Скопље: Зоран Заев најавио уклањање речи „бугарски“ испред „фашистички“ окупатор

Фашистички окупатор нигде у свету нема етничку боју. Циљ је да се избрише реч бугарски, али ће остати фашистички окупатор, рекао премијер Северне Македоније

Зоран Заев (Фото А. Васиљевић)

Премијер Северне Македоније Зоран Заев потврдио је да ће у уџбеницима и на споменицима тамо где се спомиње бугарски фашистички окупатор бити уклоњена реч бугарски.

Он је то најавио као један од корака напред у приближавању решења спора са суседном Бугарском, због којег је Софија блокирала почетак преговора Северне Македоније са Европском унијом.

„Фашистички окупатор нигде у свету нема етничку боју. Циљ је да се избрише реч бугарски, али ће остати фашистички окупатор. Или, ако има одређених провокација према тој нацији, а не према фашизму, не можете рећи да градите добросуседство“, рекао је Заев.

Према његовим речима, не сме да се оптужују цела једна нација за фашизам, као што не сме да се оптужује ни немачка, италијанска, или јапанска нација.

„Треба да будемо окренути ка будућности. У једном делу уџбеника је наше право и обавеза да учимо следеће генерације да осуде фашизам и да уче сопствену историју којој припада и фашистичка окупација земље“, рекао је премијер Северне Македоније.

Зоран Заев: И даље тражимо решење са Бугарском које не задире у наш суверенитет

Заев је, како је пренео портал „360 степени“, у среду рекао да је уклањање речи фашистички у књигама и споменицима на којима се спомиње бугарски фашистички окупатор (у Другом светском рату) један од захтева Софије за решавање спора две суседне земље.

Он је додао да „велики део споменика који постоје у Бугарској и Северној Македонији треба да буде у пријатељском духу“ и да „фашизам не сме да има етничку димензију“.

„Код одређених наших споменика то је већ урађено. Тамо где је стајало бугарски фашистички окупатор сада је већ фашистички окупатор, зато што не можете целу нацију да оптужите да је учествовала у то време у Трећем рајху“, рекао је у среду Заев.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 23. 9. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Добар је Зоки еуроатлантичар, добар, одрађује посао за 9,5!
    Чисту десетку ће да добије кад касније буду ставили “српски фашистички окупатор” тамо одакле уклоне “бугарски”!

    14
  2. Код њих све зависи од понуде и потражње.
    Мало паритетног ордења за партизанску борбу, мало ФНРЈ/СФРЈ, мало независност. Мало помоћ за ”неразвијене републике и покрајине”/земљотрес у Скопљу. Мало функција ”по кључу” у југословенској админитрацији. Па античке грађевине у коринтском стилу, па споменик српском краљевићу Марку у Скопљу. Мало Бугари, мало Грци. Мало НАТО и Република Косово… Смешано као пинђур, уз заслађену водицу.

    15

Оставите коментар