спорног клуба, владине институције ћуте о, како преносе скопски медији, приватној посети готово целог државног врха Бугарске који је присуствовао отварању поменутог клуба.

Део медија наводи да је Ванча Михајлов био сарадник фашиста у Другом светском рату.

Бугарска државна делегације је, наводи се, на отварање клуба дошла на позив удружења Бугара из Битоља, коју су македонске власти назвале „приватном“.

Скопска ТВ Телма је затражила од владе у Скопљу званично реаговање на овај догађај, али га, кажу, још није добила.

Поставља се питање због чега ниједна македонска институција није, како наводе, реаговала на име клуба и да ли то значи „рехабилитацију фашистичких колаборациониста у Македонији“, какав је био Ванчо Михајлов.

Шеф македонског тима у Комисији за историјска питања са Бугарском Драги Ђорђијев за Телму каже да је назив клуба добио име по историјској личности за коју се унапред зна да ће изазвати реакцију у македонском друштву, односно међу Македонцима.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар