Зоран Заев: И даље тражимо решење са Бугарском које не задире у наш суверенитет

Разговори са Бугарском неће стати и ми нећемо одустати од намере да дамо конструктиван допринос, рекао премијер Северне Македоније

Зоран Заев (Фото: Роберт Атанасовски/АФП)

Премијер Северне Македоније Зоран Заев оптужио је највећу македонску опозициону партију, ВМРО ДПМНЕ Христијана Мицкоског, да покушава да минира све напоре за развој државе, али је истакао да његова влада увек побеђује.

„Мицкоски покушава да минира све напоре за развој државе, али на другој страни су снажна и отворена влада заједно са македонским грађанима. Ова, демократска страна већ четврту годину заредом побеђује опасне и ретроградне политике (бившег лидера ВМРО ДПМНЕ Николе) Груевског и Мицкоског“, рекао је Заев у интервјуу за Капитал (капитал.мк).

Премијер Северне Македоније и лидер СДСМ је навео да „велики део поступака које ВМРО ДПМНЕ прави у Собрању и ван њега чине блокаде, лажне вести и манипулације, које су опасне и штетне по државне и националне интересе и по интересе грађана“.

„Буквално су против сваког важног процеса за државу, од напретка у НАТО и ЕУ, Пеко борбе са корона вирусом, па ево ових дана гледамо, да су и против пописа (који треба да се одржи у априлу први пут после 19. година)“, рекао је Заев.

Говорећи о преговорима са Софијом, Заев је поновио да је Скопље посвећено тражењу решења са суседном Бугарском које гарантује почетак преговора са ЕУ, а никако не задире у македонски идентитет.

„Разговори са Бугарском неће стати и ми нећемо одустати од намере да дамо конструктиван допринос да се нађу заједничке тачке за отворена питања. Очекујем да се усагласе ставови око акцијског плана за убрзавање реализације тачки Договора о пријатељству. Ми смо дали наше идеје, бугарска страна је одговорила њиховим и сада се ради на усаглашавању“, рекао је Заев.

Како је истакао, његова влада је свесно прихватила евроинтеграције као мукотрпан пут са крајњим циљем европеизацијом земље и неће стати док га не оствари.

„Мандат добијен од грађана укључује и тај циљ и док га не остваримо нећемо стати, као што нећемо дозволити да вето Бугарске изазове застој унутрашњих реформи“, рекао је премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 1. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар